Saudi-Arabien Vil Nu Meddele Kvinder af Tekst, Hvis De har Været Skilt

25

En mobil butik i Riyadh, Saudi-Arabiens hovedstad, i 2010.Foto: STR (AP)

Kvinder i Saudi-Arabien—der har længe været udsat for en litani af kvindefjendske begrænsninger på deres adfærd, herunder totalitære mandlige værgemål—vil snarest modtage sms-beskeder til at informere om ændringer i deres ægteskabelige status som en del af kronprins Mohammed bin Salman ‘ s “reformer” af landets monarkiernes regering, CNN rapporterede søndag.

Ændringen kommer efter, at en Saudiarabisk domstol fastslog, hemmelige skilsmisser ulovligt og er beregnet til at kæmpe en masse af tilfælde, hvor Saudi-kvinder, der er blevet skilt fra deres mænd uden varsel, ifølge CNN, ofte i et forsøg på at skrue dem ud af underholdsbidrag betalinger eller tage kontrol over deres bankkonti. De meddelelser, vil “omfatter skilsmisse certifikat nummer og navn på den relevante domstol, hvor kvinder kan afhente den dokumentation,” CNN tilføjet, og en ny hjemmeside er blevet dannet, hvor kvinder kan spørge om deres civilstand og læse gennem alle skifteretten certifikater.

I en erklæring til netværket, Saudi-justitsministeriet prøvet at skildre den beslutning som “et skridt, der sigter på at beskytte de rettigheder, kvindelige klienter, og forbedre digitale transformation med mere service.” At ministeriet også publiceret ændre med et behageligt udseende tegneserie af en kvinde, der modtager en sms-besked, som virkelig er et helvede af en måde at skildre en person, der er underrettet om deres ægtefælle forsøger at skilsmisse dem i hemmelighed.

“Den nye foranstaltning, der sikrer, at kvinder får deres rettigheder, når de er skilt,” Saudiske advokat Nisreen al-Ghamdi fortalte Bloomberg via telefon. “Det sikrer også, at eventuelle fuldmagter, der er udstedt før skilsmissen er ikke misbruges.”

Ligesom andre nylige ændringer til lovgivningen i det land, som i slutningen af et forbud mod kvindelige bilister, det er lidt bedre end status quo, men kan med rimelighed fortolkes som en del spray-maling finer fremskridt over en ramme af lovgivning, der er udformet på deres kernekompetencer til at systemisk diskriminerer mod kvinder. Som the Telegraph bemærkes, at dette skridt ikke ændre et juridisk system, hvor mænd kan skilsmisse, deres hustruer ved at give en mundtlig redegørelse og kontrollere proceduren i retten, mens kvinder kun kan skilsmisse med tilladelse af deres mandlige værge, og “både en grund og beviser for misbrug.”

“Mindst kvinder vil vide, om de er skilt eller ej,” Suad Abu-Dayyeh af globale menneskerettigheds-organisation Ligestilling Nu Reuters. “Det er et lille skridt, men det er et skridt i den rigtige retning.”

“Den mandlige værge systemet er et centralt spørgsmål, og det skal være afmonteret,” tilføjede hun. “Det styrer kvinder i alle trin af deres liv. Dette system kvæler Saudi-kvinder.”

Bin Salman, arving til tronen og de facto leder af dag-til-dag drift af den Saudiske regering og herunder dets militær, efterretningstjenester og politi-apparater, har forsøgt at sælge sig selv som en reformator og Silicon Valley-stil stof ivrige efter at indvarsle det land, i en form for techno-utopia. Men han har også ført tilsyn med bølger af brutale overgreb på anderledes tænkende, med mål, herunder alle andre kongelige og feministiske aktivister til journalist i selvvalgt eksil Jamal Khashoggi, der blev brutalt myrdet sidste år af Saudi-agenter på landets konsulat i Tyrkiet. Ud over, at han er overvåget af en USA-støttet bombekampagnen i Yemen fyldt med beskyldninger om krigsforbrydelser.

Som the Guardian er redaktionen, der er nævnt tidligere i denne måned, crown prince ‘ s regering har forsøgt at eviscerate uenighed til en vis grad, at “Det nye Saudi-Arabien er ikke det samme som den gamle Saudi-Arabien. Det er værre.”

[CNN]

Dele Denne Historie