En nærliggende supernova, der kunne ødelægge store dyr, der for millioner af år siden

54

På trods af det faktum, at Jorden svæver i det tomrum, hun er ikke i et vakuum. Planeten er konstant bombarderet med alle mulige ting fra rummet, herunder en daglig strøm af micrometeorites og stråling flux af Solen og fjernere stjerner. Nogle gange ting fra rummet kan lemlæste eller dræbe os — husk kæmpe asteroide som dræbte dinosaurerne. De fleste af de stjerne støv, der falder på jorden og månen, og derefter fredelig bilæggelse, resterende begravet indtil da, indtil forskerne kan ikke grave.

Supernova ødelægger arter?

Hvis mørkt stof findes, er det sandsynligvis hører til den sidstnævnte kategori. Hvis den hypotetiske svagt vekselvirkende massive partikler (wimpy) fast, deres sammenstød med almindeligt stof, der kan efterlade spor i de fossile record i dybet af jordens arter. Vi har tidligere skrevet om, hvad en gruppe af fysikere foreslået, at en sådan form for søgning for mørkt stof.

Men søg for space murbrokker i Jorden har en lang historie. Andre forskere har vist, at det er muligt at finde fossiler af astrophysical partikler i jordens skorpe. Nogle forskere spekulerer over, hvordan disse kosmiske begivenheder påvirker Jord — fordi de kunne ændre løbet af evolutionen. En ny undersøgelse tyder på, at de energirige partikler, eksploderende stjerner, der kan have bidraget til udryddelsen af mange megafauna, herunder forhistoriske monster haj Megalodon, der gik uddøde omkring på samme tid.

“Interessant tilfældighed,” siger Adrian Melott, en astrofysiker fra University of Kansas og forfatter af den nye arbejdsplan.

Når en stjerne dør, dens indvolde spredt i rummet. Blandt disse stjernernes rester er de isotoper, eller varianter af sådanne grundstoffer som jern. En af disse isotoper, jern-60, er sjældne på Jorden, men rigelige er til stede i en supernova. I 2016 og 2017 astrofysikere har fundet jern-60 på havbunden af Jorden og månen, og tilskrives dens oprindelse til to gamle supernovaer i det galaktiske nærheden af Jorden. Ifølge forskerne, er en begivenhed fandt sted for omkring 2,6 millioner år siden, og den anden fra 6,5 til 8,7 mio. år siden.

“Mange ting ville ikke have efterladt et bestemt sediment,” siger Melott. Men jern-60 blade. “Det er en direkte hentydning til den hændelse”.

Bevæbnet med dette tip, Malott stillet spørgsmålet, at forskere har overvejet siden 1950’erne år mindst: hvordan kan disse supernova kunne påvirke Jorden og livet her? I sin nye artikel beskriver han, hvordan en supernova, der kan producere en strøm af subatomare partikler — muons — som kan skade DNA, hvilket fører til udbredt mutationer af organismer og selv udryddelse af arter.

Den muon er en slags super-tunge elektroner. De kan svømme gennem Jordens atmosfære endnu lettere end protoner og elektroner. “De falder til jorden, falder på dig, nogle af dem vil interagere med dig og skader dit DNA,” siger Melott. “De er i en god position til at påvirke det jordiske liv.”

Malott foreslået, at en supernova omkring 2,6 millioner år siden, kunne øge strømmen af muons passerer gennem atmosfæren, flere hundrede gange. Sammen med kolleger, han har beregnet, at forekomsten af kræft kunne stige med 50% for dyr på størrelse med en mand. Malott sagde, at mammut eller Megalodon er størrelsen af en skolebus — strålingsdosis den kan være endnu værre.

Tanken om, at supernovaer kan påvirke livet på Jorden, er ikke noget nyt. Palæontolog Otto Schindewolf i 1950-erne foreslog, at supernovaer kan forårsage mutationer i de store dyr. Men hans teori ikke vinde popularitet. I 1968 gdu astronomer K. D. Terry og W. H. Tucker, der foreslog, at masseudryddelse kunne have været forårsaget af eksplosioner af stjerner i nærheden, og da denne teori flere gange har henvist til.

Men de fleste teorier sætte årsagerne til uddøen er klimaændringer, snarere end direkte mutation. Supernova-eksplosioner kan ødelægge ozonlaget på Jorden, der kan forårsage skader på marine plankton og koralrev. En supernova kan også generere et overskud af kosmiske stråler, som kan føre til dannelse af skyer, og de til gengæld, at en “kosmisk vinter”, siger Henrik Svensmark fra Danmarks Tekniske Universitet.

Arbejde Svensmark viser, at de geologiske data af Jorden i nogle tilfælde er sammenfaldende med den forventede flux af kosmisk stråling, der er forbundet med supernova. Og i 1995, fysikere John Ellis og David Schramm kom til den konklusion, at katastrofale supernova kan forventes hvert par hundrede millioner år i overensstemmelse med graden af masseudryddelse.

Med hensyn til hypotese, Melott, at en enkelt supernova 2,6 millioner år siden førte til udryddelsen af en art, han citerer nogle beviser. På grænsen mellem Pliocæn og Pleistocæn 2,6 millioner år siden uddøde omkring 36% af de marine arter, primært i de kystnære farvande. De større dyr, der var til at tage en højere dosis af muons i regionerne.

Men i modsætning til jern-60 og vinov, muons efterlader næsten ingen spor i de fossile record, hvilket gør en direkte sammenhæng mellem muons og uddøen næsten er umuligt at bevise. “Disse muons ville ikke efterlade nogen spor,” siger Melott.

Selv hvis byger af muons og jern-60 fra den døende stjerne, der ikke direkte er knyttet til uddøen, deres tilstedeværelse viser en dyb sandhed: Jorden og alt på den, er en del af Universet. Star kan gemme svar til de mysterier af vores skæbne.

Hvad mener du, skal vi se en supernova-eksplosion og efterfølgende udryddelse af arter? Fortæl os i vores chat i Telegrammet.