Kommer Elon Musk 120 timmar i veckan hindra oss från att dyrka arbetsnarkomani?

383

Silicon Valley drive för företagens effektivitet – alla 24/7 scheman, skottsäkert kaffe och fem-minuters möten – har länge hyllats. Nu är det hjul flyger ut

@alexhern

Tors 23 Aug 2018 11.00 BST

Senast ändrad Tors 23 Aug 2018 11.28 BST

Elon Musk in 2018

Elon Musk har avslöjat det personliga priset han fick betala för att hålla sin verksamhet drömmar vid liv.
Foto: Joe Skeppare/Tt-Reuters

Förra veckan, en känslomässig Elon Musk, som beskrev hur han arbetade så hårt för att hålla produktionen av Tesla Model 3 på spåret att han missade sin egen födelsedag. “Hela natten – inga vänner, ingenting,” sa han till New York Times, tydligen “kämpar för att få orden”. Mysk hade, sade han, arbetat 120-timmars veckor, ofta inte lämnar fabriken för tre eller fyra dagar. När han fick komma hem, sade han, stod valet mellan ingen sömn eller ta en Ambien, en sömnlöshet läkemedel som är avsedda för kortvarig användning (och skulden av en del av Tesla s styrelse medlemmar för hans oberäkneliga natt-tid att twittra).

Mysk har länge varit firad av verksamheten press för sin arbetsmoral. Hans extraordinära schema – en lång arbetsdag indelad i fem minuters intervaller, så att varje sekund stod för (lunch är vanligtvis wolfed ner i ett möte) – har rapporterats, gillande, för en del år nu. Och visst, Mysk har mer på sin tallrik än många verkställande direktörer. Liksom kör Tesla, det första mass-market car company som grundades i USA i decennier, och han är huvudet för SpaceX, som syftar till att flyga människor till Mars, och Neuralink, ett företag som försöker bygga en hjärna-dator-gränssnitt.

Den enda anledningen till att han inte ens är mer upptagen beror på att han avgick från styrelsen i OpenAI, en icke-vinstdrivande grundades för att skapa “säkra artificiell generell intelligens”, när han bestämde sig för att det var en konflikt som är av intresse med Teslas egna AI-projekt, och eftersom han inte längre är ordförande och en av hans kusiner ” solar panel företaget, Solar City, eftersom Tesla köpte det parti i 2016.

Han har sex barn.

Historiskt sett har den chef som ägnar sitt liv – varje sekund av det – till företagets framgång har varit en ikon av OSS styrelserum, ingenstans mer så än i Silicon Valley. Tech chefer har oftast kombinerade trycket av att vara en verkställande hantera miljontals med optimera-allt mentaliteten hos en typisk ingenjör, medan den rakt-ut-i-college ålder av många för första gången företagare är en perfekt storm för en nivå av engagemang för arbetsplatsen produktivitet som gränsar till det farliga. Inte bara middagar på kontoret och en sovsäck under skrivbordet, men 5 på morgonen börjar efter en timme på gymmet, frukost ersättas med “bulletproof coffee” (kaffe med smör i den, men till synes friska) och varvas med perioder av “intermittent fasta”. Sedan finns det en tendens att ta klient-samtal när du är i check-in kön för din tredje internationella flyg i så många dagar.

Kan Musk tårfyllt utlämnande vara det ögonblick alla förändringar?

Arianna Huffington, en annan mångmiljonär med hennes fingrar i flera pajer, ledde reaktion på hans intervju, med ett öppet brev på hennes Trivs Globala webbplats bedjande Mysk att “ge dig själv tid att återknyta kontakten inte bara med dem som du älskar, men också med dig själv och din visdom”.

Musk unveils the Dragon V2 space taxi in 2014

Facebook

Twitter

Pinterest

Sky-high dreams: Mysk presenterar Dragon V2 space taxi i 2014. Foto: Bloomberg via Getty Images

“Det handlar inte om att arbeta hårt,” Huffington skrev. “Det handlar om att arbeta på ett sätt som tillåter dig att göra ditt bästa beslut. Arbetar 120-timmars veckor inte utnyttja dina unika kvaliteter, det är slöseri med dem. Du kan inte bara makt genom – det är bara inte hur våra kroppar och vår hjärna fungerar. Ingen vet bättre än du att vi inte kan få till Mars genom att ignorera fysikens lagar. Inte heller kan vi få om vi vill gå genom att ignorera vetenskapliga lagar i vårt dagliga liv.”

Mysk har inget av det. I en tweet skickas vid 2:30am, han berättade för henne “Ford & Tesla är bara 2 Amerikansk bil företag att undvika konkurs. Jag kom precis hem från fabriken. Du tror att detta är ett alternativ. Det är det inte.”

På måndag, Huffington svarade, berättar för CNN att “Det handlar inte om sömn, eller om du saktar ner, eller om att ställa Elon att koppla av på under ett mangoträd … Det handlar om hur vi kan låsa upp och upprätthålla vår peak performance, och se lösningar och möjligheter där andra inte kan.”

Allt vi vet om ett hälsosamt arbetsliv stöder Huffington, säger André Spicer, professor i organisation och ledarskap vid Cass Business School i London. “Det finns massor av bevis för att ha några gränser mellan arbete och liv, och att arbetet för att hemsöka hela ditt liv, kan vara mycket skadligt för produktivitet.”

Kommande forskning från Spicer s kollega Hans Frankort, till exempel, visar att en större arbete – mätt i både tid och intensitet, som inte bara leder till nedsatt välbefinnande (som även Mysk kan komma överens om), men också sämre karriär resultat. I själva verket, intensitet, mätt med om människor som beskrivs sitt jobb som kräver att man arbetar i “mycket hög hastighet” eller “tidspress”, var en ännu starkare prediktor för dåliga utfall än om de anställda var tvungna att arbeta övertid.

Frankort och hans medförfattare Argyro Avgoustaki kallar för “äkta omtanke” på åtgärder för att minska exponeringen av ett intensivt arbete, men medger att det kommer att “ta dig tid att utvecklas och kan stöta på motstånd”.

Silicon Valley har länge varit en av de ledande exportörerna av den ändlösa dag på jobbet. It-sektorn är naturligtvis ansvarig för de verktyg som har används i första hand för att ta med jobbet hem, sedan på semester och, så småningom, överallt: nätverk, bärbara datorer och smartphones som innebär att du lämnar arbetsplatsen inte längre innebär att lämna arbetet.

Det har också varit banbrytande ett förhållningssätt till arbetsplatsen design som uppmuntrar till ett dygnet-runt-schema. Med gratis frukostar, luncher och middagar, på campus gym och löparbanor och rec rum fyllda med spel och leksaker, det är lätt att se varför vissa tech arbetstagare spendera varje vaken timme någonstans på kontoret.

Och i allt högre grad sina sovande timmar, också. Google och Facebook har både föreslagna byggnaden “fristående städer” nära deras huvudsakliga campus i Bay Area, stickning hundratals lägenheter i de företag som redan spretande komplex. Det är inte en lång sträcka, egentligen, när man tänker på de anställda som redan tar sitt hem för att arbeta, inklusive Google-anställd, Brandon, som avslöjades, 2015, att leva i en van på kontoret parkeringsplats.

Tesla’s building in Fremont, California

Facebook

Twitter

Pinterest

Tesla ‘ s building i Fremont, Kalifornien. Foto: Bloomberg via Getty Images

Andra typiska Silicon Valley förmåner ta på en och samma mörka nyans när de anses vara mer noga. En politik som möjliggör för de anställda att ta obegränsad semester, till exempel, låter bra. Men, enligt Salvia Business Review, “i stället för att ta alltför många dagar, de flesta engagerade medarbetare inte tar tillräckligt”. Problemet är så illa att vissa ställen som erbjuder obegränsad semester har varit tvungna att införa en andra minimum-semester politik för att förhindra att arbetstagaren utbrändhet, som personal, osäker på hur mycket tid de hade “rätt” mängd, valt att bara ta ingen alls. (Utsikterna för obegränsad semester är en av de mer splittrande erbjuder bland Brittiska arbetare, med i stort sett lika många anhängare på varje sida, enligt intelligence-plattform Streetbees.)

Och där Silicon Valley leder, andra följer efter, säger Spicer. “Denna typ av hyper-arbetsmoral är mycket vanligt, inte bara i Silicon Valley, inte bara i investmentbanker, men i många, många organisationer, säger han. “Och anledningen är att företag tenderar att kopiera varandra. Många företag ser mot ikoniska Silicon Valley företag som exempel på vad de ska vara. Så de ser på vad som Elon Musk är att göra, eller vem som helst, och oavsett vilken typ av organisation de har, de ofta kopiera vad dessa andra företag gör, bara för att om de är framgångsrika, tror de, vad är deras hemliga såsen? Vad de kan se på ett synligt ställe, de kopierar det.” De problem som orsakas av denna kultur är utbredd. Enligt Streetbees, som utrett frågan för the Guardian, fyra av fem människor i STORBRITANNIEN säger att de känner sig skyldiga sjukanmälan när sjuk, och 64% säger att de tycker att det är svårt att koppla bort från arbete efter avslutad för dagen. Det är inte förvånande, då, att 77% håller med om att vi inte har en bra balans mellan arbete och privatliv i STORBRITANNIEN.

Den senaste, mycket snabbare engagemang för att arbeta och effektivitet kan nå nivåer som även några Silicon Valley typer se är Lite Mycket. Under 2013, till exempel måltiden-ersättning kit Soylent lanserades av programvara ingenjör Rob Rhinehart, efter att han “började ogillar det faktum att han var tvungen att äta mat alls”. Rhinehart – med ingen tidigare närings-erfarenhet – blandade ihop en massa off-the-shelf näringsämnen beställas online, och skapat en 400-kalori slurry som, hoppades han, skulle ge allt han behövde för att leva.

För fem år sedan, Soylent inte längre gör reklam för sig själv som en fullständig ersättning för mat (“Hålla i minnet att medan Soylent kan ersätta en måltid, det är inte avsedda att ersätta varje måltid,” företaget berättar kunder), men det har varit populärt nog för att höja nästan $75 (£58) i finansiering från riskkapitalister och locka konkurrenter på marknaden, såsom UK-baserade Huel).

Rhinehart engagemang för effektivitet i andra områden i hans liv har inte nått riktigt lika mycket att ta upp, dock. I och med 2015, han skrev om hur han gav upp en nätanslutning, istället försöker att leva helt och hållet från solceller. Ett ädelt mål, som uppnås genom en del okonventionella metoder: “jag tycker om att göra tvättservice ungefär lika mycket som diskning,” skrev han. “Jag får mina kläder custom-made in China för priser du skulle inte tro och har nya regelbundet skickas till mig. Sjöfarten är ett problem. Jag önskar containerfartyg hade kärnvapen motorer, men det finns fortfarande mycket mer effektivt och bekvämt än i detaljhandeln. Tack vare syntetiska tyger, det tar mindre vatten för att göra mina kläder än för att tvätta dem, och jag donerar mina begagnade kläder.”

Men medan de fortfarande har sina fans, Rhinehart och Mysk är orubbliga engagemang för att arbeta ses allt mer som en osund bild av ett tidigare Silicon Valley hellre vill glömma. Som en generation av dotcom grundarna har vuxit upp, och såg tillbaka på sin karriär, de har insett att de kanske inte riktigt får rätt balans – och är fast beslutna att nästa generation inte upprepa sina misstag.

“När mina barn var små, jag tänkte, vad jag gjorde på jobbet var långt viktigare och mer brådskande än vad som var på gång hemma,” Scott Weiss, en seriell entreprenör och tidigt partner på inflytelserika riskkapitalbolag Andreessen Horowitz, skrev 2015. Senare, sade han: “jag insåg att begå till min familj som krävs för att koppla bort från jobbet (t.ex. stänga av dator och telefon), och fokusera all min uppmärksamhet på detaljer i hemmet. Laga en stor måltid. Att hjälpa till med ett science-projekt. Vi diskuterar framtiden med min partner.

“Jag har lagt märke till att Vd: ar i 20-årsåldern kan vara fullt utrustade och kunniga nog att hantera leder ett företag, men när deras familjeliv börjar expandera och efterfrågan för deras uppmärksamhet ökar, de är på en förlust om varför saker inte bara faller på plats … men jag är Ändå hoppfull.”

Kör ner Sand Hill Road, mitt i Silicon Valley venture capital-industrin, förra helgen, en vän som flyttat till området nyligen anmärkte på tomheten i den parkeringsplatser. “Jag trodde att de var tänkt att vara på jobbet 24/7,” sade han, “men bilarna är alla borta vid 5pm, och på helgerna.”

A Tesla Model 3

Facebook

Twitter

Pinterest

Mysk kämpar för att hålla liv i drömmen om Tesla Model 3. Foto: David Zalubowski/AP

Spicer håller med om att förändring är på gång. “Om du tittar på TED-talk universum, och vad du hittar i Harvard Business Review – den typ av saker som chefer läsa – det finns en massa prat nu om hur man ska få sova, hur man skyddar balans mellan arbete och familjeliv, hur man kan se till att du har vissa gränser kring arbete, hur man ska vara medveten om, säger han. “Och alla dessa saker är på väg att säga att det finns en gräns mellan arbete och liv. Arbetet bör inte vara allt för dig, och att sova i fabriken är inte det bästa att göra.”

Men samtidigt kan du ta ingenjör ut på arbetsplatsen, att du inte kan stoppa dem är en ingenjör, och det finns en risk att balans mellan arbete och privatliv blir bara en annan sak att optimera för maximal prestanda.

“Om du tittar i Silicon Valley kultur – och detta gäller också för många företag, säger Spicer, “chefer det är inte bara besatt av att göra deras arbete mer produktivt, men med att göra deras liv mer produktiva. Så de tillbringar en stor mängd tid på att tänka och prata och samarbeta med dessa frågor om hur äter du på det mest effektiva sättet, hur gör du tränar i den mest effektiva sättet, hur gör du för att ta alla dessa små delar av ditt liv och göra dem mer effektiva?”

Icke desto mindre, även att det skulle vara en förbättring på status quo. Spicer argumenterar för ett par viktiga förändringar som skulle bidra till samhället och företag, till att återställa en sund balans (och, ja, förbättra produktiviteten). Ett sätt skulle vara att se till time mindre genom att påbjuda semester och förbjuda out-of-timmar mail använda. En annan skulle vara separation av kärnan intensivt, kreativt arbete att många kontorsanställda har svårt att hitta tid för de mer rutinmässiga administrativa uppgifter som ballong för att fylla resten av arbetsdagen.

För Mysk, alla råd är erbjudna hans sätt kan fortfarande vara för sent. Som han kämpar för att få Tesla s finanser i form – och fullgöra ett påstående om att han hade “säkrat finansiering” för att ta bolaget egna på $420 till en dela – han berättade för New York Times att “från en personlig smärta synvinkel, det värsta är ändå att komma”.