Fortnite: en föräldrar guide till de mest populära tv-spel i skolan

1444

Om du har barn mellan åtta och 18, är chansen stor att du har hört av online multiplayer-shooter Fortnite: Battle Royale. Här är vad du behöver veta

@keefstuart

Ons 7 Mar 2018 12.08 GMT

Senast ändrad Ons 7 Mar 2018 16.26 GMT

Fortnite: Battle Royale

Fortnite: Battle Royale
Foto: Epic Games

Du vet att ett spel har gjort det när ITV dagsprogram Denna Morgon inlägg på sin Facebook-sida att fråga föräldrarna om deras barn är beroende av. Du kan vara dubbelt säker när det inlägget lockar nästan 60 000 kommentarer. I detta fall är spelet Fortnite: Battle Royale, en ljus, prålig multiplayer shooter. Den släpptes förra året, och är nu en av de största online-spel där ute.

Med mer än 40 miljoner spelare över hela världen, chanserna är antingen dina barn eller deras vänner är redan passionerade fans. För vissa, att fandom kan mycket väl vara på gränsen till besatthet. Bör du vara orolig? Här är vad du behöver veta om spelet.

Vad är Fortnite: Battle Royale?

Kort sagt, det är en massa online bråk där 100 spelare hoppa ut ur ett plan på en liten ö och sedan slåss mot varandra tills bara en är kvar. Dolda runt ön vapen och föremål, inklusive armborst, gevär och granatkastare, och spelarna måste beväpna sig och samtidigt undersöka landskap och byggnader. Det är också möjligt att samla in medel som gör att du kan bygga upp strukturer där du kan gömma sig eller försvara sig själv. Matchen fortskrider, den spelbara delen av landet är ständigt nedsatt, så att deltagarna tvingas närmare och närmare varandra. Den sista överlevande vinner.

Facebook

Twitter

Pinterest

Titta på en trailer för Fortnite: Battle Royale

Var kom det ifrån?

Fortnite ursprungligen släpptes i juli 2017, men det började faktiskt ut som en fyra-spelare kooperativ överlevnad som utspelar sig på ett postapocalyptic Jorden. Spelarna hade att bygga skyddsrum och försvara sig mot plundrande zombies. Senare i år, men spelets utvecklare, Epic, märkte stor framgång av PC-titeln PlayerUnknown är Krigszonen (PUBG), som ställer 100 spelare mot varandra i en sista-mannen-stående kamp. PUBG var mycket influerad av the Hunger Games romaner och av den Japanska filmen Battle Royale, och det är som säljs över 30m exemplar över hela världen. Vederbörligen inspirerad, Episka beslutat att släppa en ny version av Fortnite med mycket liknande gameplay. Därför Fortnite: Battle Royale.

Det nya spelet som kom i September förra året, och utvecklaren har gjort tre lysande beslut. Först var det lanserades som ett fristående titel skild från den ursprungliga Fortnite (nu känd som Fortnite: Rädda Världen), som gör det möjligt att få en dedikerad fanbase, för det andra, det släpptes som en helt gratis digital nedladdning, vilket gjorde det lätt att nå, och för det tredje det som kom ut inte bara på PC, men på Xbox och PlayStation – vilket innebar att alla konsolen ägare som hade hört talas om PlayerUnknown är Krigszonen men inte har en DATOR kan nu spela något liknande, för gratis. (En Xbox-version av PlayerUnknown är Krigszonen finns nu, men Fornite slog det till stans.)

Varför är det så populärt med barn?

Tja, det är gratis, det är kul och det har en mycket dum, udda humor. Medan PUGB har en allvarlig, realistiska visuella stil, Fortnite: Battle Royale har mycket ljus, nästan cartoon-liknande grafik, liksom massor av löjligt föremål och dräkter, såsom utrymme kostymer och dinosaurie dräkter.

Du kan också dra en mängd olika danssteg under spelet, och vissa av dessa har fått en kult överklagande på skolgårdarna runt om i världen. Tandtråd, inspirerad av viral video av pojken dansa med Katy Perry under hennes Saturday Night Live-framträdande från i våras, är i grund och botten årets dab. Allt detta innebär att spelet är riktigt roligt att titta på och spela, vilket gör det till en stor träff med alla de berömda tv-spelet YouTubers och serpentiner ditt barn kärlek, såsom Ali-A och DanTDM. De är sänder många timmar på sig att spela spelet till sina miljontals fans, vilket gör Fortnite den mest sedda matchen på stora streaming-tjänsten Rycka.

Facebook

Twitter

Pinterest

YouTube-spelaren Ali-A spelar Fortnite: Battle Royale

Det är också möjligt att gå ihop med en kompis, eller en grupp av vänner och tävla som en duo eller en trupp. Detta bidrar till ett socialt element, och deltagarna har möjlighet att chatta som de kan spela med hjälp av headset och mikrofoner. Många barn är nu att bilda Fortnite lag, och att spendera mycket av sin fria tid med att spela och öva spelet tillsammans.

Skickligt, utvecklare är att lägga till nya objekt, funktioner och spellägen på en vecka så det finns alltid en ny anledning att komma tillbaka och spela, och fans gillar att visa upp att de har den senaste redskap. Mina söner var besatt av att låsa upp “Rost” Herre, outfit, tydligt inspirerade av Star Herren i Guardians of the Galaxy.

Hur mycket kostar det?

Spelet är gratis och spelare har möjlighet att låsa upp nya objekt som de framsteg utan att betala något. Men om du köper ett Premium-Battle Pass får du tillgång till exklusiva kläder och föremål – nivåer så att göra bra i spelet eller för att utföra varje vecka utmaningar att tjäna mer pointsunlocks tillgång till fler objekt. En Strid Pass kostar 950 V-Dollar, vilket är spelets egen valuta – du behöver för att betala £7.99 att ladda ner 1000 V-Dollar, som varar fram till slutet av säsongen. Fortnite: Battle Royale är indelade i årstider, med säsong tre kör fram till den 22 April. Efter att ett nytt pass måste köpas.

Det är också möjligt att köpa nya nivåer individuellt så att du kan spela dem omedelbart. Varje steg kostar 150 V-Pengar för att låsa upp på detta sätt, och det finns 100 nivåer. (Det är ytterst osannolikt att någon skulle köpa dem alla, men det är £120 värt.)

Ingen av de objekt som är intjänade genom Slaget Passerar göra spelaren starkare eller ge en spelande fördel; de är rent kosmetiska. Det finns dock en hel del beröm knutna till att få den senaste och mest sällsynta kläder och barn kommer att vilja fortsätta spela för att låsa upp dessa poster. Minns du när du var i skolan och var bara tvungen att ha den senaste coola Nikes? Det är som att, men virtuellt.

Hur gör jag för att begränsa hur mycket de spelar?

Om du spelar på en Xbox eller PlayStation du kan använda föräldrakontroll för att begränsa längden på spel sessioner (eller förbjuda dem från att spelet helt, om du känner dig despotiska). Det är en bra idé att sätta upp bestämda spela sessioner, säger en timme eller 90 minuter med hjälp av någon typ av timer (ett stoppur, en äggklocka, eller kanske fråga Alexa för en nedräkning). Du kanske måste ha en Mastermind-stil “som jag har börjat så jag ska avsluta” – artikel om: Fortnite matcher kan pågå i upp till 20 minuter och om du kräver att de har spelat klart i mitten av ett spel, kommer de att lämna team-kamrater i sticket och förlora alla poäng de tjänat under att matchen. Som kommer att orsaka en hel del bitterhet.

Bör föräldrar vara orolig om våld?

Även om Fortnite är ett multiplayer shooter, det har en mycket ljus, vänlig visuella stil och det gör det inte skildrar blodiga våldet. Som Nintendo spel Splatoon, det tar massor av roligt gameplay begrepp från mer mogna skytte spel, men placerar dem i ett icke-hotfullt, icke-realistisk värld. Mina söner kallar det för “Call of Duty för barn”.

Den goda nyheten är, som med alla spel, besatthet kommer så småningom att passera för alla men mest engagerade spelare – och om dina barn är riktigt bra? Tja, det finns en växande professionell eSports-scenen runt spelet, komplett med kontantpriser. Man vet aldrig vilken barndom hobby kan förvandlas till en levande.