Hoe de Uitvinding van de Spreadsheet-Software Unleashed Wall Street op de Wereld

27

Hoe de Uitvinding van de Spreadsheet-Software Unleashed Wall Street op de Wereld

Illustratie: Elena Scotti (Foto ‘ s: Getty Images) Janet BurnsToday 1:45pmFiled naar: MicrosoftFiled op: Microsoft

 • Microsoft
 • Excel
 • wall street
 • Spreadsheets
 • Financiën
 • Voorraden

213

 • Bewerken
 • Embiggen
 • Sturen aan de Redactie
 • Het bevorderen van
 • Share Kinja
 • Verplaatsen ad slots
 • De wijziging in artikel video

In 2010, een paar van de onderzoekers publiceerden een controversiële economie papier. Het werd genoemd door de BRITSE politici te rechtvaardigen bezuinigingsmaatregelen die leidde tot economische en werkgelegenheid crises, en anti-soberheid protesten—maatregelen dat de VN later genaamd “punitieve, gemene, en vaak harteloze” het toebrengen van “grote ellende.” In 2013, echter, dit zeer invloedrijk papier is gevonden om sterk uit in de schattingen, mede dankzij een eenvoudige spreadsheet fout: in het bijzonder, “een paar rijen links uit een vergelijking van het gemiddelde van de waarden in een kolom,” the Guardian schreef in de tijd.

Deze beroemde gemeen-up is slechts een van de vele gevallen waarin digitale voorspellingen laten we ons naar beneden, het creëren van een scherp contrast tussen de werkelijkheid van de dingen en wat de nummers voorspeld.

Voor bijna 40 jaar, mensen die de financiën en de vorm wereld markten hebben gebruikt op dit soort voorspellingen, met behulp van digitale tools voor het berekenen van de potentiële risico ‘s, voordelen en lange-termijn scenario’ s van elk product of investering. Mensen die hebben gestudeerd financiën de overgang naar de technologie, of die het zag uit de eerste hand, zeggen deze innovaties kunnen alle terug te voeren op een spel-veranderende aard van software: het werkblad.

“Ik vergelijk spreadsheets naar een computer spel voor leidinggevenden.”

Met de opkomst van spreadsheets en personal computers, de eeuwenoude handel industrie en de “beurs”—die voorheen gebruikt op kleitabletten, telescopen, of telegrafie voor een scherpe rand heeft ook gebouwd merk-nieuwe rijken van de monetaire activiteit, vaak op zoek naar tie morgen in de ontvangsten van vandaag bottom line.

Volgens sommige deskundigen, de beruchte onvolmaakte werkblad kan ook verantwoordelijk zijn voor een bepaalde feilbaarheid dat lijkt endemisch voor moderne markten—in andere woorden, het maken van kwetsbaarheden in het financiële systeem en de manieren van het gebruik van gegevens die alleen achteraf kan voorspellen.

Aantal-kraken en risico: een (zeer) korte geschiedenis

Volgens tech-historicus Martin Campbell-Kelly, de hierboven genoemde 2010 werkblad fout werd “een absolute ramp” voor beleidsmakers die had begroet het papier in de UK en de US. Maar het was niet echt verrassend.

Campbell-Kelly, professor emeritus aan de Universiteit van Warwick en een bekende expert in het computer history, zei in een telefonisch interview dat vertrouwen op intel van elektronische rekenbladen altijd gepaard met een zekere mate van risico.

“Ik vergelijk spreadsheets naar een computer spel voor executives,” zei hij. “Ze simuleren van real-world situaties, en kunt u de parameters om te zien hoe de verschillende financiële scenario’ s uit te spelen.”

Zoals de grote papieren werkbladen die eerdere generaties van de accountants en financiers, verdeeld over tabellen in te vullen in lengte (vandaar de nieuwe term “spreadsheet”), de elektronische versies hebben een vrij eenvoudige lay-out: grote roosters, gerangschikt in kolommen en rijen, kunnen gebruikers inloggen en vergelijken hun gegevens side-by-side als numerieke waarden, zoals de kosten van dit of dat product in de tijd.

In tegenstelling tot traditionele werkbladen, die tientallen of honderden uren van het doen van ingewikkelde wiskunde met de hand, elektronische rekenbladen hebben aangeboden om veel van het werk voor de gebruiker, het gebruik van built-in formules voor het berekenen van honderden waarden op basis van tal van variabelen.

Wanneer de spreadsheet-software bekend werd in de jaren 1980, financiën werknemers plotseling kon besteden minder van hun dagen door met pen, papier, en de nog-in-gebruik-de HP 12C rekenmachine uitvoeren cijfers, hoewel de oudste programma ‘ s kan ook nog een paar uur om te voltooien berekeningen.

Garbage in…

Deze technologie ook automatisch gepresenteerd voor-en nadelen, Campbell-Kelly zei. “Met fysieke spreadsheets, het was veel meer werk, maar je zou een meer intieme kennis van wat er werkelijk aan de binnenzijde. Met computer spreadsheets, er zijn onderliggende formulieren dat je waarschijnlijk niet bewust van zijn.”

Algemene, zei hij, “Er is echt een probleem met werkbladen, die heeft altijd al een echt probleem: ze hebben een zeer slechte fout-controle mogelijkheden. U kunt controleren voor sommige dingen, zoals de circulaire definities, waar twee variabelen zijn codependent op een manier die ze niet zouden moeten worden.”

“Maar als je een fout maakt op een werkblad, het is eigenlijk heel moeilijk te detecteren—niet zoals met een computer-programma, zijn er tools voor het controleren van de software in het algemeen. De gemiddelde computer-programma is veel betrouwbaarder dan de gemiddelde spreadsheet.”

“Ze zijn eigenlijk heel kwetsbaar voor kleine fouten, en zeer broos, met geen mogelijkheid om je te vertellen als ze al uit de rails.”

Het is te zeggen, hij zei: “Een analyse in de jaren ’80 vond dat een verrassend hoge fractie van spreadsheets, opgenomen logische fouten.” In het kort, deze soorten van fouten programmeren, kan een programma verkeerd werken—door het produceren van onjuiste of onbedoelde resultaten, bijvoorbeeld—zonder dat het afsluiten of ‘crash’, dat maakt het duidelijk dat er een probleem is.

Campbell-Kelly erop gewezen dat de kwaliteit van de gegevens die gebruikers stekkers in spreadsheets gemakkelijk kan maken of breken de betrouwbaarheid van de resultaten, ook.

Hij herinnerde zich een woordgroep die komen om aan te geven dat dit soort problemen onder programmeurs en andere nummer-handlers: “Garbage in, Garbage out.” In andere woorden, als de informatie over een bepaald onderwerp dat is ingevoerd in het programma is slordig of eng vertegenwoordiger, en/of het programma is foutgevoelig, de gegevens die het produceert zal waarschijnlijk worden stapelbed.

Toch zijn we van nature lijken te vertrouwen op dit soort cijfers, vandaar de alternatieve versie van de zin: “Garbage in, evangelie uit.”

Spreadsheets schijf van de digitale revolutie, ondanks de ruwe randen

Door de late jaren 1970, de werknemers op Wall Street waren al met rudimentaire e-mail processen, waardoor ze een van de eerste vast te stellen personal computers buiten de wetenschap, de academische wereld en de thuisbasis van hobbyisten, volgens technoloog David Wolfe. Maar financiën liefde voor computers echt begon in de vroege jaren ’80 als spreadsheets aangekomen, en bedrijven begonnen met het verstrekken van in-house opleiding van de werknemers voor dit instrument—dat, zelfs vandaag de dag nog verrassend weinig van ons zich prettig bij voelen.

Op het moment, die baanbrekende programma ‘ s opgenomen VisiCalc—de eerste digitale spreadsheet, en “de ‘killer app’ voor de Apple II,” Wolfe zei—samen met Lotus 1-2-3, die uitgebreide mogelijkheden in sommige gebieden, en zo versterkt de IBM-Pc ‘ s.

Volgens Wolfe, co-directeur van het Innovatie Lab van de Universiteit van Toronto Munk School of Global Affairs and Public Policy, “Het werkblad direct begonnen om opgepikt door de financial services industrie voor haar vermogen om ‘wat als’ – berekeningen, zoals: Als de rente verandert van 1% tot 2% procent, hoe is dit van invloed op mijn investeringen?”

Bijna onmiddellijk, Wall Street begon ook het gebruik van de techniek voor het maken van nieuwe, meer complexe vormen van handel en investeringen. “Het werd een ongelooflijke tijd saver-tool, maar ook begon te spelen in de creatie van derivaten,” Wolfe uitgelegd. Dit soort van transactie, die dateert duizenden jaren terug in de vroegste vormen, is een overeengekomen waarde voor bepaalde middelen tussen twee partijen in de loop van de tijd, en wordt vaak gebruikt in de hoop de stabilisering van de markten of (misschien wel vaker) harken in percentages als de middelen die het’ echte-wereld-waarde omhoog gaat.

“Hypotheek-derivaten, toekomstige financiële derivaten—zij kwam uit de mogelijkheid te bundelen producten samen, en het berekenen van de afgeleide waarden voor hen,” Wolfe zei. “Dat is waar de kruising tussen pc’ s en spreadsheets leek te gebeuren.”

Jeffrey R. Diehl, Directeur en CEO van Rhode Island Infrastructuur Bank, herinnert zich de overgang naar spreadsheets duidelijk, evenals de opkomst van derivaten en andere hogere-tech trading: op het moment, Diehl had zojuist zijn MBA-diploma en een baan bij J. P. Morgan.

Diehl zei in een telefonisch interview dat hij denkt werkbladen hebben uiteindelijk hielp het versterken en uitbreiden van de financiële sector voor de betere, maar het was niet altijd van een leien dakje, vooral bij de start. En ondanks de vennootschap computer training programma, Diehl zei, zijn baas had hem altijd aangemoedigd om te controleren of de nummers met de hand, en op het ontwikkelen van de mogelijkheid “om een blik op hen en zien als ze uit.”

Tijdens die jaren, Diehl voornamelijk gewerkt met munt-en obligatie-uitwisseling, waarvoor complexe berekeningen rond de internationale markten. Op een dag, toen hij was de voorbereiding voor het starten van een eerste-van-zijn-soort digitale informatie-uitwisseling, nam hij een laatste blik op de cijfers en inderdaad kon vertellen dat ze waren uitgeschakeld. Hij probeerde te waarschuwen voor zijn collega ‘ s, die geloofden dat de nummers; laat in de nacht, Diehl een telefoontje kreeg: hij had het goed en snel geholpen de fout oplossen.

Diehl zei: het was ook duidelijk dat de spreadsheets niet echt ontworpen of uitgerust om eerste voor financiën doeleinden. “Omdat van eigenaardigheden in de manier waarop de programma’ s gewerkt, en beperkingen in de hardware, moesten we creatief zijn in hoe we ze gebruiken.”

“Wat ik heb gevonden over hoe mensen omgingen met spreadsheets in de jaren ’80 is dat ze niet echt door dat ze voor het vervangen of verplaatsen van het menselijk oordeel, maar eerder als een soort van superheld cape, of prothese.”

Bijvoorbeeld, bij J. P. Morgan werknemers werden met behulp van VisiCalc voor hun HP desktop rekenmachines, ontdekten ze dat hadden ze nodig voor het berekenen van de financiële perioden in verschillende maten brokken, omdat het maximum aantal cellen misschien 100 of 200 over.

“Daarna kregen we een van de eerste IBM Pc’ s, en zijn we verhuisd van VisiCalc te Lotus 1-2-3,” Diehl zei. “Een ding dat ons gevangen door verrassing, het anekdotische, is dat VisiCalc heeft zijn eerste periode aangemerkt als Periode 1. In Lotus 1-2-3, de eerste cashflow periode Periode 0.”

Rond die tijd, zijn bedrijf was de afweging of het zou moeten verhuizen van de Wall Street kantoren op het World Trade Center, als een lange-termijn strategie. “We waren het analyseren van de lease-versus kopen scenario’ s in 75 jaar ter waarde van cash flow,” Diehl uitgelegd.

“De man werkte ik voor de hersenen vertrouwen in onze corporate finance group, gebaseerd op door de [vennootschap] penningmeester van de tijd—was door al die scenario’ s met de hand op een HP calculator. Dat was 300 kasstromen in een 75-jaar periode … Maar dat was eigenlijk hoe we ontdekt dat er een verschil is in hoe Lotus 1-2-3 behandeld kasstromen versus VisiCalc.”

Door de vroege jaren 1990, maar beide programma ‘ s verloren had, op de troon naar een ander stuk software, die kwam verpakt met een hele office-suite op dat bedrijf machines: Microsoft Excel.

Het was niet de beste of meest innovatieve spreadsheet, volgens de meeste tech-historici. Maar in de komende drie decennia, Excel zou alomtegenwoordig, van Wall Street tot kleine bedrijven.

In de jaren ’80 en begin jaren ’90, grote stapels van de afdrukken werden ook de “go-to-item” op Wall Street tijdens vergaderingen, volgens Zal Deringer, assistent-professor van de wetenschap, technologie en samenleving aan het MIT, en een voormalig investment banking analist bij de Blackstone group.

Die stapels papier zou gaan vaak ongelezen, maar zij toonden aan dat high-tech berekeningen gedaan. “Het werd belangrijk om uw betrokkenheid met die manier van denken,” Deringer zei.

“Werkbladen geven de indruk van objectiviteit, een bepaalde nauwkeurigheid, want ze zien er ingewikkeld: er zijn veel cijfers, kun je al deze ideeën en gegevens punten bij elkaar op en maken deze ingewikkelde structuren, en produceren wat lijkt ongelooflijk nauwkeurige antwoorden.”

“Maar ze zijn eigenlijk heel kwetsbaar voor kleine fouten, en zeer broos, met geen mogelijkheid om je te vertellen als ze al uit de rails.”

De ‘Junk Bond King’ valt, maar Wall Street soldaten op

Na spreadsheets hit Wall Street, financiële innovaties in overvloed aanwezig is, maar met gemengde resultaten. Een aantal nieuwe tools of technieken geconfronteerd kritiek, terwijl sommige vernieuwers, eens geprezen voor hun visie, ging in de vlammen op. Anderen werden integraal naar de markt die we vandaag de dag kennen.

“Wat ik heb gevonden over hoe mensen omgingen met spreadsheets in de jaren ’80 is dat ze niet echt door dat ze voor het vervangen of verplaatsen van het menselijk oordeel, maar eerder als een soort van superheld cape, of prothese,” Deringer zei.

“Ze boden manieren van denken die financiële beoefenaars waren van nature geneigd in de richting, hebben [ze] al gedacht in termen van wat er gaat gebeuren in de toekomst, wat zal het nu zijn, en hoe zal dat terug.”

“Rekenmachines kunnen een eenvoudige versie van dit, maar spreadsheets kunt u gebruik maken van dat idee—het projecteren van de dingen die zullen gebeuren in de toekomst, en het toewijzen van de waarde van vandaag—in een ongelooflijk krachtige manier.”

In de jaren ’80 bijvoorbeeld, een van de meest opgemerkt en bewonderd cijfers experimenteren met cijfers op Wall Street was Michael Milken, een MBA van de Wharton-ontvanger en een record-brekende financier.

“Milken, de zogenaamde junk bond koning, in sommige opzichten gemaakt van het DNA van een geheel nieuwe financiële markt, met zijn gebruik van dingen zoals high-yield obligaties, en was veruit de meest invloedrijke financier van de jaren 1980,” Deringer zei. “Hij gebruikte deze bijzondere instrumenten zoals hij had min of meer uitgevonden en ontwikkeld manieren om te ‘verkopen’ veel van de nieuwe vormen van financiële transacties, zoals leveraged buy-outs en vijandige overnames.”

Milken later pleitte schuldig aan effecten en fiscale overtredingen voor zijn rol in Wall Street schandaal in de buurt van het einde van het decennium. Als een resultaat, Milken geserveerd 22 maanden in de gevangenis en betaald honderden miljoenen aan boetes; 2018, hij had ook een netto waarde van rond de $3,7 miljard.

Ondanks Milken en zijn collega’ s dan-juridische problemen, veel van diezelfde technieken ook woonde in de jaren ’90, de jaren 2000 en verder. Volgens Harvey A. Silverglate, Milken van een advocaat, “Milken is het grootste probleem was dat sommige van zijn meest ingenieuze, maar volkomen legaal manoeuvres werden bekeken, door degenen die in eerste instantie niet begreep, als felonious, juist omdat ze werden roman–en vaak zeer winstgevend zijn.”

“Ze hebben echt duidelijk maken dat mensen aan de top van financiële instellingen nog niet volledig begrijpen hoe de instrumenten ontworpen en gebruikt door mensen onder hen gewerkt. Ze maakte miljard dollar inzetten, zonder te begrijpen wat ze aan het doen waren.”

Tijdens hetzelfde venster, terwijl Milken was charmante beleggers en het verdienen van miljarden, een andere financiële tool steeg in de aandacht dankzij spreadsheets, op een manier die zou veranderen financiën voor eeuwig, Deringer zei: een financiële formule bekend als de ‘contante waarde berekening, en “door sommigen beschouwd als de belangrijkste uitvinding in de geschiedenis van de moderne financiën”, aldus Deringer.

In het kort, hij zei: “hiermee kunt u de waarde van geld dat zal worden bereikt in de toekomst. Een standaard financiële berekening die laat ons zeggen, wat is de waarde van $100 in 20 jaar; of, wat zou u hebben om vandaag te hebben $100 in 20 jaar, met inbegrip van de samengestelde interest?” Eerder, dat soort veelzijdige berekening zou hebben in de praktijk is dat onmogelijk, met werkbladen, het zou kunnen worden uitgevoerd, in minuten.

Het is ook een van de vele tekenen dat de financiers in de jaren 1980 waren op zoek steeds verder in de toekomst met hun transacties, Deringer zei—roman in de tijd, maar de normale stand van zaken vandaag.

“Wanneer [contante waarde berekening] voor het eerst ontstond, mensen dachten dat het was een soort van vreemde en onlogische,” legde hij uit. “Nu, in de financiële wereld, mensen behandelen zoals de zwaartekracht, zodat duidelijk is dat het onmogelijk voor te stellen hoe iemand ooit zou denken daar anders over.”

Leven en financiën in een post-Big Short wereld

In 2010, journalist Michael Lewis maakte golven met zijn non-fictie boek The Big Short: In de Doomsday Machine, die gaf de Amerikanen een kijkje op de 2007-2008 financiële crisis, alsmede degenen die het aandurfde om in te zetten tegen de markt. Onder andere het boek gedetailleerde enkele van de handel gedrag en tools die reed deze economische catastrofe.

Deze zijn leveraged buy-outs en consolidatie, collateralized debt obligation, en mortgage-backed securities—methoden die kunnen worden teruggevoerd naar spreadsheets aankomst, en zijn een onderdeel van wat David Wolfe noemt “mathematization in de financiële sector.”

Door het verschuiven van veel van het werkelijke aantal werken op techno-tools, Wolfe zei financiële ondernemingen groter de kloof tussen de beleidsmakers en de echte wereld van invloed op hun werk bereikt.

Over zijn collega ‘ s die werkten op De Grote Korte, Wolfe zei: “Ze hebben echt duidelijk maken dat mensen aan de top van financiële instellingen nog niet volledig begrijpen hoe de instrumenten ontworpen en gebruikt door mensen onder hen gewerkt. Ze maakte miljard dollar inzetten, zonder te begrijpen wat ze aan het doen waren. Ze wist dat de voordelen, maar niet de nadelen.”

Overigens, de zogenaamde “junk bond koning” kan hebben betoogd iets dergelijks, Deringer zei; in een notendop, Milken toespelingen op het technologisch determinisme, een concept dat leeft op bij grote bedrijven van vandaag.

“Blijkbaar op een gegeven moment zei hij dat, eigenlijk, als je wilde om te bepalen wie de echte schuldigen voor de nieuwe, freewheelen, een soort van moreel grens-overschrijding vormen van financiën, dat zich ontwikkelde in de jaren ’80, de mensen om echt te kijken, waren de uitvinders van VisiCalc,” Deringer zei.

“Mensen investeren in deze modellen tot ze breken en breken spectaculair.”

“Het is echt interessant om te horen financiers proberen te verschuiven van de schuld op de technologie,” vervolgde hij. “Dat is een breder verschijnsel zien we in veel technische domeinen: een poging tot het afwijzen van een bepaalde soort van de menselijke verantwoordelijkheid voor bepaalde maatschappelijke veranderingen en sociale problemen door te beweren dat het allemaal in de technologie, dan iemands controle. En spelen ze het spel van beide kanten.”

Volgens Deringer, de toenemende inbedding van deze soorten aantal-kraken tools in onze sociale systemen vormt ook meerdere, betekenisvolle risico ‘ s, wie met de vinger wijzen; voor één ding, de manier waarop beslissingen worden genomen en diensten die worden aangeboden voor miljoenen mensen zou kunnen worden—net als de huidige financiële markt—nog meer ondoorzichtig.

Samengevat Deringer zei dat zijn onderzoek op het gebied van financiering en tech trends van de afgelopen decennia suggereert “zeer schizofreen” gedrag in de richting van data en nummers in onze samenleving.

“Aan de ene kant zijn we erg gewend zijn aan het verlenen van een bepaalde vorm van autoriteit aan kwantitatieve gegevens, en behandelen het als sterker dan de kwalitatieve informatie. Maar op hetzelfde moment, we weten allemaal voorbeelden van hoe de statistieken zijn feilbaar, en kan gemakkelijk bederven.”

“Het is een interessant fenomeen: we hebben een diep geloof in getallen en ook diepe scepsis lijkt te zijn verweven. We zijn veel meer gemeten in hoe we omgaan met kwalitatieve informatie, zoals uit de eerste hand getuigenis, bijvoorbeeld, maar ook met nummers, het is veel meer dichotome.”

“Het fenomeen met spreadsheets heeft echt interessante voorbeelden,” Deringer toegevoegd. “Mensen investeren in deze modellen tot ze breken en breken spectaculair.”

Deringer zei hij hoopvol dat de opkomst van datajournalistiek, onder andere, zou kunnen helpen onze cultuur krijgen een gezondere mentaliteit (of op zijn minst meer gemeten) rond welke gegevens echt biedt.

“Een van de beloften als een nieuwe modus is een soort van herijking van een aantal van onze verwachtingen, en het betalen van diepe aandacht aan kwantitatieve gegevens, maar in een veel rijkere context, die van mening zijn dat de gegevens en aannames die erin ging.”

Critici van de omstreden 2010 economische bezuinigingen papier, die geconfronteerd worden met uitdagingen op meerdere niveaus sinds haar publicatie, lijken het erover eens. Als econoom Paul Krugman meende voor de New York Times in 2013, het papier is van problemen ging veel dieper dan de spreadsheet-cellen—in de menselijke wereld, in feite: “ten Eerste, ze weggelaten sommige gegevens; ten tweede, ze gebruikt ongewone en zeer twijfelachtig statistische procedures; en eindelijk, ja, zij maakten een Excel-codering fout”, schreef hij.

Fund manager David Schuchman zet het op een andere manier voor Forbes dat jaar, met het argument dat het focussen op de studie van de Excel-fout mist het punt. “In werkelijkheid, de enige les die getrokken worden uit deze episode is dat de academische economie, zoals veel van de sociale wetenschappen, is gebaseerd op overmoed en pseudo-precisie,” schreef hij. “En dat de moderne drang om te verlangen dat een academische studie te ‘bewijzen’ of rechtvaardigen inherent complex en ambigu beslissingen is tegengesteld aan helder denken.”

Vooruit gaan, Deringer zei: “ik hoop dat we de behandeling van numerieke bewijs in een veel rijkere, meer sceptisch, en meer respectvolle manier.”

Janet Burns is een freelance schrijver gevestigd in Brooklyn.

Taal is toegevoegd om te verduidelijken dat, J. P. Morgan werknemers werden met behulp van VisiCalc op HP, niet op de Apple II.

Deel Dit Verhaal