Bitcoin verktøy kan gjøre finansiere systemet sikrere, sier IMF-sjefen

63

Christine Lagarde mener et gjensyn crypto-eiendeler kan ‘sele gevinster og unngå fallgruvene’

Man 16 Apr 2018 18.17 BST

Sist endret på Mandag 16 Apr 2018 22.00 norsk tid

Bitcoin

Et økende antall forbrukere har brukt cryptocurrencies som et alternativ til den gamle måter å holde og flytte penger.
Foto: Chesnot/Getty Images

I forkant av bitcoin og andre digitale valutaer kunne gjøre den globale finansielle systemet sikrere tross for utsiktene til “uunngåelig” ulykker venter på å skje, leder av det Internasjonale pengefondet har sagt.

Christine Lagarde sa noen verktøy bygget ved hjelp av teknologien bak bitcoin, som er kjent som crypto-eiendeler, hold potensial til å revolusjonere verden av høy økonomi, ved å gjøre det raskere, billigere og tryggere. Blant dem er det “ekte trusler og unødvendig frykt”, sa hun.

Bitcoin er stigende verdi var ned til ‘infisert’ kjøpere, økonomer sier

Les mer

Du skriver i innlegget som politikere og sentrale bankfolk samles i Washington for imfs ordinære møter våren, hun sa at det ikke var håp for en verden hvor bedrifter bruker digital valutaer kan eksistere ved siden av tradisjonelle banker.

At nivået av mangfold kunne bygge en “finansielle økosystem som er mer effektiv og potensielt mer robuste til å motstå trusler”, sa hun.

Et økende antall forbrukere har brukt cryptocurrencies som et alternativ til de gamle måter å holde og flytte penger og foretrekker dem til tradisjonelle banker, som krasjet i 2008 finanskrisen. Men mange har tapt penger fra flyktige pris bevegelser, og etter noen cryptocurrency utveksling har blitt hacket.

Lagarde har tidligere utstedt advarsler over de farer som følger av bitcoin og andre digitale valutaer, ringer for global regulatorer til å arrangere en aksjon ved hjelp av teknologi til å “bekjempe ild med ild”.

Forrige måned, sa hun myndigheter rundt om i verden kunne utnytte potensialet i cryptocurrencies å bidra til å bringe dem under kontroll. Unnlatelse av å gjøre dette ville tillate fri utvikling av et “potensielt nye store kjøretøy for hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme,” la hun til.

Guvernør av Bank of England, Mark Carney, har kalt bitcoin og andre cryptocurrencies “iboende risikabelt”, og at de har unnlatt å oppfylle sine mest grunnleggende funksjonen som penger. Bitcoin traff nesten $20,000 (£13,958) i verdi i oppkjøringen til Jul, før krasjet med mer enn halvparten tidligere i år.

Men i forkant av imfs kommende global financial stability report, som ser på nye trusler fra world bank, Lagarde sa at det var hans fortjeneste fra å se igjen på crypto-eiendeler. “En klar-eyed tilnærming kan hjelpe oss å utnytte gevinster og unngå fallgruvene,” sa hun.

Sammenligner den siste utviklingen til den utviklingen av 1990 – tallet da tusenvis av teknologi selskaper var i gang bare for å skjule et par år senere under dot-com-krasjet – hun sa at mange crypto-eiendeler var dømt til å mislykkes. Mer enn 1600 digital valutaer er i omløp, har ballooned i antall i de senere år.

Men, akkurat som noen teknologier som fremkom under dot-com era har siden forvandlet verden, sa hun crypto-eiendeler som overlevde denne prosessen “kreativ ødeleggelse” kan ha en betydelig innvirkning på hvordan vi spare, investere og betale våre regninger.