Indiens nettonolllöfte 2070 är uppnåeligt, lämpligt och i rätt tid

27

Att minska utsläppen ser inte likadant ut för alla.

Av

3 november 2021Kvinnor äter sin frukost under elektriska pyloner byggda för att överföra elektricitet som genereras i Pavagada Solar ParkKvinnor äter sin frukost under elektriska pyloner byggda för att överföra el som genereras i Pavagada Solar Park Abhishek Chinnappa/Getty Images

Indien har officiellt gått med i net-noll-löftesklubben, och dess mål för 2070 presenterar en rimlig, om än utmanande, tidslinje för landet. Åtagandet tillkännagavs av premiärminister Narendra Modi den 1 november vid FN:s klimatkonferens COP26.

Medan måldatumet fortfarande är decennier bort, och senare än 2050-målet som satts upp av många andra länder, säger experter att det är ett ambitiöst och meningsfullt engagemang från en av världens snabbast utvecklande nationer. Nu är det dags för rikare länder som har förorenat mycket mer under mycket längre tid, som USA, att öka sitt stöd för Indiens och andra utvecklingsländers ansträngningar för att nå sina klimatmål.

Indien är för närvarande det tredje landet i världen med störst utsläpp. Men det är också hem för 17 % av världens befolkning, så i utsläpp per capita är det mindre än hälften av det globala genomsnittet – långt under andra topputsläpp. Tiotals miljoner människor i landet har fortfarande inte tillgång till el.

Indiens kraftiga ekonomi kan döma klimatansträngningarna – om inte rikare nationer tar steget

Oavsett hur snabbt landet bygger nya sol- och vindkraftsparker kommer det inte att vara tillräckligt.

När det historiska rekordet beaktas är Indien ansvarigt för mindre än 5 % av de kumulativa koldioxidutsläppen (USA står för 20 %, mer än något annat land). “Om man ville fördela rättvisa koldioxidbudgetar, skulle Indien ses som en sann hjälte”, säger Rahul Tongia, senior stipendiat vid Center for Social and Economic Progress i New Delhi.

Oavsett vilket var Modis tillkännagivande en trevlig överraskning för vissa forskare, säger Ulka Kelkar, ekonom och klimatchef på World Resources Institute India. Målen är “tydliga uppgraderingar” från tidigare mål, säger hon, och få förväntade sig ett netto-nolllöfte från Indien vid årets konferens.

Målet var “diplomatiskt nödvändigt”, säger Navroz Dubash, professor vid Center for Policy Research i New Delhi. Men han ser det mestadels som en “ruta som ska kontrolleras”, eftersom alla de tio främsta utsläpparna förutom Iran och de flesta andra stora ekonomier har gjort sina egna löften om noll.

Vad kan vara mer följdriktiga, hävdar han, är de delmål som Modi skisserat. I sitt tal lovade Modi att 2030 skulle Indien ha 500 gigawatt elkapacitet från kolfria källor (inklusive kärnkraft) och få 50 % av sitt “energibehov” från förnybara källor. Och han åtog sig att minska Indiens totala utsläpp med 1 miljard ton och dess kolintensitet (vilket jämför utsläpp som genereras med producerad el) med 45 %, även till 2030.

Den indiska regeringen klargjorde senare att de 50 % Målet är elkapacitet. Detta innebär att den inte kommer att inkludera till exempel den mesta energin som används i sektorer som är svåra att koldioxidutlösa, som transporter. Det handlar också om kapacitet, inte om produktion. Och det kommer sannolikt att finnas färre begränsningar för kol än vissa forskare från början trodde, förklarar Dubash.