Varför generella reseförbud inte kommer att fungera för att stoppa omicron

30

Syftet var att stoppa variantens spridning, men dessa förbud ser ut som för lite, för sent.

Av

3 december 2021

Passagerare vilar på biljettkassanPassagerare vilar på biljettkassan golvet Passagerare vilar på biljettdisken för internationella flyg på Narita International Airport inn JapanAP

Länder slår igen sina gränser. Sedan omicron-varianten upptäcktes i södra Afrika och rapporterades till Världshälsoorganisationen förra veckan har mer än 50 länder infört gränskontroller, mestadels riktade mot Sydafrika och Botswana, som rapporterade de första fallen, men även grannländer i regionen.

Syftet var att stoppa spridningen av omicron, men dessa förbud är för lite, för sent. Omicron har nu upptäckts i 24 länder, inklusive USA, Israel, Australien, Saudiarabien, Hong Kong och många länder i Europa, inklusive Storbritannien. Avgörande är att några av dessa fall föregår att Sydafrika slog larm – omicron var till exempel redan i Nederländerna en vecka innan. Oliver Pybus, meddirektör för Oxford Martin School Program for Pandemic Genomics, sa till The Guardian att bevisen tyder på att omicron har cirkulerat sedan slutet av oktober.

Berättelsens moral? Allmänna reseförbud fungerar inte, säger WHO.

Vi vet inte hur illa omicron är är för ytterligare en månad

Gensekvensering gav ett tidigt larm om den senaste covid-varianten. Men vi vet bara om omicron är ett problem genom att se hur det sprids.

“Allmänna reseförbud kommer inte att förhindra den internationella spridningen, och de lägger en tung börda på liv och försörjning. Dessutom kan de påverka globala hälsoinsatser negativt under en pandemi genom att avskräcka länder att rapportera och dela epidemiologiska data och sekvenseringsdata”, sade organisationen i ett uttalande den 1 december.

Kortsiktiga förbud kan hjälpa till att köpa tid om de införs mycket tidigt, vilket ger länder med dåliga resurser en chans att införa folkhälsoåtgärder. Men när viruset cirkulerar fritt i flera länder är de alltid för sena för att göra skillnad. Förra året medgav CDC att de reseförbud som infördes av Trump-administrationen under pandemins tidiga skeden kom in alldeles för sent för att vara effektiva – viruset cirkulerade redan vid den tidpunkten i USA.

En modellstudie i Nature i januari i år tittade på effekten av internationella reseförbud på pandemin och fann att även om de bidrog till att minska förekomsten av covid-spridning i de tidiga stadierna, hade de snabbt liten inverkan, med interna resenärer som utgjorde en mycket liten andel av ett lands nya fall.