September 9 i historien: de månar, födelsen av VHS och Mario Bros

149

9 Sep 1892 , Amerikanen Edward Emerson Barnard upptäckte Amaltheas, den tredje i ordningen av avståndet från planet) Jupiter. Inledningsvis hade han en klingande namn, och omtalas under namnet Jupiter–5 (fyra satelliter vid den tiden redan var kända och som upptäcktes av Galileo). Ett år senare, Camille Flammarion föreslog namnet “Amaltheas” in honor of the goat Amaltheas dia mjölk till barn-Zeus. Men Barnard inte acceptera detta namn, med tanke på att det inte är möjligt på en så liten objekt. I slutändan är det namn Amaltheas godkändes 1976 av Internationella astronomiska Unionen XVI: s Generalförsamling.

Юпитер и некоторые спутники (с) NASA
Jupiter och vissa satelliter (C) NASA

Det bör noteras att Amaltheas var den sista utrymme-satellit, som är öppen från Marken under visuella observationer. Alla ytterligare upptäckter som gjordes från fotografier som erhållits från rymdfarkoster under åren.

9 Sep 1976 år, företaget JVC (Victor Company of Japan) har officiellt presenterat hem video VHS – band halv-tums format.

Видеорекордер JVC с полудюймовыми кассетами
JVC videokamera med en halv-tums kassetter

Även om enheten inte var den första video recorder, det bestäms design och enheten de video-inspelare och spelare, som haft popularitet i Sovjetunionen på 80-talet och början av 90-talet. Och namnet VHS (Video Home System) som används av andra tillverkare, inklusive konkurrenter av JVC.

9 Sep 1983 år Nintendo släppte den första versionen av spelet Mario Bros. för åtta-plattformen Nintendo Entertainment System (NES). Spelet var ursprungligen tänkt som en spin-off (spin-off från Donkey Kong-serien, det Mario bytte yrke från snickare till rörmokare.

Mario Bros. 1983 года
Mario Bros 1983

Första spelet i serien var inte en stor framgång i Ryssland och i världen försäljningen var inte den bästa vägen på grund av krisen gaming industrin. Men portning på alla möjliga plattformar (Apple II, Atari 400/800, ZX Spectrum, Commodore 64) medfört en betydande tillväxt i popularitet och vinster. Ytterligare fortsättning av serien var den legendariska Super Mario Bros. släpptes 1985.