Koenders wil minister van EU-Zaken

183

zon 13 dec 2015, 18:05
| 15 reacties
|

lees voor

Koenders wil minister van EU-Zaken

AMSTERDAM –

Als de minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is het volgende kabinet, een minister of een staatssecretaris voor Europese Zaken.

Minister Koenders

Minister Koenders
Foto: anp

Dat zei hij zondag in een interview met de Volkskrant op zondag in de Rode Hoed in Amsterdam. In de meeste lidstaten van de EU is een lid van het kabinet, speciaal belast met Europa.

Het huidige kabinet is “niet te groot”, zegt Koenders. Zijn voorgangers hadden een secretaris van staat, de omgang met Europese Zaken. Hij had dat ook willen hebben “maar ik weet dat het nu niet kan”.

Minister-president Mark Rutte wil niet meer leden in zijn regeerploeg. De liberale leider vindt dat de overheid kleiner. En met een klein team van ministers en staatssecretarissen is een goed voorbeeld, zegt hij.

De Ministers van het eerste kabinet van Rutte klaagde later dat het aantal leden van de regering te krap was. Zo had Hans Hillen van Defensie als staatssecretaris had. Ook Henk Bleker (staatssecretaris van Economische Zaken) stelde achteraf dat de druk van Rutte I “was”.