Cyberlaundering medel terror och översvämningar internet med falska transaktioner

42

Digital penningtvätt förväntas fördubblas fram till 2020 med ökningen av kontantlösa samhället och FN: s anti-brottslighet chefen säger att det måste hanteras

@matthabusby

Tors 17 Maj 2018 07.00 BST

Senast ändrad Tors 17 Maj 2018 07.02 BST

hacker using laptop

“Att hålla koll på den geniala sätt som cyberbrottslingar använder digitalt aktiverat hjälp av penningtvätt är en av de stora polisiära utmaningarna”, säger University of Surrey Dr Michael McGuire.
Foto: finwal/Getty Images/iStockphoto

“Vi har alla en insats för att stoppa it-relaterad brottslighet, som också gör det möjligt för så många andra brott, från människohandel och människosmuggling till narkotikahandel, olaglig vapenhandel, och vilda djur och penningtvätt,” sade Yury Fedotov, chef vid Fn: s Kontor mot Narkotika och Brottslighet, denna vecka.

Medlemsstaterna uppfyller denna vecka på UNODC i Genève för att diskutera straffrättsliga reaktioner för att förebygga och motverka it-relaterad brottslighet, som använder ny teknik för att generera cirka $1.5 tn i intäkter per år, med en snabbt ökande mängd tvättade via lika banbrytande digitala metoder som ofta undvika upptäckt.

Från £2,000 falska e-böcker på Amazon och falska listor på Airbnb ghost resor på Uber och i spelet valutor på tv-spel, cyberlaunderer svarta marknaden har kommit en lång väg från Walter White är tvätta bilen.

Dagens cyberbrottslingar verka i en annan bana till gårdagens skurkar tack vare dessa nya och oväntade sätt att tvätta svarta pengar. Och eftersom traditionella metoder för att spåra penningtvätt i hög grad förlitar sig på övervakning av banktransaktioner, kan de lämnar myndigheterna för damm.

“Att hålla koll på den geniala sätt som cyberbrottslingar använder digitalt aktiverat hjälp av penningtvätt är en av de stora polisiära utmaningarna”, säger Dr Michael McGuire, en professor inom kriminologi vid University of Surrey och författare till en ny studie om it-relaterad brottslighet.

Runt $200 miljarder, 10% av den beräknade $2tn tvättas årligen, är cyberlaundered idag. Till år 2020 ska andelen tvättade digitalt v traditionell cash metoder förväntas fördubblas, eftersom ekonomierna blir alltmer kontantlöst.

“Inför med en snabbt föränderliga landskapet av digitala penningtvätt tekniker och allt rikare cybercriminal grupper, underfinansierade och brist på resurser polisiära myndigheter har svårt att matcha [dem]”, säger McGuire.

Den snabba expansionen av fintech, e-handel och mobila app-tjänster har gjort att göra affärer och att överföra pengar snabbare och smidigare än någonsin tidigare. Men det har också öppnat dammluckorna för att cyberlaunderers som nu hitta sätt att adjungera legitima sajter och plattformar för sina egna medel.

Därför, transaktion för penningtvätt har blivit en stor ekonomisk blindspot för myndigheterna.

“Spiken i digital ekonomisk brottslighet som åtföljer friktionsfri betalningssystem dessa tekniker främja föreslår brottslingar kan vara innovativa lika snabbt, om inte snabbare,” skrev Izabella Kaminska, redaktör på Financial Times’ Alphaville blogg, i Mars 2017. “För nu åtminstone, mer fintech motsvarar mer “crimtech'”.

– Produkterna som nämns i astronomiskt höga priser på eBay verkar vara riktiga transaktioner när de säljs, men är i själva verket metoder för att tvätta och hemlighet för att skicka pengar. Denna enkla, populära knep har använts av Islamisk Stat för att tratt kontanter till agenter i Mellanöstern, enligt FBI.

Liknande falska transaktioner finns på annat håll. Böcker av rotvälska är noterade på Amazon för tusentals dollar och trodde att underlätta penningtvätt.

Titlar som jag Har Överflöd som flödar över I Mitt Liv för Alltid: Brinks Lastbilar Följ Mig Everrywhere jag Gå Evigt (Vad Ni än Ber Tro ta Emot) annonseras för runt 2 000 dollar.

En författare, som blev kontaktad av OSS skattemyndigheterna, hävdar bedräglig försäljning av hans obskyra böcker som användes för att skicka nästan $24,000.

Ungefär samma sak händer genom “anden resor” på Uber, där delaktiga förare accepterar rida förfrågningar från penningtvätt kunder med i förväg fastställda priser. Det finns även guider på nätet som förklarar hur man gör detta.

På Airbnb, egenskaper är tydligen släppa ut utan att någon faktiskt bor i dem. Det har rapporterats att bedragare använder stulna kreditkort för att tvätta sina smutsiga pengar i maskopi med att tvinga Airbnb värdar som sedan skickar tillbaka en procentandel av summan.

På andra håll, Paul Manafort, Donald Trump tidigare kampanjen ordförande, som påstås ha använts tvättade pengar från ett offshore konto på Cypern att köpa en $2.85 m lägenhet på Manhattan att han gjort tusentals hyra genom Airbnb, trots att det är mot villkoren i hyresavtalet.

Tv-spel som Fifa och Counter Strike sälja saker i spelet som tillåter användare att snabbare framsteg genom spelet.

Dessa objekt sålts för tusentals kronor på spel marknadsplatser där penningtvätt enligt uppgift förekommer, medan det är även möjligt att skicka konvertibla virtuella pengar till medarbetare i utlandet.

“Cyberlaundering är på en uppåtgående trend. Det är stigande med den dagliga användningen av internet, säger Michael Perklin, en digital rättsmedicinska utredare som ansvarar för att fånga cyberlaunderers.

Betalningar för varor på eBay är ofta görs via PayPal, som tidigare var de rigeur verktyg för cyberlaundering innan uppkomsten av cryptocurrencies som ZCash och Monero att erbjuda nära-total anonymitet, men fortfarande är populär med brottslingar.

“Microlaundering är det mest uppenbara sättet att kringgå PayPal betalning gränser”, säger Dr McGuire. “Är det bara att köra tusentals betalningar via olika konton. Det är nästan omöjligt att upptäcka.”

PayPal behandlas $sammanlagt 49 miljarder euro under första kvartalet 2018 ensam och var instämd förra året av USA: s federala åklagare att undersöka effektiviteten av sin anti-penningtvätt-programmet.

Världen flyttas från traditionella banksystem, tack vare den snabba tillväxten av alternativa betalningsmetoder såsom Alipay, WeChat Betala, Cirkel Betal-och M-Pesa, som nu är Afrikas ledande digitala pengar plattform. Eftersom dessa mobila betalningssystem har vuxit i popularitet, så har de blivit en integrerad verktyg inom utveckling av it-relaterad brottslighet ekonomin.

Det AMERIKANSKA utrikesdepartementet har nyligen varnat för att m-payment system, som stod för över $700 miljarder euro transaktioner globalt i 2017, är mycket sårbara för penningtvätt.

“Finansiella tillsynsmyndigheter har huvudet i sina händer över denna typ av sak,” McGuire fortsätter. “Det är nästan som hur den post-systemet används som en del av it-relaterad brottslighet ekonomi, du kan helt enkelt inte undersöka varje enskilt paket eller, ja, en transaktion som är mindre än £1,000.”

“Antingen kommer det bara att bli accepterat som ett faktum i dag, eller om det är en verklig iver att kontrollera det att det kommer att vara en attitydförändring på hur små betalningar hanteras och åtgärdas.”