NSO var i ferd med å selge hackingverktøy til Frankrike. Nå er det israelske spionvareselskapet i krise. | MIT Technology Review

25

Franske tjenestemenn var nær ved å kjøpe det kontroversielle overvåkingsverktøyet Pegasus fra NSO tidligere i år. Nå har USA sanksjonert det israelske selskapet, og innsidere sier at det er på tauene.

Av

23. november 2021egasus' fortune after macron hackegasus' fortune after macron hack Ms Tech | Getty, Wellcome Collection

I juli dukket det opp beskyldninger om at spionprogrammer fra NSO Group hadde rettet mot Frankrikes president Emmanuel Macron, noe som forårsaket en stor kontrovers. Selskapet benektet påstandene – en del av en rekke påstander om bruk av den israelske hackergruppens Pegasus-programvare. Israels militære tjenestemenn skyndte seg i mellomtiden for å avslutte en diplomatisk krise ved å møte sine franske kolleger og love å undersøke anklagene.

På nøyaktig samme tidspunkt, har MIT Technology Review fått vite, var franske myndighetspersoner i sluttfasen av kontraktsforhandlingene for å kjøpe Pegasus hackingverktøy fra NSO. Franskmennene var på nippet til å kjøpe verktøyet – i den typen avtale som vanligvis er verdt millioner av dollar – til tross for årelange påstander om at det regelmessig ble brukt til å overvåke og trakassere dissidenter, journalister og menneskerettighetsaktivister over hele verden.

Men kilder kjent med avtalen sier at prosessen falt fra hverandre etter anklagene om at franske politikere potensielt var blant de som ble målrettet, og forhandlingene ble brutt bare noen dager før salget skulle finne sted. (Frankrikes utenriksdepartement svarte ikke på vår forespørsel om kommentar.)

Et annet viktig forhold falt fra hverandre tidligere denne måneden, da USA sanksjonerte NSO Group ved å legge den til entitetslisten, og dermed påtvinge strenge regler og restriksjoner for amerikanere som kjøper fra eller selger til det israelske selskapet.

USA tok grepet fordi de sa at NSO bygde og solgte “spyware til utenlandske myndigheter” som brukte det til ondsinnede formål. Handlingen, erklærte handelsdepartementet i sin kunngjøring, “er en del av Biden-Harris-administrasjonens innsats for å sette menneskerettigheter i sentrum av USAs utenrikspolitikk, inkludert ved å arbeide for å stoppe spredningen av digitale verktøy som brukes til undertrykkelse.”< /p>