Tech lider av brist på humaniora, säger Mozilla huvud

68

Mitchell Baker säger att företag bör anlita filosofi och psykologi akademiker att ta itu med desinformation

@alexhern

Fre 12 Okt 2018 16.22 BST

Senast ändrad Fre 12 Okt 2018 16.24 BST

Hacker team working hackathon at laptop in dark office

‘Studenter i datavetenskap gå på för att bli nästa ledare och skapare i världen, och måste förstå hur koden som hör ihop med det mänskliga beteendet, integritet, säkerhet, sårbarhet, jämställdhet, och många andra faktorer”, sade Kathy Pham, datavetare vid Mozilla.
Foto: Hero Bilder/Getty Images

Teknik för företag behov av att diversifiera sina anställningsförfaranden för att inkludera personer med bakgrund i filosofi och psykologi om de vill ta itu med problemet med felaktig information online, som är chef för en av de största internet välgörenhetsorganisationer har varnat för.

Mitchell Baker, chef för Mozilla Foundation, har varnat för att anställa medarbetare som i huvudsak kommer från Stam – vetenskap, teknik, teknik och matematik – kommer att producera en ny generation teknologer med samma blindspots som de som är närvarande i avgift, ett drag som kommer att “komma tillbaka och bita oss”.

“Stammen är en nödvändighet, och att utbilda fler personer i naturvetenskapliga ämnen som är tydligt kritiska,” Baker berättade för the Guardian. “Varje elev i dag behöver lite högre nivå av läskunnighet över Stammen baser.

“Men en sak som hänt under 2018 är att vi har tittat på de plattformar, och tanken bakom den plattformar, och brist på fokus på effekter och resultat. Det utkristalliserat sig för mig som om vi har Stammen utbildning utan humaniora, eller utan etik, eller utan att förstå det mänskliga beteendet, då vi har för avsikt att bygga nästa generation av teknologer som inte ens ramen eller utbildning eller ordförråd för att tänka om förhållandet mellan Stammen för att samhället eller människan eller livet.”

Baker är ordförande i Firefox utvecklare och dess moderbolag icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att hålla internet öppet och tillgängligt för alla.

Mitchell Baker, pictured here in 2008.

Facebook

Twitter

Pinterest

“Vi behöver inte lägga samhällsvetenskap i det förflutna, men något med anknytning till mänskligheten och hur man ska tänka om effekterna av teknik för mänskligheten, säger Mitchell Baker, som syns på bilden här under 2008. Foto: Frank Baron för Guardian

Som en del av att verka för en positiv förändring på nätet, Mozilla, tillsammans med tre andra välgörande stiftelser, lanserar en tävling som syftar till att uppmuntra universitet att införa etiska undervisning i grundutbildning i datavetenskap grader. Den Ansvariga datavetenskap Utmaning kommer att ge mer än $3 miljoner under de kommande två åren för att lyckas förslag, Mozilla säger.

“Vi behöver inte lägga samhällsvetenskap i det förflutna, men något med anknytning till mänskligheten och hur man ska tänka om effekterna av teknik för mänskligheten – som är delvis sociologi, delvis antropologi, dels psykologi, dels filosofi, delvis etik … det är en ny formulering av alla dessa saker, som en del av en Stam utbildning,” Baker berättade för the Guardian.

“Annars kommer vi har oss själva att skylla, för generationer av tekniker som inte ens har toolsets att lägga till dessa saker.”

Kathy Pham, datavetare vid Mozilla som är ledande utmaningen, sade: “Studenter i datavetenskap gå på för att bli nästa ledare och skapare i världen, och måste förstå hur koden som hör ihop med det mänskliga beteendet, integritet, säkerhet, sårbarhet, jämställdhet, och många andra faktorer.

“Vill bara hur algoritmer, datastrukturer och nätverk är centrala för datavetenskap klasser, vi är glada att hjälpa lärare att också undervisa i etik och ansvar som en integrerad kärna del av läroplanen.”

Nyheter från Mozilla ‘ s grant i veckan som Amazon visade det hade strukit en AI rekrytera verktyg det hade varit att utveckla, på grund av att verktyget har lärt sig fördomar mot kvinnliga anställda.

Företaget hade försökt att träna en AI att identifiera lovande kandidater baserat på deras cv: n. Men AI: n i stället hade lärt sig från historiska data som Amazon tydligen att föredra manliga kandidater, och började att nedgradera sökande vars cv ingår ordet “kvinnor”, eller som utexaminerades från alla-kvinnor högskolor.