Vår hjärna kan skapa falska minnen, men det är inte alltid en dålig sak

148

Du har aldrig varit i en situation när man är tillsammans med någon bevittnat en händelse, men på något sätt annorlunda då kom jag ihåg, vad hände? Det verkar som om du var där, såg samma sak, men av någon anledning har olika minnen av händelsen. Faktiskt detta händer ganska ofta. Och faktum är att det mänskliga minnet är ofullkomliga. Trots att vi alla har kommit att förlita sig på våra minnen, vår hjärna kan ändra dem.

Elizabeth Loftus är Professor i kognitiv psykologi och forskar om människans minne i årtionden. Det är väl känt inom detta område för sin forskning om plasticitet i människors minnen, natur och funktioner för att skapa falska minnen. Det vetenskapliga arbetet Loftus upprepade gånger funnit tillämpning på det rättsliga området. Hon deltog som expert i hundratals rättsfall. Hennes forskning visar att våra minnen kan förvrängas under påverkan av yttre faktorer som uppstår efter de händelser, som skjutits upp i vårt minne, som orsakar så kallade effekt av felaktig information.

Till exempel, studier av fall av trafikolyckor Loftus visade hur formuleringen av frågan, med tanke på de vittnen till olyckan, kan leda till det faktum att vittnesmål av dessa vittnen kommer inte vara sant. Till exempel, i ett experiment, frivilliga försökspersoner, delas in i flera grupper, visades olika videor av bil olyckorna med längd från 5 till 30 sekunder. Efter varje video, folk ombads att fylla i enkäten, är den första frågan var: “Ge mig den olycksrapport som du just såg.” Sedan följde ett antal specifika frågor om olyckan. En av dem var: “Hur snabbt var att flytta bilen på video vid den tidpunkt när de träffar varandra?”. Men för varje grupp som frågan var formulerad på ett lite annorlunda sätt, och i stället för ordet “kraschade” användes, såsom “touch”, “hit”, “kraschade”, “stötte”. När ordet “kraschade” människor tillskrivs den högsta andelen, även om det faktiskt i alla fall var det samma. Experimentet visade att formen av frågan påverkar svaret vittne. Loftus gjort antagandet att detta är på grund av förändringar i representationen av händelser i minnet av ämnen.

I liknande experiment, Loftus fick en liknande effekt. På frågan: “har du Sett hur trasiga strålkastare?” — människor lett till att ett stort antal falskt vittnesmål om en trasig strålkastare, medan det i själva verket pannlampa var inte bruten.

“I själva verket mycket enkel att snedvrida information om vad som är faktiskt sett den mannen, helt enkelt genom att förse honom med suggestiva information. Men i samband med vårt arbete, vi började fundera, hur långt kan du gå i fråga om störningar av mänskliga minnet? Är det möjligt att investera i den mänskliga hjärnan är helt falska minnen av händelser som aldrig i verkligheten inte hända?” — gemensamt i en intervju med Business Insider Loftus.

Och som det visade sig – är det verkligen möjligt. Loftus och psykolog och medlem av Department of psychology, University College London Julia Visa lyckades att visa denna förmåga, “load” falska minnen i hjärnan helt friska människor.

Till exempel, i en studie på 70 procent av försökspersonerna började tro som begått brottet stöld, misshandel eller rån, bara med hjälp av metoder för införandet av falska minnen i samband med samtal med människor.

Den typ av falska minnen, vetenskapsmän är mer än hundra år…

Som en gång sade Salvador Dali: “Skillnaden mellan falska och sanna minnen är densamma som mellan en falsk och äkta diamanter: fake det ser riktigt och skina mer”.

Dessa ord innehåller sanning som kan hjälpa oss att förklara varför vi så snabbt börja tro på falska rapporter om vad som hände.

Idén om den snedvridning av minne tar sitt ursprung mer än hundra år sedan och i samband med arbetet av filosofen och psykologen Hugo av Munsterberg, som vid samma tid innehade posten som chef för Institutionen för psykologi vid Harvard University och Ordförande för American psychological Association. I en artikel som publicerades i tidningen New York Times, Munsterberg skrev om händelsen i Chicago. Polisen hittade kroppen av en kvinna, och när han greps och anklagas för att ha dödat sonen till en lokal bonde. Efter att polisen förhör, den man som erkänt att han dödat kvinnan. Trots att han hade vid tiden för mordet hade en lufttät alibi.

“Upprepade han sin bekännelse om och om igen. Men varje gång detta erkännande har blivit rikare i detalj”, skrev sedan Munsterberg.

I artikeln, psykolog rapporterade att med varje ny berättelse historien om en ung man blev mer och mer absurt och motsägelsefullt – det verkade som hans fantasi har inte hållit jämna steg med vad folk vill säga. Från sidan var det tydligt att han bara inte kunde bekräfta vad han säger.

Munsterberg kom till slutsatsen att killen blev helt enkelt ett offer för “de ofrivilliga” förslag baserade på antaganden” som framförs av polisen under sitt förhör.

…men detaljerad forskning inom detta område bedrivs på bara de senaste decennierna

Tyvärr, idén om Munsterberg vid den tidpunkten verkade det som en alltför radikal för allmänheten, och killen i slutet, en vecka senare, fortfarande hängde. Några årtionden senare den idén om falska och förvrängda minnen kommer att vara ordentligt studerat och kommer att betraktas som en faktor som kan påverka behandlingen.

Idag, många kommer överens om att falska erkännanden kan erhållas under en mycket intensiv känslomässigt överväldigande och fysiskt förhör av den misstänkte. Det kan tänka på det, de som ser de senaste dokumentär drama “att Skapa en killer” från Netflix, vilket orsakade en hel del buzz bland Amerikanska företag. Huruvida eller inte en falsk bekännelse under intensiv press, eller som en man som verkligen tror på vad han säger – här är det nödvändigt att analysera varje fall separat. Men Loftus var säker på att det finns anledning att misstänka att hans minnen blev förvrängd och felaktig information, kommer du inte, om du inte är säker på att detta verkligen skedde.

Men beslutet i denna fråga kan gömma sig i vår biologi. Detta framgår av resultaten av arbetet i sydkoreanska forskare från Universitetet i Daegu, genomfört studier av hjärnans funktion i 11 volontärer, som hade sanna och falska minnen. Forskarna ville se om spårbar till de data som erhållits några utmärkande tecken. Människor ombads att läsa en lista av ord indelade i kategorier. En av dessa kategorier, till exempel, var “djur”. De är sedan ansluten till apparaten av funktionell magnetisk resonanstomografi och förhördes för förekomsten av obalanser för en viss kategori av ord. Vid tiden för svar, försökte forskarna att bestämma förändringar i blodflödet i olika delar av hjärnan av ämnen. Experimentet visade att människor som var säker i sina svar (och svaret visade sig faktiskt vara sant), blodflödet ökade i området i hippocampus – den del av hjärnan som spelar en viktig roll i minne konsolidering (överföring av kortsiktiga minne och lång sikt). Och när deltagarna var säker i sina svar, men svaren verkligen var fel (vilket var ca 20% av fallen), ökning av blodflödet observerades i frontoparietal den del av hjärnan som ansvarar för så kallade “känsla av deja vu”.

För att förklara detta fenomen bidrar till en teori, fuzzy spår

En av de teorier som försöker förklara för oss varför vår hjärna kan vara fylld med falska minnen, kallas för “teorin om fuzzy spår.” Författarna av termen är forskare och psykologer Charles Brainerd och Valerie F. Reyna. Med hjälp av denna teori för första gången har forskare försökt att förklara den så kallade paradigm.-Rodiger-McDermott (Deese-Roediger-McDermott paradigm), eller förkortat DRM. Låter vid första anblicken skrämmande, men det är faktiskt uppkallad efter dess skapare, forskare James., Henry Rodiger och Kathleen Stewart, som på 60-talet försökt återskapa laboratoriet analog av deja vu.

I DRM-studien fick försökspersonerna en lång lista av ord, till exempel: “kudde”, “madrass”, “säng”, “stol”, “klocka”, “dreamer”, “mardrömmen”, “pyjamas”, “night light” och så vidare. Alla dessa ord tillhör en kategori — i processen för att sova. Men ordet “sova” är inte med på denna lista. Senare, när försökspersonerna tillfrågades om i listan ordet “sova” de flesta “kom ihåg” att det var. Naturligtvis är effekten inte är alltför lik den verkliga deja vu, men författarna insisterade på att identiteten av mekanismerna för deras förekomst.

“Människor har börjat att “komma ihåg” ord, som faktiskt inte var med på listan, men de är övertygade om att de fanns. Detta fenomen kan definitivt kallas ett falskt minne,” delad Reyna i ett samtal med Business Insider.

“Det är en mycket stark psykologisk företeelse. En fullständig obalans av verkligheten. Det är inte bara en situation som kan beskrivas med orden: “jag minns inte”, vilket i sin tur skulle kunna kallas vanlig glömska. Det är mycket svårare: “jag kom bara ihåg vad som egentligen var det inte.” Och suddig spåra teori var den första försök att förklara detta fenomen”.

Teorin skiljer man på två typer av minne, och alla har sina fördelar

Andra forskare har föreslagit att fenomenet är anslutna något sätt med byggandet av associativa rad mellan orden. Dock, när en sådan möjlighet ansågs vara i experiment har forskare fått samma resultat.

Teorin om fuzzy spår, i sin tur, visar och främjar tanken om att det finns två typer av minne: att reproducera och mening. När reproducera minne, kan vi snabbt, noggrant och i detalj att komma ihåg något från det förflutna. När det gäller mening, då har vi bara vaga (luddiga) minnen om tidigare evenemang – alltså, förresten, namnet på teorin.

“Att vi med åldern börjar lita mer på mening och mindre på att reproducera ett minne, säger Rhen.

“Livet är ordnade så att de flesta viktiga saker att hända efter en viss fördröjning. Till exempel, du som student ta in ny kunskap, inte bara att tillämpa dem i praktiken. Du måste komma ihåg att denna information, som kan komma väl till pass nästa termin, och genom honom, och sedan på din framtida arbetsplats. Denna information skiljer sig från det som du kan komma ihåg, säg, en dag eller en vecka. Det deponeras i din hjärna för en mycket längre tid. Och det faktum att den semantiska (vag) minne börjar så småningom att dominera uppspelning (exakt)”.

Fuzzy spår är i stånd att korrekt förutsäga dramatiska effekten av åldrande av våra minnen, som kallas “effekt av omvänd utveckling” (fosterskadande effekt av återföring). Detta innebär att när du blir äldre och flyttar från barndom till vuxen ålder, det ökar inte bara effektiviteten i din uppspelning av minne (du kan komma ihåg fler detaljer om händelsen), men samtidigt är det som händer och tillväxten av den dominerande semantiska minnet. I praktiken innebär detta att det mest troligt att du kommer att uppleva det förtroende som i den listan fanns det ett visst ord (som i exemplet ovan), men i verkligheten var det aldrig det, och på samma gång, som du kommer att minnas hela listan.

I Allmänhet innebär detta att ditt minne inte nödvändigtvis försämras med åldern. Bara din hjärna blir mer selektiva i förhållande till att hitta lämplig semantiska värden, en långsammare urval. Från det ögonblick denna teori lades fram, det bekräftades i mer än 50 andra studier av andra forskare.

Falska minnen är inte alltid problemet

Vid första, många är ganska skeptisk till denna teori, som förklarar att alla vuxna är överlägsen barn. Men en sådan inställning till teorin har vuxit fram, kanske på grund av det faktum att vi ofta är beroende av vår hjärna, och alla antaganden om att med ålder att hans arbete är mindre exakt, förefaller oss en skrämmande utsikter.

I verkligheten, trots att vi alla kommer så småningom uppenbart falska minnen, alla problem vi upplever kommer inte, sade Rhen. Ur en evolutionär synvinkel, som oundvikligen att alla av oss förväntade övergången till det semantiska minnet kan även hitta deras styrkor. Till exempel som en del av sin forskning, Rhen fann att det semantiska minnet hjälper människor att fatta säkrare beslut i att ta olika risker.

Detta bidrar till att förklara den Allais paradox, som används i den teori om beslutsfattande och uppkallad efter ekonomen och nobelpristagaren Maurice Allais. Paradoxen kan formuleras i form av ett val mellan två alternativ, alla med en viss sannolikhet går till den ena eller andra belopp av pengar. Individer som erbjuder ett urval av en lösning av två par av riskfyllda beslut. I det första fallet i En situation har 100% förtroende för att ta emot en prissumma på 1 miljon francs, och i situation B det finns en 10% sannolikhet för att vinna 2,5 miljoner francs, 89% — upp till 1 miljon franc och 1% inte vinna något. I det andra fallet, samma personer uppmanas att göra ett val mellan situationen C och D. situation C har en 10% chans att vinna 5 miljoner francs, och 90% av de som inte vinner något, och i situationen D 11% är sannolikheten för att vinna 1 miljon franc och 89% att inte vinna någonting.

Alle fann att en betydande majoritet av individer i dessa omständigheter kommer att föredra val av En situation i första par och situationen C i den andra. Detta resultat ses som en paradox. Inom ramen för den existerande hypoteser för den enskilde, utan föredrar urvalet Och i det första paret, måste du välja den situationen D i det andra paret, och stannade till val på Att få ett andra par för att ge företräde till valet av S. alle matematiskt förklara denna paradox. Hans viktigaste slutsats var att en rationellt agerar agent föredrar absolut tillförlitlighet.

“De flesta människor kommer att säga: vänta lite, massor av pengar är bättre än ingenting. Detta är den viktigaste punkten i vårt fall. Känsla, säger Reyna.

Psykologen säger att förekomsten av falska minnen kan få människor att oroa sig för hur de på olika sätt se världen runt omkring dem, men det är inget problem. Till skillnad från ett riktigt negativa ålder-relaterade problem som kan uppstå, inklusive minskad effektivitet av minne, falska minnen i vissa fall faktiskt att hjälpa oss att göra säkrare och mer informerade beslut i vissa saker. Så Raina anteckningar som inte bör förväxlas med de falska minne, med demens.

“Människor har inte problem med det semantiska minnet. De studenter som i genomsnitt har en starkare minne, men även de kan vara full av fel och missuppfattat delar, men denna person får inte ens vara medvetna om det. Hela problemet kretsar kring det faktum att vi av någon anledning brukade tro att jag har ett perfekt minne. Men verkligen ingen har ett perfekt minne. Bara vår hjärna som försöker fylla i de luckor som det är. Och några mer effektivt än andra”.

Det semantiska minnet — det här är bara ett annat sätt att våra hjärnor visar hur han är villig att anpassa sig till den yttre miljön. Återigen, inte att förväxla falska minnen med demens (“senilitet”, är populära). Samtidigt som personen inte är något problem, för att sedan oroa dig för det inte är värt det, säger psykologen.

“Med åldern, människor har bra och dåliga dagar. Över tid, börjar de att glömma specifika detaljer om vad som hände i det förflutna, men detta kompensiruet semantiska minnet, som med stigande ålder blir mer och mer effektiva, säger Rhen.

“Så jag tror att om vi inte tar hänsyn fall av riktigt dålig hälsa, vi borde inte oroa sig alltför mycket om vad våra minnen med ålder skulle vara skadad på något sätt. Vi måste utgå från det faktum att de var aldrig helt komplett.”

Vår hjärna kan skapa falska minnen, men det är inte alltid en dålig sak
Nikolai Khizhnyak