Träffa drottningen av värdelösa robotar: “internet är en konstig plats”

431

Den svenska uppfinnare, som kallas “the queen of shitty-robotar”, har lockat tusentals anhängare med sin egendomliga förkärlek för att äta spannmål eller att applicera läppstift

Simone Giertz ‘ s robot för att argumentera på internet.

@ambiej

Torsdag 17 Mars 2016 16.11 GMT

Senast ändrad fredagen den 18 Mars 2016 13.47 GMT

Känd som “the queen of shitty robotar”, svenska uppfinnare Simone Giertz bygger robotar för att hjälpa till med vardagliga aktiviteter – förutom att de inte fungerar. Tja, mekaniskt de fungerar vackert, men hennes robotar visar att vi har ett tag kvar innan varje del av vårt liv är automatiserad.

Den 25-åriga liv på en husbåt i Stockholm och driver en mycket framgångsrik YouTube-kanal med 124 000 personer abonnenter, där hon inlägg videos av hennes surrealistiska och lustiga contraptions, såsom robotar för att mata henne spannmål, sätta på sig läppstift och hacka grönsaker.

Hennes senaste video – ett huvud bankade upprepade gånger mot ett tangentbord är att hjälpa till att argumentera på internet.

Hon talade med the Guardian om att vara en självlärd heltid skit robot skapare.

Vad var den första roboten som du byggt?

Min vän Jonatan Lönnqvist och jag gjorde detta iPhone-fodral med infällbar gitarr strängar. Onödigt att säga, det var en ganska ambitiös första hårdvara projektet. Det första jag gjorde som faller under kategorin “skit robotar” som var denna tandborste hjälm.

Vad gjorde du vill lära dig hur man gör robotar?

Eftersom jag hade en massa idéer som jag ville prototyp. För mig, idéer är som irriterande säljare som bara går bort när jag har byggt dem.

Du studerat fysik vid universitetet men var huvudsakligen självlärd inom robotik. Hur fick du lära dig?

Genom att bygga grejer! Min läroprocess har alltid varit mycket idé-orienterad. Jag satt aldrig ner med en bok är som att, “OK, nu kommer jag att lära sig om transistorer.” Istället fick jag en idé som jag verkligen gillade och lärt mig när jag försökte lista ut hur man ska bygga det.

Vad var inspirationen till din nyaste video om internet argument?

För att vara ärlig, min inspiration för att en var: “Åh fan, jag behöver en video för den här veckan.” Och då kom jag ihåg att min vän hade kommenterat att jag borde göra en facerolling robot för alla äktenskap förslag jag får. Visste inte facerolling var en sak innan. Internet är en konstig plats.

Hur lång tid tar det dig att göra en robot?

Egentligen beror på. Några av de projekt jag gör är bara för mig att programmera en robot arm, som Läppstift Robot, Frukost Maskinen och facerolling robot. De är som en eftermiddag i arbetet. Andra projekt, som Applåder Maskinen, är förmodligen en till två veckor på heltid.

Vilken är din favorit robot som du har byggt så långt?

Jag gillar Applåder Maskin eftersom det är en perfekt kombination av udda och läskigt. Jag åkte buss med det den andra veckan och titta på folk reagera på att det var ovärderlig.

Är detta nu ditt heltidsjobb?

Ja det är det! Mitt jobb är utan tvekan min bästa uppfinning hittills. Jag insåg just att alla vanliga jobb jag har haft har dödat min motivation. Jag har alltid trott att om jag bara tryckte mig hårdare och sätta mer av mig själv i det att det skulle bli roligare, men jag kunde bara inte få samma gnista som när jag arbetat med mina egna projekt. Så jag har ändrat min strategi och istället för att försöka pressa mig själv i en form som inte riktigt passar, jag tänkte att jag bara skulle prova att ändra formen. Jag slutade mitt jobb i San Francisco, flyttade tillbaka till Stockholm, bodde på 0,5 GB data per månad och bara försökt att frigöra så mycket tid som möjligt att jobba på saker jag tyckte var kul. Det var aldrig min plan att saker och ting skulle ta bort det sätt som de har, jag ville bara att jobba på saker jag var entusiastisk över, och tydligen andra människor som var entusiastiska över dem också!

Facebook

Twitter

Pinterest

Vad är ditt nästa robot?

Hemligheten! Det är ett samarbete med en av mina största idoler och jag tror att det kommer att bli min bästa hittills. Kommer ut någon gång i slutet av Mars!

Vad är din dröm robot projekt som du ännu inte har tid/kompetens/pengar för?

En ubåt husbåt. Jag bor på en gammal bogserbåt men känner att med en ubåt skulle bli nästa nivå.

Vill du se dina videor och robot som konst?

Nej, absolut inte. Art skrämmer mig. Jag känner mig inte cool nog för att vara en konstnär.