14 juni i historien: datamaskinen 1822, och den tredje kommersiella datorn i världen som är i tjänst hos Pentagon

62

14 Jun 1822 Charles Babbage presenterade Royal society i STORBRITANNIEN modell av skillnaden maskin — en mekanisk enhet som skapats för att automatisera beräkningar. Enligt författaren, enheten kan beräkna rötterna av polynom upp till sjätte graden med stor noggrannhet förrän den 18: e tecken. Trots att finansieringen av den Brittiska regeringen och flera år av hårt arbete, Babbage var aldrig kunnat ta konceptet till liv. Men det kunde den svenska uppfinnaren George Stuckatur, som förlitat sig på de erfarenheter och råd av Babbage. Senare, under tiden, började med att utveckla ett ännu mer ambitiöst projekt, känd i historien som den Analytiska motor. Layouten i allmänhet liknar systemet för den moderna DATORN. Enligt författaren, den Analytiska motor skulle bestå av “fabriker” — enheten för att utföra beräkningar, “lagring” med minne för att lagra nummer, kontroll enhet och enheten input/output. Men alla beräkning och kontroll utfördes genom mekanismer, inte elektronik. Utöver de idéer som låg till grund för moderna datorer, Charles Babbage också fört världen hastighetsmätaren och dynamometer.

Аналитическая машина Чарльза Бэббиджа

Den fungerande modell av den Analytiska maskinen av Charles Babbage på Computer History Museum i mountain view, Kalifornien

14 juni 1951 Pentagon lanserat den första kommersiella datorn skapades i USA, och den tredje kommersiella dator som helst i världen. Det var kallas UNIVAC jag (Universal Automatisk Dator) tog en imponerande 35,5 kvadratmeter. Drivs med en frekvens på 2,25 MHz och kunde bära 1905 operationer per sekund. Den bärbara datorn var vikt 13 ton, och strömförbrukningen är 125 kWh. Priset var mycket högt, mer än en miljon dollar, så för att ha råd med en sådan anordning kunde få organisationer. Bland dem, air force och US Navy, General Electric, National geospatial-intelligence Agency, DuPont och andra. Allt i allt, det har sålts 46 UNIVAC I. de två Senaste fall involverade fram till 1970-talet.

UNIVAC I
UNIVAC JAG