Nyt gæt, på oprindelsen af den lyse pletter af Ceres

165

Яркие пятна на Церере

Takket være data fra NASA-rumsonden Dawn (“Daggry”), Ceres afslører nogle af sine godt bevarede hemmeligheder, ifølge to nye studier i tidsskriftet Nature. De omfatter den længe ventede spekulationer om en mystisk lyst funktioner, der kan registreres over hele overfladen af dværg planet. I en undersøgelse, som forskere fastslået, at den lyse materiale, som en slags salt. Den anden er formodede identifikation af ammoniak-rige ler, der rejser spørgsmål om dannelsen af Ceres.

Om lyse pletter

På Ceres mere end 130 lyse områder, og de fleste af dem er forbundet med kratere. Undersøgelsens forfattere ledet af Andreas Nachesom fra Institut for solsystemet forskning max Planck i göttingen, Tyskland, skriver, at de lyse materiale svarer til den type af magnesium sulfat kaldet hexahydric. En anden type af magnesium sulfat på Jorden kendt som Epsom salt.

Natues og kolleger, bevæbnet med snapshots af HR kamera Dawn, tyder på, at disse områder, der er rig på salt, som er tilbage efter vand-is sublimeret i fortiden. Den falder af asteroiden afslørede en blanding af is og salt, de siger.

“Den globale karakter af lyse pletter af Ceres tyder på, at denne verden har en underjordisk lag, der indeholder salt-vand-is,” siger Nathues.

Et nyt kig på Akator

Overfladen af Venus, den gennemsnitlige diameter af 940 km, for det meste mørke — lignende i lysstyrke til den friske asfalt undersøgelsen forfatterne skriver. Lyse pletter spredt på overfladen, repræsenterer en bred vifte af lysstyrke, hvilket afspejler, at op til 50% af sollyset. Men, vand-is på Ceres blev tydeligt påvist; de nødvendige data i høj opløsning til at afklare dette spørgsmål.

Den indre del af krateret Ocator indeholder de dygtigste materialer på Ceres. Ocator 90 kilometer i diameter, og dens Centrale pit, dækket med dette farverige materiale, en bredde på 10 km og en dybde på 0,5 kilometer. Mørke striber, muligvis fejl, på tværs af pit. Resterne af en Central peak, der var op til 0,5 kilometer i højden, for det er muligt at se.

Яркие пятна

Med sin skarpe rim og vægge, samt rigelig terrasser, og jordskred indskud, Akator er blandt de yngste funktioner af Ceres. Dawn mission forskere anslår, sin alder til at være 78 millioner år.

Undersøgelsens forfattere skriver, at nogle arter af Akatora afsløre en diffus tåge nær overfladen, som fylder krateret bunden. Dette kan være relateret til observationer af vanddamp på Ceres, udført af Herschel space Observatory i 2014. Haze, synes det, der er ved middagstid lokal tid, og er fraværende ved daggry og ved solnedgang, skriver forfatterne. Dette tyder på, at fænomenet minder om aktiviteten på overfladen af kometen, når damp opfanger små støvpartikler og is. Yderligere analyse af data vil gøre det muligt at teste denne hypotese, og for at kaste lys over processen bag denne aktivitet.

“Dawn science team er stadig diskuterer disse resultater og analyserer data til bedre at forstå, hvad der sker i Accatone,” siger Chris Russell, principal investigator for Dawn mission.

Betydningen af ammoniak

I den anden undersøgelse Natur medlemmer af forskningsgruppen Dawn kiggede på sammensætningen af Ceres, og fandt tilstedeværelsen af ammoniak-rige ler. De anvendte data fra det synlige og infrarøde spektrometer, en enhed, der registrerer bølgelængder reflekteres fra overfladen, og baseret på dem, der identificerer mineraler.

Ammoniak isen i sig selv vil fordampe på Ceres nu, fordi den lille dværg planet, er for varm. Men, molekyler af ammoniak er stabil, hvis den vil blive kombineret (kemisk bundet) med andre mineraler.

Яркие пятна

Forekomst af ammonium forbindelser, der øger sandsynligheden for, at Ceres blev født i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter, hvor der på nuværende tidspunkt, men i stedet dannet i det ydre solsystem. En anden idé, der Ceres dannet tæt til sin nuværende stilling, herunder de materialer, der kom fra det ydre solsystem nær banen af Neptun, hvor kvælstof-is er termisk stabil.

“Tilstedeværelsen af ammoniak-holdige forbindelser, der tyder på, at Ceres er sammensat af materiale, der er samlet i et miljø rigt på ammoniak og kvælstof. Derfor mener vi, at dette materiale stammer fra den kolde ydre solsystem,” siger Maria Cristina de Sanctis, ledende forfatter af undersøgelsen fra National Institute for astrophysics i Rom.

Sammenligning af spektret af det lys, der reflekteres fra Ceres og meteoritter, forskere har opdaget at der findes visse ligheder. Især med den spektrum — det kemiske fingeraftryk — af kulstofholdige kondritter, kulstof-rige meteoritter, der anses for en passende analog til dværgplanet. Men tilfældigheder er observeret for alle bølgelængder, de værktøjer, der indsamles, bemærker forskerne. Især den karakteristiske absorptionsbånd, der svarer til blandinger med indhold af mættet ammonium mineraler, der er forbundet med bølgelængder, der ikke kan observeres ved hjælp af jordbaserede teleskoper.

Яркие пятна

Forskerne bemærkede en anden forskel er, at disse kulstofholdige kondritter indeholder fra 15 til 20 procent vand, så dens indhold på Ceres er op til 30 procent.

“Det er muligt, at Ceres har bevaret mere flygtige end disse meteoritter, eller kunne trække vand fra flygtige-rig materialer,” siger de Sanctis.

Undersøgelsen viser også, at dagtimerne overflade temperatur på Ceres spænder fra -93 til -32 grader Celsius. Højeste temperaturer blev målt i de Ækvatoriale område. Temperaturer ved ækvator og nær Generelt er for høj til at støtte eksistensen af is på overfladen i lang tid, siger forfatterne, men det skal være afklaret med fremtiden Dawn data.