Hvordan luftforurening påvirker hjernen

26

Ifølge world health organization, forurening af de omkringliggende luft årligt medfører mere end 4 millioner for tidlige dødsfald. Mindre og i høj grad allerede kender (især for de store byer) udstødningsgasser, mikroskopiske støvpartikler og andre forurenende agenter uden tvivl have en negativ indvirkning på vores sundhed. Men hvordan de påvirker hjernen? For nylig, en gruppe af forskere fra University of Maryland var i stand til at regne det ud.

Hvorfor luftforurening påvirker hjernen

Dele af luftforurening er en blanding af partikler, som hver størrelse ikke overstiger 2,5 mikrometer i diameter. Når det indåndes i lungerne, disse partikler er primært deponeret der, men de er så små at de kan trænge ind i blodbanen og sprede sig takket være et udviklet system af blodkar i vores organer og væv. Som du ved, næsten alle celler i vores krop er konstant opdateret, så virkningen på de fleste organer i en vis grad udjævnes.

Når du indånder forurenet luft, skal du sætte dig selv i fare, — siger en af undersøgelsens forfattere, Dr. Devon Payne-Sturges. Forurenende partikler, der er lille nok til frit at krydse blod-hjerne-barrieren (ca. ordlyden er en barriere, der forhindrer lys i at trænge ind i hjernen af bakterier og toksiner). Hertil kommer, mens du indånder gennem næsen, små partikler kan trænge ind i hjernen via den olfaktoriske nerve i næsehulen.

Men i hjernen er der et system til at “rense forurening”. Det er immunsystemets celler i nervesystemet kaldes microglia. Microglial celler absorbere de skadelige partikler, således som det var “deaktivering” dem. Men microglia ikke i stand til at fjerne partikler. Og over tid, kan de ophobes i hjernen. Yderligere, disse partikler kan forårsage betændelse, der kan føre til alvorlige sygdomme i hjernen. Og så, som vi står over for virkningerne af luftforurening, og i den tidlige barndom, nogle af disse processer kan være registreret i børn.

Hvordan forurenet luft påvirker børn

I en nylig undersøgelse, et team af forskere har undersøgt virkningerne af luftforurening kan påvirke hjernens udvikling og børns mentale sundhed. Eksperter analyseret 145 MRI-billeder af 12-årige børn og brugt deres ophold til at vurdere, i et område med forurenet luft, hvor de bor. Forskerne tog også højde for den demografiske, race og andre faktorer, for at sikre, at sådanne ting ikke er knyttet til de undersøgte fænomener.

Se også: bekæmpelse af luftforurening i Kina har nogen farlige bivirkninger

I den sidste ende, viste det sig, at der er en direkte sammenhæng mellem eksponering for luftforurening og symptomer på angst. Børn, der bor i områder med mere forurenet luft, mere ofte haft symptomer på generaliseret angst. Desuden, disse børn var rejst koncentrationen af et stof kaldet myo-Inositol i det område af hjernen, der er ansvarlig for den følelsesmæssige tilstand. Det normale er, at et stof er til stede i kroppen i små mængder, og nogle eksperter link øges med udviklingen af angst og forstyrrelser i kognitive funktioner.

Mere interessant information kan du finde i vores news kanalen i Telegrammet.