Hittat ett sätt att ta bort världens hav från alla plast

17

Varje år mänskligheten dumpar i havet upp till 14 miljoner ton plast, 40 procent av de som är anses “frisk”. Det är, han faller i vattnet under samma år som det har producerats. Och om du inte är rädd av denna figur, här är ett enkelt exempel: i havet flera stycken av plast än det finns stjärnor i vintergatan. En stor del av denna plast är i allmänhet inte biologiskt nedbrytbar (nedbrutet eller mycket dåligt). Den genomsnittliga plast bryts ned från 100 till 1000 år. Och det är ett verkligt problem, eftersom plasten är redan orsakar död av många invånare i hav och oceaner. Men forskarna verkar ha en lösning på detta problem.

Hur att ta bort plast från havet?

Den enklaste lösningen för att börja skulle vara att begränsa sin produktion, för att skapa återvinning och börja producera normala, biologiskt nedbrytbara och skonsamma för miljön typer av detta material. Men vad man ska göra med den enorma mängden plast som redan finns i världshaven? I en ny studie publicerad i journal of Materia, forskare beskriver en ny typ av teknik som kan hjälpa: en liten magnetisk “nano-ringar”, som är katalysatorer för kemiska reaktioner som kan bryta ner plast. Med inga skadliga komponenter, såsom förbränning, koldioxid och vatten.


Små magnetspolar som mäter mindre än en millimeter, vilket kan förstöra microplastics

Sig en metall spole är täckt med kväve och en magnetisk metall som kallas mangan. Dessa två kemiska substanser som interagerar med nanometerscale att skapa mycket reaktiva syre molekyler, som i sin tur “attack” av plast. Som ett resultat, produktionen är koldioxid, vatten och ett antal neutrala salter, är inte farliga för levande organismer.

Se även: Hur många micro-plast person äter på ett år?

För att testa sin uppfinning, forskare lagt nanocause i vatten prover som är förorenade med microplastics (mycket små partiklar av plast), så att processen gick snabbare. Som ett resultat, över 8 timmar i olika vatten prover, forskare observerat en minskning i koncentrationen av micro-plast i området 30 till 50 procent. Spolen är lätt ur vanligt vatten av en magnet. Tja, gör spole, av sig själv, kan återanvändas.

Våra aktuella studien är fortfarande på stadiet av bevis för hälso-konceptet, säger forskarna. Men i detta skede kan vi säga att vår strategi fungerar. Naturligtvis, du behöver för att testa spolar i en trevligare miljö och närmare undersöka sammansättningen av vattnet efter 100% upplösningen av plast. Men vi hoppas att vår forskning kommer att vara framgångsrik.

Jag vill tillägga att den resulterande exponering av spolarna är inte farliga (enligt forskarna) salt kräver mer detaljerad studie. Även om de inte är farliga för sig själva (vilket, återigen, är ännu inte bevisat), de kan träda i förbindelse med andra ämnen för att bilda mycket mer komplexa föreningar, som kan utgöra ett hot.

Vill du veta mer? Gå med i vår kanal i Yandex.Zen. Där kan du hitta en massa unika material som inte visas på vår hemsida.