Effekterna av asteroiden skapat en tsunami destruktiva kraft på Mars

23

Enligt Journal of Geophysical Research: Planeter, ett internationellt team av forskare från Frankrike, Spanien och Australien har kommit till slutsatsen att ungefär tre miljarder år sedan den röda planeten var påverkad av en kraftfull katastrof, den största boven i dramat som var vatten. En enorm våg höjd av ett tio våningar höga hus är svept i en hastighet av 60 meter per sekund för att nästan hela planet. Vad som hände efter att nästan allt vatten på Mars borta?

Trots att det för närvarande den största delen av all vätska på planeten är koncentrerad under polerna i Mars, tidigare planet var ännu mer bekväm än Marken. Enligt de senaste uppgifterna, gamla Mars hade stora havet, som överstiger i storlek Arktiska oceanen. Djupet av denna vattenreservoar har nått 2 kilometer, och dess reserver av vatten skulle räcka för att täcka hela ytan av planeten lager 130 meter.

Skylla På Lomonosov?

Mysteriet med försvinnandet av en så stor mängd vatten är fortfarande högst relevant för forskare från hela världen. Men en ny studie som kan sprida sanningen på ett sådant mystiska fenomen, att koppla ihop två helt olika vittnesbörd om gamla händelser på en planetarisk skala: den efterlevande spår av forntida havet och Lomonosov-kratern, med den diameter som är större än 150 kilometer.

Intressant att läsa: Väte och asteroider som skulle kunna ge upphov till ett liv på Mars

Som nämnts i studien, i en ålder av kratern sammanfaller med en ålder av Mars bassänger som liknar dem som uppkommer på Jorden av effekterna av en tsunami. Dessutom, asteroiden som orsakade uppkomsten av gigantiska vågor, var tvungen att falla till botten av havet, såsom framgår av bevarade formen av kratern.

Mest troligt, Martian tsunamin kunde ha en rödaktig nyans på grund av stora mängder damm som fanns på Mars i avlägsen tid.

Gamla Mars innehöll ännu mer vatten än Jord

Det är mycket svårt att svara på frågan om hur och varför den röda planeten har stora reserver av vatten i det förflutna. Denna tuffa och dammiga världen blir en tredje mindre solljus än Jorden, och de svaga Mars gravitation skulle inte ha någon betydande reserver av vatten i flytande form. Det enda som skulle kunna hitta en hypotetisk forskare på en sådan planet skulle vara is. Men enligt de senaste modellerna, fann forskarna att med hög sannolikhet, gamla Mars kunde ha en väte atmosfär, som skulle tillåta honom att behålla vatten i flytande fas på grund av den ganska gynnsamma klimatet på ytan.

Hittills Mars har förlorat de flesta av sina vattenresurser. Resterna av den gamla rikedom i våra dagar existerar endast i form av flera underjordiska sjöar, och på ytan av planeten finns vatten i flytande form förekommer endast sporadiskt.

Denna och andra artiklar som du kan diskutera på våra Telegram chatt.