Facebook giver annoncører mulighed for at målrette mod brugere, baseret på følsomme interesser

69

Sociale netværk kategoriserer brugerne baseret på interesser såsom Islam eller homoseksualitet

@alexhern

Ons 16 Maj 2018 05.00 BST

Sidst opdateret den Ons 16 Maj 2018 05.11 BST

Facebook

Facebook hævder, at klassificering af en bruger af deres interesser er ikke det samme som at klassificere dem af deres personlige egenskaber.
Foto: Alamy

Facebook giver annoncørerne mulighed for at målrette mod brugere med det mener, er interesseret i emner som homoseksualitet, Islam eller liberalisme, på trods af religion, seksualitet og politiske overbevisninger udtrykkeligt bliver markeret som følsomme oplysninger i henhold til ny lovgivning om databeskyttelse.

Det sociale netværk indsamler oplysninger om brugerne baseret på deres handlinger på Facebook og på nettet, og bruger disse data til at forudsige, om deres interesser. Disse kan være banalt – fodbold, Manhattan eller hunde, for eksempel – eller mere esoteriske.

En Værge undersøgelse i samarbejde med danmarks Radio fandt, at Facebook er i stand til at udlede meget personlige oplysninger om brugere, som det tillader annoncører at bruge til at målrette formål. Blandt de interesser, der findes i brugernes profiler var kommunismen, socialdemokrater, Hinduismen og Kristendommen.

EU ‘ s generel forordning om databeskyttelse (GDPR), som træder i kraft den 25 Maj, udtrykkeligt etiketter disse kategorier af oplysninger, som er så følsomme, med en sådan risiko for krænkelse af menneskerettighederne, at det mandater særlige forhold omkring, hvordan de kan indsamles og behandles. Blandt disse kategorier er oplysninger om en persons race, etnisk oprindelse, politik, religion, sex og seksuel orientering.

The information commissioner ‘ s office siger: “Denne type af data kan skabe mere væsentlige risici for personers grundlæggende rettigheder og frihedsrettigheder, for eksempel, ved at sætte dem i risiko for ulovlig forskelsbehandling.”

Organisationer skal nævne en af 10 særlige dispensationer til at behandle disse oplysninger, f.eks. “forebyggende eller arbejdsmedicin”, “for at beskytte de vitale interesser i, at den registrerede”, eller “den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke til behandlingen af de personlige data for ét eller flere bestemte formål”.

Facebook allerede gælder de specielle kategorier andetsteds på webstedet. Som en del af sin GDPR-fokuseret opdateringer, firmaet bad hver bruger til at bekræfte, hvorvidt eller ikke “politiske, religiøse, og forholdet oplysninger”, som de havde indtastet på hjemmesiden skal fortsætte med at være gemt eller vises. Men mens det gav dem kontrol for oplysninger, som brugerne udtrykkeligt havde givet det, er det samlet ikke sådan samtykke til, at de oplysninger, den havde ikke udledes, om brugerne.

De data, der betyder, at en annoncør kan målrette budskaber på, for eksempel, folk i STORBRITANNIEN, der er interesseret i at homoseksualitet og Hinduisme – om 68,000 mennesker, efter at selskabets reklame værktøjer.

Facebook gør demonstrere nogle forståelse for, at de oplysninger, der er følsom og udsat for misbrug. Virksomheden giver annoncører med evnen til at udelukke brugere, baseret på deres interesser, men ikke for følsomme interesser. En annoncør kan annoncere, at folk, der er interesserede i Islam, for eksempel, men ikke kan annoncere til alle, undtagen dem, der er interesseret i Islam.

Virksomheden kræver, at annoncører til at acceptere en række politikker, som, blandt andre ting, bar dem fra “brug indstillinger for målretning til at diskriminere, chikanere, provokere eller nedsættende brugere, eller til at engagere sig i aggressiv reklame praksis.”

I en erklæring, Facebook sagde, at klassificere en brugers interesser, ikke var det samme som klassificerer deres personlige egenskaber. “Ligesom andre internet-selskaber, Facebook, viser annoncer, der er baseret på emner, som vi tror, at folk kunne være interesseret i, men uden brug af følsomme personoplysninger. Det betyder, at nogen kunne have en annonce interesse, der er anført som “gay pride”, fordi de har set en Stolthed-tilknyttede side, eller klikkede på et Stolthed ad, men det afspejler ikke nogen personlige karakteristika såsom køn eller seksualitet.”

Virksomheden har også sagt, det gav nogle kontrolelementer til brugere på sin annonce præferencer skærmen. “Folk er i stand til at styre deres annonce præferencer værktøj, der tydeligt forklarer, hvordan reklame virker på Facebook og giver en måde at fortælle os, hvis du ønsker at se annoncer, der er baseret på specifikke interesser eller ikke. Når interesser er fjernet, viser vi mennesker listen over fjernet interesser, så de har en rekord de kan få adgang til, men disse interesser er ikke længere anvendes til annoncer.”

Den tilføjede: “Vores reklamer er i overensstemmelse med relevant EU-lovgivning og, ligesom andre virksomheder er vi ved at forberede til GDPR at sikre, at vi overholder reglerne, når det træder i kraft.”

Resultaterne minder om Facebook ‘ s tidligere forsøg på at omgå den linje mellem profilering brugere og profilering af deres interesser. I 2016, hvor det blev afsløret, at selskabet havde skabt et værktøj til at “race affinitet målretning”.

På det tidspunkt, Facebook gange hævdet, at værktøjet “er baseret på affinitet, ikke etnicitet”. Diskuterer en person, der var i Afrikansk Amerikansk affinity-gruppe, for eksempel, selskabet sagde: “De som African American indhold. Men vi kan ikke sige, at annoncører, at de er etnisk sort.”

Næsten et år senere, efter at det blev afsløret, at annoncører kan bruge den etniske affinitet værktøjer til ulovligt at diskriminere mod sorte Facebook-brugere i boliger, reklamer, Facebook enige om at begrænse, hvordan disse værktøjer kan bruges.