10 enkla bevis för att Jorden är rund

3868

Земля

Folk har länge känt till att Jorden är rund, och att fortsätta att hitta nya sätt att visa att vår värld är inte platt. Och ändå, även under 2016, på planeten en hel del människor som tror att Jorden är inte rund. Dessa människor är allvarliga, de brukar tro på konspirationsteorier, och med dem är det svårt att argumentera. Men de finns. Som “flat Earth Society”. Gag vid tanken på att deras eventuella argument. Men historien om våra arter var intressant och originell, var bra även fast etablerade sanningar. Du behöver inte tillgripa komplicerade formler, för att skingra de konspirationsteorin om en platt Jord.

Bara titta runt och kolla in: Jorden är definitivt, oundvikligen, helt och helt platt till 100%.

Månen

Луна

Idag, folk vet redan att Månen är inte en bit ost och en lekfull gudom, men fenomen i vår satellit är en bra förklaring av modern vetenskap. Men de gamla Grekerna hade ingen aning om vad det är, och söker ett svar fick några kloka synpunkter som har gjort det möjligt för människor att bestämma form av vår planet.

Aristoteles (som gjort en hel del iakttagelser om den sfäriska typ av Jorden) märkt att under månens förmörkelser (när Jordens bana sätter planet är precis mellan solen och Månen, att skapa en skugga) skugga på månens yta är rund. Denna skugga är Jorden, och kasta sin skugga anger den sfäriska formen av planeten.

Eftersom Jorden kretsar (leta efter information om ämnet av försöket med “Foucaults pendel”, om du är osäker), oval skugga, som är född under varje lunar Eclipse, säger inte bara att Jorden är rund, men inte platt.

Fartyg och horisont

Муравей

Om du nyligen var i hamn eller bara tar en promenad längs stranden och såg i horisonten, du kanske har märkt ett mycket intressant fenomen: annalkande fartyg inte bara “dyka upp” från horisonten (så som de bör, om världen är platt), men snarare ur havet. Anledningen till att de fartyg som bokstavligen “går i vågor”, att vår värld är inte hemma, men runt.

Tänk dig en myra som går över ytan av orange. Om du tittar på en orange nära, näsa till fostret, kommer du att se hur ant kroppen sakta stiger över horisonten på grund av den krökning av ytan av en apelsin. Om du gör detta experiment med en lång väg, och den effekten kommer att vara annorlunda: ant kommer långsamt “förverkligas” i synfältet, beroende på hur akut är din vision.

Förändringen av konstellationer

Земля

Denna observation gjordes först av Aristoteles, som förklarade att Jorden var rund, titta på de nya konstellationer vid ekvatorn.

Efter att ha återvänt från en resa till Egypten, Aristoteles konstaterade att “i Egypten och på Cypern är observerade stjärnorna, som inte syns i Norr”. Detta fenomen kan förklaras bara av det faktum att människor ser på stjärnorna med en rund yta. Aristoteles fortsatte och hävdade att den sfär av Jorden “av liten storlek, för annars kan effekten av ett sådant ljus förändringar terrängen inte skulle ses så snart.”

Ju längre bort du är från ekvatorn, ytterligare en “känd” konstellationer gå mot horisonten, innan man ger vägen till andra stjärnor. Detta skulle inte vara fallet, huruvida jorden är platt.

Skuggor och pinnar

Солнечные палочки

Om du sätter en käpp i marken, det kommer att ge skugga. Skuggan flyttar sig allteftersom tiden går (på grundval av denna princip, den gamle uppfann solur). Om världen var platt, två pinnar på olika platser skulle ge samma skugga.

Men detta sker inte. Eftersom Jorden är rund och inte platt.

Eratosthenes (276-194 f kr) används denna princip för att beräkna Jordens omkrets med god noggrannhet.

Солнечные часы

Ju högre, desto längre kan ses

Плато

Stående på en plan platå, du ser mot horisonten från dig. Du anstränga ögonen, då kan du få din favorit par kikare och titta igenom det, såvitt jag kan se ögonen (med kikare linser).

Då kan du klättra upp på närmaste träd — ju högre desto bättre, det viktigaste — att inte släppa kikare. Och titta igen, kisa hans ögon genom kikare på horisonten.

Круглая

Ju högre du klättrar desto längre kommer du att se. Vi brukar tenderar att associera det med hinder på Marken, när träden gömma sig i skogen, och en sten djungel — frihet. Men om du står på en helt ren platå, utan några hinder mellan dig och horisonten, kommer du att se en hel del mer ner än jorden.

Det är alla i den krökning av Jorden, naturligtvis, och detta skulle inte ha hänt, om Jorden är platt.

Flyg

Om du någonsin flög ut ur landet, särskilt långt bort, och du bör notera två intressanta fakta om flygplan och Jorden:

Flygplan kan flyga i en relativt rak linje en mycket lång tid och inte falla över kanten av världen. De kan också flyga runt Jorden utan att stanna.

Om du tittar ut genom fönstret under en transatlantisk flygning, kan du i de flesta fall kommer att se krökningen av jorden på horisonten. Bästa typ av krökning var på Concorde, men att planet är inte så länge sedan. Med den nya flygplan för Virgin Galactic horisont måste vara perfekt böjda.

Ta en titt på andra planeter!

Jorden skiljer sig från de andra, och det är obestridligt. I slutet, vi har ett liv, och även om vi inte hitta planeter med liv. Men alla planeter som har liknande egenskaper, och det skulle vara logiskt att anta att om alla planeter beter sig på ett visst sätt eller visa en viss egendom — särskilt om de planeter som är separerade med avståndet eller hände under olika omständigheter, och vår planet är liknande.

Med andra ord, om det finns så många planeter att bildas på olika platser och i olika förhållanden, men har liknande egenskaper, mycket troligt, att vår planet kommer att vara sådan. Från våra observationer blev det klart att jorden är rund (och eftersom vi visste hur de bildades, och vi vet varför de har en sådan form). Det finns ingen anledning att tro att vår planet kommer inte att vara samma.

I 1610 Galileo Galilei observerade rotation av Jupiters månar. Han beskrev dem som små planeter som kretsar kring en big planet — och denna beskrivning (och observation) inte gillar Kyrkan eftersom han utmanade den geocentriska modellen, där allt kretsade kring Jorden. Denna observation visade att planet (Jupiter, Neptunus, och senare Venus) sfäriska och kretsar runt Solen.

Platt planet (vår eller någon annan) skulle vara så otroligt att se att de kommer att ändra nästan allt vi vet om bildandet och beteende av planeter. Det kommer inte bara att ändra allt vi vet om bildandet av planeter, men också om star formation (som vår Sol är tänkt att bete sig annorlunda för att anpassa teorin om en platt Jord), hastighet och rörelse av kroppar i rymden. kort sagt, vi vill inte bara misstänker att Jorden är rund — vi vet att.

Förekomsten av tidszoner

Земля

I Peking är det nu 12 midnatt till midnatt det är ingen sol. I new York 12 PM. Solen i Zenit, men det är svårt att se under molnen. I Adelaide, Australien, en, halv sju på morgonen. Solen kommer att stiga mycket snart.

Detta skulle kunna förklaras bara av det faktum att Jorden är rund och roterar kring sin egen axel. Vid en viss punkt, när solen skiner på en del av Landet på den andra änden av den mörka, och Vice versa. Härifrån är det tidszoner.

En annan punkt. Om solen var en “spotlight” (hans ljus föll direkt på ett visst område), och världen var platt, vi skulle få se solen, även om den lyste över oss. Om du kan se spotlight på teatern, samtidigt som oss i skuggan. Det enda sättet att skapa två helt separata tidszoner, en som alltid kommer att vara i mörk och den andra ljus, är att skaffa sig en sfärisk värld.

Tyngdpunkten

Det är ett intressant faktum om vår mässa: det lockar saker. Den dragningskraft (gravitation) mellan två objekt beroende på deras massa och avståndet mellan dem. Enkelt uttryckt, allvar kommer att dra mot mitten av massan av objekt. För att hitta masscentrum, som du behöver för att undersöka objektet.

Föreställa sig omfattningen. På grund av formen av en sfär, oavsett var du stod nedanför du kommer att ha alla samma antal områden. (Tänk dig en myra gå på glas bollen. Ur synvinkel av myra, det enda tecknet på att rörelsen skulle vara förflyttning av benen på myran. Formen på ytan inte kommer att förändras helt). Massar av området ligger i centrum av sfären, som är gravitationen drar allt på ytan mot centrum av sfären (ner till höger), oberoende av platsen för objektet.

Tänk planet. Massar av planet är i centrum, så att tyngdkraften kommer att dra allt på ytan till centrum plan. Detta innebär, om du är på kanten av planet, allvar kommer att dra du in mot centrum, inte ner, som vi brukade.

Och även i Australien äpplen faller från toppen och nedåt, inte från sida till sida.

Bilder från rymden

Земля

Under de senaste 60 åren utforskning av rymden har vi lanserat många satelliter, sonder och människor i rymden. Några av dem återvände, några kvar i omloppsbana och överföra underbara bilder på Jorden. Och alla fotografier av Jorden (not) runda.

Om ditt barn kommer att fråga: hur vet vi att Jorden är rund, noga med att förklara.