NSO var på väg att sälja hackverktyg till Frankrike. Nu är det israeliska spionprogramföretaget i kris.

15

Franska tjänstemän var nära att köpa det kontroversiella övervakningsverktyget Pegasus från NSO tidigare i år. Nu har USA sanktionerat det israeliska företaget, och insiders säger att det är på linorna.

Av

23 november 2021egasus' fortune after macron hackegasus' förmögenhet efter makronhack Ms Tech | Getty, Wellcome Collection

I juli dök anklagelser upp om att spionprogram från NSO Group hade riktat sig mot Frankrikes president Emmanuel Macron, vilket orsakade en stor kontrovers. Företaget förnekade påståendena – en del av en rad anklagelser om användning av den israeliska hackargruppens Pegasus-programvara. Israels militära tjänstemän skyndade sig under tiden för att avsluta en diplomatisk kris genom att träffa sina franska motsvarigheter och lova att undersöka anklagelserna.

Vid exakt samma tidpunkt, har MIT Technology Review fått reda på, var franska regeringstjänstemän i slutskedet av kontraktsförhandlingarna för att köpa Pegasus hackverktyg från NSO. Fransmännen var på väg att köpa verktyget – i den typ av affär som vanligtvis är värd miljontals dollar – trots år av anklagelser om att det regelbundet användes för att övervaka och trakassera dissidenter, journalister och människorättsaktivister över hela världen.

Men källor som är bekanta med affären säger att processen föll sönder efter anklagelserna om att franska politiker potentiellt var bland de måltavla, och förhandlingarna avbröts bara några dagar innan försäljningen skulle äga rum. (Frankrikes utrikesministerium svarade inte på vår begäran om kommentarer.)

En annan viktig relation föll sönder tidigare den här månaden, när USA sanktionerade NSO Group genom att lägga till den på sin enhetslista, och därigenom införde rigorösa regler och restriktioner för amerikaner att köpa från eller sälja till det israeliska företaget.

USA tog steget eftersom de sa att NSO byggde och sålde “spionprogram till utländska regeringar” som använde det i skadliga syften. Handlingen, förklarade handelsdepartementet i sitt tillkännagivande, “är en del av Biden-Harris-administrationens ansträngningar att sätta mänskliga rättigheter i centrum för USA:s utrikespolitik, inklusive genom att arbeta för att hejda spridningen av digitala verktyg som används för förtryck.”< /p>