Vad är den största stjärnan i Universum?

546

Звезда

Titta på stjärnhimlen och se den fylld med stjärnor. Men blotta ögat kan se bara en mikroskopisk bråkdel av dem. Endast en galaxy har 100 miljarder stjärnor och galaxer i Universum ännu mer. Astronomer tror att i en värld av storleksordningen 10^24 stjärnor. Dessa kraftfulla kraftverk finns i olika färger och storlekar och det är nära till många av dem ser Solen som smulor. Men vilken stjärna kommer att vara den verkliga jätten i himlen? Du bör börja med en definition av vad vi menar med jätten. Oavsett om det är den stjärna som har den största radien, till exempel, eller med den största massan?

Galaktiska jättar

Stjärnan med den största radien är förmodligen UY Sköld, omväxlande ljusa supergiant i stjärnbilden Skölden. Beläget i 9500 ljusår från Jorden och som består av väte, helium och andra tyngre grundämnen, nästan med sammansättningen av vår Solen, stjärnan i radie passerar honom 1708 (plus eller minus 192).

Den cirkel av stjärnor är ca 7,5 miljarder kilometer. Du måste flyga för 950 år att flyga runt och även så det tar ljus sex timmar och 55 minuter. Om du byter ut vår Solen med detta, ytan kommer att vara någonstans mellan banor av Jupiter och Saturnus. Naturligtvis, skulle Jorden inte ha varit.

Звезды

Med tanke på dess enorma storlek och möjliga vikt, i 20-40 gånger högre än sol (2-8×kg), UY Sköld kommer att ha en densitet av 7×10⁻⁶ kg/m3. Med andra ord, det är miljarder gånger mindre än den densitet som vatten.

I själva verket, om du sätter denna stjärna i största vattenbad i Universum, skulle det teoretiskt kunna flyta. Att vara en miljon gånger mindre tät än Jordens atmosfär vid rumstemperatur, det också hängde i luften som en ballong — om inte, naturligtvis, att ge henne tillräckligt med utrymme.

Men om dessa otroliga fakta redan lyckats överraska dig, vi har inte börjat ännu. UY Sköld, naturligtvis, en stor stjärna, men inte en tungviktare. Kungen av tungviktarna är den stjärna som R136a1, som ligger i det Stora Magellanska Molnet, 165 000 ljusår.

Massive attack

Detta star, ett klot av väte, helium och tyngre grundämnen, lite mer Sol, 35 gånger sin radie, men mer omfattande i sin 265 gånger — det är anmärkningsvärt, med tanke på att 1,5 miljoner år av hennes liv som hon har förlorat 55 solmassor.

Typ stjärnor wolf — Rayet-långt ifrån stabil. De ser ut som suddiga blå klotet utan en tydlig yta, blåser otroligt starka stjärnvindar. Dessa vindar flytta på hastigheten på 2600 km/s — 65 gånger snabbare än en sond “Yunona”, den snabbast konstgjorda objekt.

Звезды

Som ett resultat, stjärnan förlorar massa med en hastighet av 3.21×101⁸ kg/s, motsvarande förlust av jorden för 22 dagar.

Ett sådant utrymme rockstjärnor bränna ut snabbt och dör snabbt. R136a1 avger nio miljoner gånger mer energi än vår Sol, och vilken skulle ha förefallit i ‘ 94, 000 gånger starkare än Solen för våra ögon om tog hans plats. I själva verket, det är den ljusaste av de upptäckta stjärnor.

Звезды

Dess yta temperatur över 53, 000 grader Celsius (jämför detta med att temperaturen på solens yta) och live att en stjärna skulle inte vara mer än två miljoner år. Hennes död kommer att innebära en enorm supernova att även efter det svarta hålet i sig kommer inte att lämna.

Naturligtvis bredvid sådana jättar vår egen Sol ser obetydlig, men, igen, det kommer också att växa som de ålder. Efter ca sju och en halv miljarder år det kommer att nå sin maximala storlek, och blir en röd jätte och expanderar så att den nuvarande omloppsbana Jorden kommer att vara inne i stjärnan.

Och ändå är dessa stjärnor, som vi finner, efter att ha undersökt endast en bråkdel av Universum. Vad underverk väntar på oss?