Udtalelse af matematikeren af Oxford: kan AI gøre?

48

Spillet i går, hvor et edb-program, DeepMind besejrede mesteren blandt mennesker, har skabt en form for forvirring for Marcus du Sautoy, en matematiker og Professor ved Oxford University. “Jeg har altid troet, matematik med spillet i går,” siger han. Og det bør ikke være et spil, at computeren er så let at spille, fordi det kræver intuition og kreativitet. Så når du Sautoy så AlphaGo fra DeepMind vandt Lee Sedalia, tænkte han, at der på området for kunstig intelligens, der har været ændringer, som vil påvirke andre kreative brancher.

Den videnskabsmand har besluttet at undersøge den rolle, der kunne være spillet af AI i vores forsøg på at forstå kreativitet, og skrev bogen “Kodeks for Kreativitet: kreativitet og Innovation i en Alder af AI’, som blev udgivet på edition of government, Harvard University.

Kunstig intelligens og kreativitet: hvem?

Randen drøftet med du Southem forskellige former for kunst, som AI hjælper folk med at blive mere kreative (i stedet for at erstatte dem), såvel som de kreative områder, hvor AI står over for de største vanskeligheder.

Lad os først se på, hvad kreativitet, eller kunstneriske kreativitet. I den bog, du taler om tre former for kreativitet. Hvad er det og hvad betyder det for den rolle, AI?

Mange mennesker tror, at kunst er et udtryk for, hvad det betyder at være menneske, og hvis ja, hvordan AI kan komme tæt på det? Jeg ser på mange kunstnere og vis, at en hel del af kunstværker har et mønster og struktur, som er meget matematisk karakter. Det er derfor, jeg mener, at den kunstneriske kreativitet kan være flere om modeller og algoritmer, end vi tror, og meget ofte er disse mønstre, der er skjult. Måske AI kunne opdage, fordi han er meget god til at finde skjulte mønstre.

Der er ingen forskning, der tager regler og bringer dem til det ekstreme, som gjorde Bach. Der er kombinatorisk kreativitet, når du tager to ideer, der ikke har noget med hinanden at gøre, for at se, hvordan den Association man kan hjælpe til at stimulere nye ideer i en anden. Det tredje værk, som på en eller anden måde i de mest mystiske, det er de øjeblikke, der opstår ud af ingenting — som faser er, når du koger vand, vandet bliver til damp, og staten af sagen ændrede sig fuldstændigt.

Hvordan AI passer ind i disse ordninger?

Hver af disse kreative tilgange giver forskellige udfordringer for AI. Forskning virker perfekt til en computer, fordi det er i stand til at producere meget mere beregninger, end den menneskelige hjerne. Kombinatorisk kreativitet er interessant — AI kan lære mønstre og anvende dem i nye områder. Men det sværeste for ham at skabe noget nyt og til at flygte fra systemet.

Normalt tænkt: “Hvordan AI kan bryde reglerne? Er han ikke sidder fast i systemet, fordi det er programmeret til at arbejde på en bestemt måde? Hvordan til at springe ud?”. Men hvis AI sige: du er nødt til at bryde reglerne, vil det også være reglen. Du har en meta-kode, der fortæller programmet til at bryde den kode, der ligger bag.

I din bog, du taler meget om kreative projekter AI. Som dem, der var særlig interessante for dig?

En af de mest interessante var jazz Continuator, der tog den musik, en jazz-musiker, studerede de mønstre og begyndte at spille uafhængigt af hinanden. Slående var reaktionen fra en jazz-musiker. Han sagde, “jeg forstår alt, hvad de hører. Dette er i min verden af musik. Han spiller lige som mig, bortset fra de ting, som jeg aldrig tænkt på før i min musikalske verden.”

Så jeg tror, at dette er et af de udfordrende roller af AI i fremtiden. Folk begynder ofte at gentage mønstre af adfærd. Ironisk nok, bliver vi mere som maskiner, da de blot at gentage noget, så jeg er imponeret over, at jazz Continuator gjort musiker lidt at tænke over deres indfødte adfærd. Han var med til at vække hans kreativitet, der viser, at det er muligt at ændre rækkefølgen af ingredienser, som han allerede havde, og det er om det ikke selv tænkt på. Jeg ønskede at vise, at den rolle, AI i værker, måske, er at øge det kreative potentiale af en person, der er et partnerskab for fremtiden, at vi sammen kan gøre tingene mere interessant, end hvis de arbejdede hver for sig.

En anden interessant historie, der, efter min mening, vigtigt, i forbindelse med den verden af kunst og DeepDream fra Google. Google gav en opgave til sin software visuel genkendelse til at overveje en tilfældig matrix af pixels og beskrive, hvad han så. Ved dette betyder, at vi har lært noget om, hvordan det var programmeret kunstig intelligens, og hvordan det er set.

Hvad er pointen?

Et af problemerne med moderne AI er, at en maskine læring generere kode, men vi kan ikke helt forstå, hvordan det virker. Google projektet DeepDream hjælper os til at finde en måde at forstå, hvordan dette sker. Derfor, som for os mennesker, kunst er en måde at bryde ind i bevidstheden af en anden person, måske den kunst, som skabes af AI, vil bidrage til at trænge ind i essensen af denne kode, meget mystisk.

Tage Microsoft project Rembrandt, som skaber den genererede AI billede i stil med Rembrandt. Du kunne sige: “Hvorfor har vi brug for en anden Rembrandt? Har vi endnu har en fantastisk Rembrandt?”. Pointen er, at alt dette hjælper til at forstå nye kunstværker. Hvis man ser på det arbejde, som Jackson Pollock fra et matematisk synspunkt, vi ser nye ting, vi savnede før. Så AI kunne spille en interessant rolle i at opdage nye strukturer, som vi har savnet i kunstværker og nu tager for givet.

Denne søgen efter mønstre er ikke begrænset til kun kunst, højre?

Godt, i verden af biografen kan tage Netflix-algoritmen, der anbefaler film, som vi kan lide. Han kan opdele film på nye måder. Nogle af de grupper, vi ville identificere som “Comedy sammen,” men nogle gange er de film, som er grupperet i henhold til udtryk af mennesker “som” og “kan ikke lide”, og så er det overordnede tema unddrager os. Det ser ud som AI har defineret en ny genre af film, som vi har endnu ikke noget navn. Vi kan sige, at “der er en ny duft, som du har brug for at ringe”. Måske AI tager vores kreative værker og ser i dem, noget, som vi kan Udtrykke, men vær opmærksom på — ingen. Han kunne hjælpe os bevidst til at formulere essensen af kreativitet.

Der er mange kreative områder. Navn en, hvor AI er den sværeste?

En af de overraskelser for mig var, hvor svært det er at skrive ord. I kunstig intelligens der er så meget, der er skrevet til læring. Jeg var ganske overrasket over, at selvom AI ‘ en er rigtig god, og skriver litteratur kort sagt, han er stadig i stand til at skrive noget i lang tid. Han har ikke en god fornemmelse af narrativ linje, for eksempel. Jeg har ikke set noget, der vil udvide den sammenhængende historie over tre sider. Måske AI er meget vanskeligt at formulere sproglige konstruktioner som weII, som vi gør. Måske er han nødt til at gå gennem den evolution, som vi passerede. Og så er spørgsmålet: hvor lang tid vil det tage?

På dette spørgsmål kan du besvare i vores chat i Telegrammet.