Kun Je Lachen om de Dood?

20

Illustration for article titled Can You Laugh to Death? Illustratie: Benjamin Currie (Gizmodo)

Giz AsksIn dit Gizmodo serie, we vragen stellen over alles vanuit de ruimte naar konten en antwoorden te krijgen van een verscheidenheid van deskundigen.

Waar gelach—niet de gespannen, beleefde variant u vinden in kantoren, of de monotone guffawing hoor je op comedy podcasts, maar echte, onvrijwillige, happend gelach—is het een ontsnapping aan de dood, of op zijn minst de angst van het: je kunt denken over de dood, terwijl het lachen hysterisch, kan zelfs, als je een sociopaat, kijken naar iemand overlijdt terwijl het lachen hysterisch, maar het is veilig om te zeggen dat, op dat moment, je eigen dood zal niet meer zo beangstigend. En dan is het natuurlijk de vraag is: kan de wet van lachen zich dood, in het bijzonder met een aneurysma of een hartaanval? Voor deze week is Giz Vraagt, bereikten we uit om een aantal artsen te vinden.

Jorge Antonio Gutierrez

Assistant Professor, Cardiologie, Duke University School of Medicine

Samengevat is het antwoord nee. Lachen kan het verhogen van uw intrathoracic druk, en als je een aorta-aneurysma, dat de druk kan worden doorgegeven naar uw vasculaire systeem, en het zou de breuk. Maar in dat geval gebeurde gewoon om te lachen: de lachende niet voor u. Iemand kan een hartaanval terwijl ze lachen, maar dat ze van plan waren om een hartaanval te hebben, ongeacht wat.

Maar er zijn verenigingen. Een recente paper in the Journal of Epidemiology hoe vaak 17.000 mensen lachten, en het bleek dat mensen die lachten minder meer kans hebben om te sterven, en het risico van cardiovasculaire gebeurtenissen was hoger bij degenen die lachte minder.

Anders dan dat ik weet van een geval en één enkel geval in de medische literatuur waarin iemand is overleden lachen. Het hart in de natuur. Een 50-jarige vrouw was op medicatie voor schizofrenie, en soms worden deze medicijnen kunnen leiden tot een onregelmatige hartslag. Ze kreeg te horen dat ze moest stoppen met de medicijnen om deze reden, want ze was in gevaar voor cardiale dood. Maar ze zijn niet over het advies. Later was ze thuis, en iemand maakte een grap. Ze lachte voor twee of drie minuten en vervolgens doorgegeven en is overleden. Het gelach gaf aanleiding tot een aritmie: ze stierf van het lachen.

“Iemand kan een hartaanval terwijl ze lachen, maar dat ze van plan waren om een hartaanval te hebben maakt niet uit wat.”

Dana Abendschein

Associate Professor in de Geneeskunde, celbiologie en Fysiologie aan de Washington University School of Medicine in St. Louis

Als de lachende veroorzaakte blijvende laryngospasme [d.w.z. de plotselinge inbeslagneming van de stembanden, die kan blokkeren de doorstroming van lucht in de longen], is het denkbaar dat het hart zou kunnen worden door een tekort aan zuurstof, wat resulteert in een dodelijke ritmestoornis (d.w.z. ventriculaire fibrillatie, zoals wat er gebeurt als mensen het ‘plotselinge dood’ tijdens een hartaanval). Dus tenzij iemand begonnen met REANIMATIE en meteen geschokt het hart met een defibrillator, de persoon kan ‘sterven van het lachen.’

Een andere mogelijkheid langs dezelfde lijnen van laryngospasme zou worden als de persoon aan het lachen tijdens het eten en geaspireerd voedsel in de luchtpijp blokkeren van de luchtwegen. Iemand doet de Heimlich Manoeuvre kan eventueel het verlichten van de obstructie, anders is het resultaat zou hetzelfde zijn als hierboven, omdat het hart beroofd zouden worden van zuurstof en stoppen met kloppen of het ontwikkelen van boezemfibrilleren.

“Een andere mogelijkheid langs dezelfde lijnen van laryngospasme zou worden als de persoon aan het lachen tijdens het eten en geaspireerd voedsel in de luchtpijp blokkeren van de luchtwegen.”

Ronald L. Dalman

Professor, Chirurgie, Stanford University

Niet waarschijnlijk, vooral als je anders gezond zijn. Bepaalde personen met een erfelijke afwijkingen in de aanmaak van collageen of cross-linking, zoals type IV Ehlers Danlos of het Marfan Syndroom, kan mogelijk het ontwikkelen van een aneurysma als hun bloeddruk waren aanzienlijk stijgen terwijl persen of houden hun adem in. Dit scenario kan ontstaan tijdens de “harde lachen.” Ik had een patiënt met Ehlers Danlos Syndroom ontwikkelen van een levensbedreigende inwendige bloeding uit een gescheurde slagader, terwijl in een tandarts, mogelijk als gevolg van een kokhalzen of hoesten tijdens een tandheelkundige procedure.

Die zei: kan je aan het lachen zo hard dat je “breuk” een bestaand aneurysma?

Ja, mogelijk. Vooral als je een grote abdominale of thoracale aorta-aneurysma, abdominaal aneurysma van de arteria, of intracranieel aneurysma. Hard lachen kan de bloeddruk verhogen, die eventueel kunnen uitmonden in scheuren in een bestaand aneurysma als het was ver genoeg gevorderd. Breuk van eerder niet-symptomatische intracraniële cerebrale aneurysma ‘ s—deze treedt op de meest tragische in jonge, overigens gezonde vrouwen. Niemand weet precies wat mislukt breuk in een bestaand aneurysma—het is een combinatie van toenemende zwakte in de arteriële/aorta, gecombineerd met luminale druk en hemodynamische krachten in het aangetaste segment van de slagader. Een patiënt van mij een keer gescheurd zijn aneurysma van de aorta abdominalis kijken Monday Night Football met vrienden thuis, dus: mogelijk.

Zou je lachen, zo hard dat je “ontleden” u aorta? Opnieuw ja, mogelijk, met name als u een chronische hoge bloeddruk of een genetische aanleg voor thoracale aorta-aneurysma ‘ s of dissecties (TAAD). Dissecties zijn acute aorta noodsituaties waar het bloed wordt tussen de lagen van de aorta, waardoor de wand van de aorta te scheiden en scheur langs zijn lengte, het aanmaken van twee of meer lumen voor de doorbloeding waar er maar één bestond. De termen “ontleding” en “aneurysm” worden vaak verward—dissecties kunnen verzwakken de aorta, predisponerende laat aneurysma vorming. Aneurysma ‘ s scheuren, maar zeer zelden oorzaak dissecties. John Ritter is overleden aan complicaties van een aortadissectie. George C. Scott en Albert Einstein stierf van gescheurde aorta-aneurysma ‘ s. Dissectie is gebruikelijk in Azië (China/Japan) door inheemse hoge bloeddruk. Dissecties kunnen dodelijke gevolgen, zonder dat de breuk als de dissectie van een belemmering van de bloedstroom naar de hersenen en andere belangrijke organen, maar dissecties kunnen leiden tot acute ruptuur van een verzwakt aorta en zelfs in de afwezigheid van een aneurysma.

Zowel geruptureerde aneurysmata en acute dissecties zijn zeer pijnlijk en vaak dodelijk. In die zin, noch zijn “laughing matters.”

“Ja, mogelijk. Vooral als je een grote abdominale of thoracale aorta-aneurysma, abdominaal aneurysma van de arteria, of intracranieel aneurysma. Hard lachen kan de bloeddruk verhogen, die eventueel kunnen uitmonden in scheuren in een bestaand aneurysma als het was ver genoeg gevorderd.”

Heb je een brandende vraag voor Giz Vraagt? E-mail ons op tipbox@gizmodo.com.

Deel Dit Verhaal