På Grönland finns en haj vid en ålder av 512 år. Är det sant?

28

Vem skulle ha trott att fisken är så fantastiska varelser som lever mycket längre än människor? I början av augusti skrev vi att vattnet i den AMERIKANSKA delstaten South Dakota hittades av 112-år-gammal fisk som har överlevt två världskrig. Forskarna kallade det för den äldsta fisken i världen men verkar vara väldigt fel. I Grönländska vatten var fångat en stor haj, som enligt beräkningar av forskare, föddes i en avlägsen 1505. Det visar sig att hon simmade ut i det kalla vattnet även i tider av Ivan den förskräcklige?

Den förväntade livslängden av fisk är verkligen fantastiskt. Det är känt att i den vilda laxen kan leva upp till 15 år och stör alla kan säkert simma fram till 100 år. Men det är blommor — legenden säger att 1794 Moskva fiskare lyckades fånga en gädda som levde under regeringstiden av Boris Godunov, som är över 200 år sedan. Men, jämfört med vildfångade Grönland haj, även denna legendariska fisk verkar vara en tonåring.

Innehåll

  • 1 de Mest långlivade hajar
  • 2 hur vet man Hur mycket haj år?
  • 3 den äldsta haj i världen
  • 4 vad är hemligheten livslängd hajar?

Den mest långlivade hajar

Fångas rovdjur hänvisar till en typ av grönlandsval hajar. De intar i livsmedelskedjan till topp position och lever på fisk, små hajar och sälar. Vid samma tid, de är de långsammaste hajar eftersom den maximala hastigheten för dykning är endast 2,7 km per timme. Enligt forskarna, att denna art är inte att jaga bytesdjur, och bara förföljer henne.

Grönlandsval haj

Det är också känt att dessa hajar är inte främmande för att äta kadaver — om detta har forskare lärt sig, efter att ha öppnat organ för vissa individer. Det är tydligt att de var förvånade över att hitta i magen av hajar, resterna av isbjörnar och renar. Förmodligen rovdjur, hitta en måltid tack vare sitt skarpa luktsinne — ruttnande kött släpper ut mer stickande lukt än vanligt blod.

Visste du hur ser det minsta haj i världen?

Hur man vet hur mycket haj år?

Om du tror att resultaten av vetenskaplig forskning, grönlandsval hajar lever en mycket lång tid, minst 200 år. Vi kan anta att de är Mästare i den förväntade livslängden bland ryggradsdjur. För att bestämma åldern på Grönland haj av längden i kroppen — oftast i ett år, företrädare för denna art växa upp till en centimeter.

Fiske på Grönland haj

Den äldsta haj i världen

Längd fångade Grönland shark är lika med 5,4 meter. Baserat på det faktum att hajar av denna art varje år växa genom centimeter, forskare beslutat, att denna individ var född 1505. I dessa tider kung av England var Henry VIII, och Ryssland styrdes av Ivan den förskräcklige. Det är dock troligt att forskare gör ett misstag, eftersom andra metoder för att fastställa ålder av hajar visade ett annat resultat.

Titta bara på denna haj det har helt klart sett en hel del i livet

I synnerhet är vi talar om radiocarbon analys, som arkeologer kan ganska exakt fastställa ålder av artefakter, fossiler, och paleontologer — den period i livet av utdöda djur. Resultaten av radiocarbon Dating visade att hajen var född i ca 272 år sedan. Vid samma tid, kroppen längd haj berättar om 512 års ålder. För att vara ärlig, i resultaten av radiocarbon Dating tror mycket mer, och vilken metod som du litar mer, skriva i vårt Telegram chatt.

Vad är hemligheten livslängd hajar?

Hur många år har inte fångats av haj, hon är fortfarande en överlevare. Just nu försöker forskare räkna ut exakt vad funktioner i kroppen av hajar möjligt för dem att leva så lång tid. Tidigare var det tänkt att Grönland hajar leva hundratals år på grund av långsam ämnesomsättning. Det är svårt att tro i början, men honorna blir könsmogna bara 150 år.

Detta är intressant: de 10 farligaste hajar dödar människor

Fisk är verkligen fantastiska varelser. Vissa arter, om det behövs, kan även ändra ditt kön. Till exempel, en blå-crested talisay — om deras förpackningen är inte den manliga en av de kvinnor i veckan ändrar färg och börjar bete sig som en hane.