Hvad videnskaben ved om de mest smukke tid af året?

25

Efteråret er en overgangsperiode mellem varmeste og koldeste tid af året. Med starten af efteråret, mens vores planet fortsætter med at bevæge sig langs den bane, og træerne kaster deres farverige blade, nætterne bliver længere og dagene kortere. Denne tilstand fortsætter op til vintersolhverv. Uanset dato i kalenderen, på den Nordlige halvkugle, efterår begynder med efterårsjævndøgn, der falder på September 22 eller 23, og ender på 21 eller 22 December, som er vintersolhverv. Men indbyggerne i den sydlige halvkugle hilse efterår fra Marts til juni. Men denne tid af året er interessant, ikke kun et farveorgie og lange nætter. Tilbyder dig at stifte bekendtskab med nogle interessante fakta om denne kølige sæson.

Det viser sig, at dem, der er født i efteråret lever længere

Indholdet

  • 1 Hvorfor er de dage af equinox og solhverv dage falder på forskellige datoer?
  • 2 Personer født i efteråret lever længere
  • 3, Hvorfor efterår i Europa er anderledes end i USA eller Asien?
  • 4 Hvad er harvest Moon?

Hvorfor dage af equinox og solhverv dage falder på forskellige datoer?

Så, lad os først se på, hvorfor sidste mandag, 23 September, var noget specielt. Faktum er, at siden September 23, 2019, den dag efterårsjævndøgn, begyndte astronomiske efteråret. Solens bevægelse langs Ekliptika er den vej af den bevægelse af stjernen i sin bane i løbet af året overført fra det Nordlige til den sydlige halvkugle. Fra dette punkt, næsten i hele verden, undtagen i nogle regioner, dag og nat vil vare næsten den samme mængde af timer. Equinox sker to gange om året i September og Marts. I de dage af equinox Solen lige så lyser begge halvkugler med og omkring 12 timer er over og under horisonten.

I efteråret parker og skove er især smuk

De dage af solhverv også sker to gange om året — sommer og vinter. Solhverv er kaldet dage af året, hvor Solen står op på den mindste eller den største højde over horisonten. Således, vintersolhverv, som regel falder på 21 eller 22 December, markerer den korteste dag og længste nat i året. Fra nu af, i henhold til den astronomiske kalender, i den Nordlige halvkugles vinter kommer, og på den sydlige halvkugle — sommer.

Du kan være interesseret i: gåtur i Parken at gøre folk glade

Grunden til, at de dage, equinox og solhverv ikke altid falder på samme dag, er, at Jorden bevæger sig omkring Solen ikke er præcis 365 dage, og 365, 25 dage. For at kompensere for denne skævhed, for to årtusinder har været opfundet såkaldte “skudår”. Tilføjelse af en “spring — dag” – februar 29 — til kalenderen hvert fjerde år, og menneskeheden var i stand til at bevare mere eller mindre kontinuerlig kronologi.

Mennesker født i efteråret lever længere

En undersøgelse udviklet af en gruppe forskere fra University of Chicago (USA) og offentliggjort i Journal of Aging Forskning, viste, at børn født i efteråret er mere tilbøjelige til at nå de 100 år, end dem, der var heldige nok til at være født i en anden tid af året. Der er mange faktorer, der påvirker en persons liv, herunder ernæring og fysisk aktivitet, tilstedeværelse eller fravær af dårlige vaner, miljø osv. Nu, ifølge undersøgelsen, der er en anden faktor, der kan spille en central rolle i forventet levetid: den måned, fødslen.

Hvilke andre faktorer, der påvirker den forventede levetid, kan du besøge vores kanal i Yandex.Zen.

Forskere kom til denne konklusion efter at have analyseret data fra mere end 1.500 mennesker, der er født mellem 1880 og 1895 år, levetid, som blev 100 år eller mere, og derefter sammenlignet med en forventet levetid på 12 promille af deres søskende og ægtefæller. Resultaterne viste, at 30% af de Amerikanske hundredårige, der er født mellem 1880-1895 år, født i efteråret måneder. Som for måneder med den laveste forventede levealder er født i Marts, maj og juli live på 40% mindre centenarians.

Det viser sig, at den måned, fødslen påvirker den forventede levetid

Hvorfor efterår i Europa er anderledes end i USA eller Asien?

En opmærksom iagttager vil bemærke, at faldet i Nordamerika og østasien, bladene af træerne overvejende blinker en mørk rød farve. I Europa, derimod, er domineret af nuancer af gule og røde farver er meget sjældne. Men hvorfor? Forskerne mener, at det kan være forbundet med udviklingen af løvfældende træer, der gennem de sidste 35 millioner år. – Bjergkæden, der strækker sig fra Nord til Syd, er domineret af Nordamerika og østasien. I løbet af de sidste 35 millioner år, glaciale perioder skiftevis med varme.

Hvor ofte skal du være opmærksom på, hvad farve er den dominerende farve blandt de skiftende blade?

Så de træer, der efterhånden strakte sig Nord og Syd langs dalene og kamme til endelig at finde et egnet sted at bo. Som skadedyr. Det er sandsynligvis udløst en evolutionære arms-race, der har ført til fremkomsten af den beskyttende røde pigment kaldes anthocyanin. I Europa bjergkæder er for det meste orienteret Øst-Vest. I denne højde, træer og insekter var i karantæne. Hvis de blev for koldt, de er lige død. Således produktion af anthocyaniner var få, så få træarter under udviklingen har fået en lys rød hue.

Hvilke andre interessante fakta om efteråret kan du vide? Lad os diskutere det i kommentarer og vores Telegram chat.

Hvad er harvest Moon?

Det lignede harvest Moon på fredag den 13.

Tættest på efteråret equinox kaldes høsten fuldmåne. Den ting i den ekstraordinære lysstyrken af den himmelske krop i dag. Traditionelt, harvest moon, gav landmændene mulighed for at arbejde sent. Normalt harvest moon falder på September. Dette år har hun lyste nattehimlen på fredag den 13th.