Een Ster Viel In een Zwart Gat, waardoor De ‘ Super-Fast Spin

24

Een artist ‘ s impression van een zwarte holeIllustration: NASA/CXC/M. Weiss

Wetenschappers hebben gemeten een fundamentele eigenschap van een superzwaar zwart gat—hoe snel draait—door het meten van een ster slaande.

Het kan moeilijk zijn te meten, zwarte gaten, tenzij ze daadwerkelijk iets doen, zoals wanneer ze slam samen of spuwen jets van materie. Maar de wetenschappers achter het nieuwe resultaat waren in staat om het meten van de massa en de rotatie van een heel groot zwart gat, waaruit blijkt dat deze korte sterren-eten gebeurtenissen, de zogenaamde tidal disruption evenementen kunnen bieden voor een andere manier om te begrijpen zwarte gaten.

“Er zijn al metingen aan draaiingen van zwarte gaten die actief accreting,” of het verwerven van meer materie onder invloed van de zwaartekracht, de studie van de eerste auteur Dheeraj Pasham, Einstein Postdoctoral Fellow aan het MIT Kavli Instituut, vertelde Gizmodo. “Deze meting is anders in de zin dat we in staat waren om te meten van de rotatie van een zwart gat dat was slapende,” ten minste tot de tidal disruption gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Een automatische sky survey genaamd de All-Sky Geautomatiseerde Enquête voor Supernova, of ASASSN, zag de flits op 22 November 2014. De flash, de zogenaamde ASASSN-14li, was net als de typische zwart-gat-zwaartekracht-shredder-a-star-bits evenement, dat plaatsvindt in de buurt van het centrum van sterrenstelsels. De wetenschappers onmiddellijk gezocht voor “quasi-periodieke oscillaties,” regelmatig herhalen, maar het veranderen van patronen van x-stralen die variëren in hun kracht en worden verondersteld afkomstig te zijn van zeer dicht bij het zwarte gat. Ze hebben gevonden wat ze zochten in de gegevens van twee x-ray ruimte-telescopen.

Wetenschappers gebruikt deze x-ray-uitstoot af te leiden van het zwarte gat is de massa en spin. En in dit geval, de onderzoekers schatten dat de massa was tussen een paar honderd duizend en 10 miljoen keer de massa van de Zon, en de spin was een ongelooflijke 50 procent de snelheid van het licht, volgens een MIT-versie gebaseerd op de bevindingen van het papier, dat gisteren is gepubliceerd in Science.

Pashnam gewaarschuwd dat deze waarden zijn nog steeds gebaseerd op een model, en kan er meerdere manieren te interpreteren zijn dezelfde gegevens. En dit is slechts één data-punt, dus je moet niet zo denken veel over de spin en massa ‘ s gewoon nog niet. In plaats daarvan, het papier blijkt een belangrijke nieuwe manier om te meten eigenschappen van zwarte gaten, niet alleen een speciale set van hen.

Een onderzoeker niet in het onderzoek betrokken, James Guillochon, ITC Fellow aan de Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica, is overeengekomen. “Hun resultaten lijken verenigbaar met andere werkzaamheden (met name vóór het werk op [ASASSN-14li], maar ook het werk op superzwaar zwart gat spin),” vertelde hij aan Gizmodo. “Hun resultaat suggereert dat tidal disruption evenementen dient regelmatig te worden gevolgd door een x-ray telescopen te maximaliseren onze kennis is van hun eigenschappen.”

Dat is inderdaad het doel, Pasham vertelde Gizmodo. Hij legde uit dat deze tidal disruption gebeurtenissen elke duizend tot 10 duizend jaar per galaxy, dus ze hopen dat ze op een dag maatregel enkele honderden van deze evenementen per jaar te krijgen van een algemeen beeld over het zwarte gat eigenschappen.

En geen zorgen hoeft te maken: Onze eigen ster niet zal worden een van de degenen dichtslaande in een superzwaar zwart gat elk moment snel.

Deel Dit Verhaal