Hur SpaceX:s enorma Starship-raket kan låsa upp solsystemet – och vidare

43

Med den första omloppstestuppskjutningen av Starship vid horisonten drömmer forskare om vad det kan göra möjligt – från resor till Neptunus till planetariskt försvar.

Av

7 december 2021SpaceX StarshipSpaceX Starship SpaceX

Om allt går enligt planerna kommer SpaceX nästa månad att skjuta upp den största raketen i mänsklighetens historia. Raketen – Starship – är nästan 400 fot hög och är designad för att ta NASA-astronauter till månen. Och SpaceX:s VD, Elon Musk, har större ambitioner: han vill använda det för att bosätta människor på Mars.

Mycket har redan gjorts av Starships mänskliga rymdfärdskapacitet. Men raketen kan också revolutionera vad vi vet om våra närliggande planeter och månar. “Stjärnskepp skulle totalt förändra hur vi kan utforska solsystemet”, säger Ali Bramson, en planetforskare från Purdue University. “Planetvetenskapen kommer bara att explodera.”

Om den lever upp till sin fakturering, talar forskare redan om att skicka uppdrag till Neptunus och dess största måne i det yttre solsystemet, och föra tillbaka enorma mängder rymdsten från Jordens måne och Mars, och även utveckla innovativa sätt att skydda jorden från inkommande asteroider.

Starship – som byggs på en plats i Texas som kallas ”Starbase” – består av ett gigantiskt rymdskepp ovanpå en stor booster, känd som Super Heavy. Båda kan landa tillbaka på jorden så att de kan återanvändas, vilket minskar kostnaderna. Hela fordonet kommer att kunna lyfta 100 ton (220 000 pund) last och människor ut i rymden på vanliga lågkostnadsuppdrag. Volymen av det användbara utrymmet inom Starship är hela 1 000 kubikmeter – tillräckligt stor för att passa hela Eiffeltornet, demonterat. Och det gjorde forskarna entusiastiska.

“Starship är, liksom, wow”, säger James Head, en planetforskare från Brown University.