#video | Ovanliga begrepp i en bil med vind driven motor

83

Under många århundraden har människor använt vindkraft för att flytta fartyg på havet. Men vad händer om du försöker att skapa en mark fordon som kan använda vinden som drivkraft? Alltså att göra så att det kan röra sig, även mot vindriktningen, som är, var som helst. Amerikansk ingenjör Kyle Karstens har utvecklat ett koncept och även tryckt den förminskad modell på en 3D-skrivare.

Experimentell modell fordon för vindkraft som kallas Trotsa Vinden (“Utmanande vinden”). Det är en plattform på fyra hjul, liksom ovanliga roterande segel, som består av fyra koniska skålar. Tack vare denna form och vane arrangemang av segel, fordonet kan röra sig även mot vindriktningen. Vridmoment genom drevet överförs till bakhjulen och fordonet rör sig framåt. Vi erbjuder dig att titta på två korta filmer som visar driften av modellen.

#video | Ovanliga begrepp i en bil med vind driven motor
Sergey Grå