NSO var ved at sælge hackingværktøjer til Frankrig. Nu er det israelske spywarefirma i krise.

13

Franske embedsmænd var tæt på at købe det kontroversielle overvågningsværktøj Pegasus fra NSO tidligere på året. Nu har USA sanktioneret det israelske selskab, og insidere siger, at det er på tovet.

Af

23. november 2021egasus' fortune after macron hackegasus' formue efter macron hack Ms Tech | Getty, Wellcome Collection

I juli dukkede beskyldninger op om, at spyware fra NSO Group havde rettet mod den franske præsident Emmanuel Macron, hvilket forårsagede en stor kontrovers. Virksomheden afviste påstandene – en del af en række påstande om brug af den israelske hackergruppes Pegasus-software. Israels militærembedsmænd skyndte sig i mellemtiden for at afslutte en diplomatisk krise ved at mødes med deres franske kolleger og love at efterforske anklagerne.

På nøjagtig samme tidspunkt, har MIT Technology Review erfaret, var franske embedsmænd i de sidste faser af kontraktforhandlinger om at købe Pegasus hackingværktøjer fra NSO. Franskmændene var på nippet til at købe værktøjet – i den type aftale, der typisk er millioner af dollars værd – på trods af mange års påstande om, at det regelmæssigt blev brugt til at overvåge og chikanere dissidenter, journalister og menneskerettighedsaktivister verden over.

Men kilder, der er bekendt med aftalen, siger, at processen faldt fra hinanden efter beskyldningerne om, at franske politikere potentielt var blandt de målrettede, og forhandlingerne blev afbrudt blot et par dage før salget skulle finde sted. (Frankrigs udenrigsministerium reagerede ikke på vores anmodning om kommentarer.)

Et andet vigtigt forhold faldt fra hinanden tidligere på måneden, da USA sanktionerede NSO Group ved at føje den til sin enhedsliste og derved pålagde strenge regler og restriktioner for amerikanere, der køber fra eller sælger til det israelske selskab.

USA tog skridtet, fordi det sagde, at NSO byggede og solgte “spyware til udenlandske regeringer”, der brugte det til ondsindede formål. Handlingen, erklærede handelsministeriet i sin meddelelse, “er en del af Biden-Harris-administrationens bestræbelser på at sætte menneskerettigheder i centrum for USA's udenrigspolitik, herunder ved at arbejde på at dæmme op for udbredelsen af ​​digitale værktøjer, der bruges til undertrykkelse.”< /p>