De Sierlijke Reis van een Berg-en kleinbedrijf Gedeelte van Vliegtuigen van Vervoerder

264

The Graceful Voyage of a Mountain-Sized Section of Aircraft Carrier 

Dit vreemd gezicht is een onderdeel van de nieuwe Royal Navy vliegdekschip–zonder de feitelijke vervoerder deel–want het maakt zijn weg langs de troebele Rivier de Clyde op de reis van BAE Systems’ scheepswerf in Glasgow naar Rosyth.

De 750 ton stalen bovenbouw zal de controle van luchtvaartuigen op de HMS Prince of Wales, het UK ‘ s volgende grote oorlogsschip, dat is momenteel onder constructie. De achterste eiland, geven de sectie van het schip de juiste naam, was het gevolg van het schip hal door een platform met 144 wielen, 16 assen en een enkele afstandsbediening—op een zeegaand schip voor de 1,335-mijl reis door het zuiden van Engeland.

U vraagt zich misschien af: als dit het achterschip eiland, is er een ander? Ja er is, en de Koninklijke Marine legt uit:

De Queen Elizabeth-klasse zijn de eerste vliegdekschepen in de wereld gebruik van een innovatieve twin-eiland design. De forward eiland bevat de brug en is primair verantwoordelijk voor de beheersing van het schip. De achterste eiland is verantwoordelijk voor het schip is de missie van de systemen en fungeren als een vliegtuig control tower voor de F-35B Lightning II jets, evenals de Royal Navy helikopters.

The Graceful Voyage of a Mountain-Sized Section of Aircraft Carrier 

Foto ‘ s: Drew Farrell/BAE Systems

Gesponsord