Vad Europas nya covid-ökning betyder – och vad den inte gör

21

Nya restriktioner kommer på plats över hela Europa när fall av covid ökar igen. Men det finns flera anledningar till att en ny våg håller på att hända.

Av

15 november 2021Tysk kvinna står i kö för vaccinationTysk kvinna står i kö för vaccination Alexander Pohl/Sipa USA via AP-bilder

Tysklands coronavirusfall har nått sina högsta nivåer sedan pandemins tidiga dagar, med varningar om att covid “sprider sig dramatiskt” och kräver ett “snabbt och enhetligt svar”. Samtidigt inför Nederländerna partiella restriktioner för att kontrollera ökande fall, inklusive ett utegångsförbud klockan 20 för butiker och restauranger och tomma arenor för professionell sport. Österrike har under tiden just beordrat en strikt ny låsning – men bara för ovaccinerade personer.

Det är en liknande bild över stora delar av Europa, som Reuters rapporterar nu är ansvarig för mer än hälften av alla covid-fall världen över – den högsta andelen sedan april 2020. I Kroatien, som har 4 miljoner invånare, är fall och dödsfall nu högre än de var. under landets vårvåg. Genomsnittet på 55 dagliga dödsfall överstiger nivåerna för den här gången för ett år sedan, en del av ett mönster som ses över stora delar av kontinenten. Så vad är det som händer?

“De två huvudsakliga drivkrafterna är den kalla årstiden och den låga vaccinationstäckningen”, säger Marcel Salathé, docent och digital epidemiolog vid EPFL i Schweiz. “Bara en av dem är oundviklig.”

Experter pekar på de olika faktorerna som bidrar till denna ökning av fall. En är själva viruset och den fortsatta spridningen av den mer smittsamma, snabbare spridande deltavarianten av SARS-CoV-2. Den dök upp för första gången i Indien i slutet av 2020, vilket betyder att det för många länder är den första vintern att det kommer att vara den dominerande stammen.

Samtidigt har många begränsningsstrategier lättats upp när människor försöker komma undan. från social distansering och maskanvändning och tillbaka till något som ser lite mer ut som pre-pandemiskt liv. Österrike hade nyligen förbjudit ovaccinerade människor att besöka restauranger, kaféer och – ja – skidliftar, men dess nya låsning är mycket allvarligare.

I en briefing till Royal Society of Medicine förra veckan sa den brittiske epidemiologen Tim Spector sa att vi börjar inse att “enbart vaccin, även i länder som har fått högre vaccinationsfrekvens än vårt, inte är den typ av slutgiltig lösning på detta.”