Tencent beordrade att ge upp exklusiva musikrättigheter i Antitrust Crackdown

23

Den kinesiska teknikjätten Tencent måste avstå från sina exklusiva rättigheter till musiketiketter, sade marknadsregleraren på lördag, efter att ha upptäckt att företaget hade brutit mot antitrustlagar.

Domen är den senaste i en hårdvaran mot Kinas tekniska sektor efter år av tillfällig tillväxt, när Peking oroar sig över företagens växande inflytande och säkerheten för trovos av känslig konsumentinformation.

Tencent förvärvade en majoritetsandel i rivaliserande China Music Group 2016 och kontrollerade effektivt mer än 80 procent av uteslutande innehav av musikströmmande rättigheter på den inhemska marknaden, sade State Administration for Market Regulation i ett uttalande.

  • Tencent's $ 5,3- Milliarder Huya-DouYu-fusioner blockeras

Detta gav företagets musikarm möjligheten att uppmana etiketter att “nå mer exklusiva upphovsrättsöverenskommelser eller kräva bättre handelsvillkor jämfört med (Tencents) konkurrenter”, sade tillsynsmyndigheten och kallade fallet en “olaglig koncentration av affärsoperatörer.”

Tencents musikarm fick också böter på 500 000 CNY (77 144 $ eller ungefär Rs. 57 416 600), sa SAMR.

Kinesiska musikströmningsföretag har de senaste åren kämpat för att fånga exklusiva rättigheter att spela etikettlåtar i landet efter att tillsynsmyndigheter skärpt reglerna mot piratkopiering.

  • Tencent kommer nu att använda ansiktsigenkänning för att identifiera minderåriga spelare i Kina

De största aktörerna i Kinas tekniska sektor – efter år av tillväxt tack vare slapp reglering – står nu inför ökad granskning.

Tidigare denna månad blockerade den finansiella tillsynsmyndigheten en sammanslagning av live-streamingwebbplatser för videospel som skulle ha gett Tencent en majoritetsandel totalt och svarade för över 80-90 procent av landets inhemska marknadsandel enligt analytiker.

Någonstans förbjöds Kinas största app, Didi Chuxing, från kinesiska butiker på grund av oro för datainsamling, bara några dagar efter en börsintroduktion på 4,4 miljarder dollar (ungefär 32748 cr.).

Tencent svarade inte omedelbart på AFP: s begäran om kommentarer.

Amazons årliga shopping-extravaganza, Prime Day, är vår fokus denna vecka på Orbital, podcasten Gadgets 360. Orbital är tillgängligt på Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Amazon Music och var du än får dina podcasts.
Kommentarer

För de senaste tekniska nyheterna och recensionerna, följ Gadgets 360 på Twitter, Facebook och Google News. För de senaste videoklippen om prylar och teknik, prenumerera på vår YouTube-kanal.

Ytterligare läsning: Tencent, China Music Group, State Administration for Market Regulation, SAMR Tencent, SAMR