Styrer vi vores eget helbred?

Information om en sund livsstil er overalt i dag – fysisk aktivitet, ordentlig ernæring, 8 timers søvn – alle disse faktorer er nødvendige for et langt og tilfredsstillende liv. Det kan se ud til, at det at følge disse uudtalte regler giver dig mulighed for at tage kontrol over dit helbred, men det er ikke helt sandt – der er mange variabler uden for vores kontrol, som har en enorm indflydelse på kroppen. I sidste ende, vil du påstå, at du helt sikkert vil leve 80, 90 eller endda 100 år? Især hvis du lider af en række kroniske sygdomme og tvivler på kvaliteten af ​​fødevarer og miljøsituationen. For eksempel har tidligere undersøgelser vist, at eksponering for tobak, alkohol, forarbejdede fødevarer og fossile brændstoffer fører til hver tredje dødsfald på verdensplan, og miljøforurening, hovedsageligt på grund af brugen af ​​fossile brændstoffer, er den førende miljøårsag til for tidlig død.< /p>Har vi kontrol over vores eget helbred? Har vi kontrol over vores eget helbred? Billede: static.toiimg.com. Foto.

Har vi kontrol over vores eget helbred? Billede: static.toiimg.com

Sund livsstil

Det er ingen hemmelighed, at sundhed afhænger af livsstil. Folk, der forsømmer fysisk aktivitet, står således over for flere problemer end dem, der regelmæssigt dyrker sport. Fysisk aktivitet er kendt for at være et fremragende forebyggende middel mod kroniske sygdomme og psykiske problemer. Det er vigtigt at bemærke, at selv små ændringer i daglige sundhedsvaner og -adfærd kan føre til betydelige forbedringer i folkesundheden.

Forskerne bemærker også, at øget og opretholdelse af niveauer af fysisk aktivitet er forbundet med reduceret dødelighed af alle årsager, samt forbedret livskvalitet og fysisk funktion og vægttab. Derudover er en afbalanceret kost vigtig for at forebygge overvægt, diabetes og hjerte-kar-sygdomme generelt samt opretholde en sund vægt.

Overvægt er årsagen til en række kroniske sygdomme. Billede: images.squarespace-cdn.com

En tidligere undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature Mental Health viste, at en sund livsstil, der inkluderer moderat alkoholforbrug, en sund kost, regelmæssig fysisk aktivitet, god søvn og hyppige sociale interaktioner, samt undgåelse af rygning og stillesiddende livsstil, reducerer risikoen for depression.

Læs også: Der er mere end en milliard overvægtige mennesker i verden

Husk på, at ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) lider cirka én ud af 20 voksne af depression, og denne tilstand udgør en betydelig byrde for folkesundheden på verdensplan. Faktorer, der påvirker begyndelsen af ​​depression, er komplekse og omfatter en kombination af biologi og livsstilsfaktorer. Gå ikke glip af, hvad depression er, og hvorfor den skal behandles her!

Under virksomhedens kontrol

Så vi kender til fordelene ved en sund livsstil og at opgive dårlige vaner, men garanterer en sund livsstil et langt og ubekymret liv? Vi kan selvfølgelig gøre meget for at påvirke kroppen, men vi har ikke styr på alle interne processer. Desuden, selvom vi gør alt, hvad vi kan for at forblive raske, kan vi stadig blive syge.

Og selvom mange års forskning har bevist, at rygestop har positive helbredseffekter, kan ingen nogensinde give os nogen garantier.

Miljøforurening fører til en stigning i for tidlig dødelighed. Billede: static.vecteezy.com

En af årsagerne til denne situation er miljøforurening. Vi taler hovedsageligt om brugen af ​​fossile brændstoffer, som er den væsentligste miljøårsag til for tidlig død. Vi bemærker også, at mere end 90 % af dødsfaldene i forbindelse med miljøforurening sker i lav- og mellemindkomstlande.

Vil du altid være opmærksom på de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden ? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Alt ovenstående betyder, at den vigtigste risikofaktor for sygdom og død rundt om i verden er virksomheder, der producerer og markedsfører produkter, der er skadelige for sundheden (og miljøet). Samtidig er virksomheder selv, som historien viser, klar over farerne ved deres egne produkter, men foretrækker ikke at tale om det.

For eksempel når de store tobaksvirksomheder Philip Morris og R.J. Reynolds købte fødevarevirksomhederne Kraft, General Foods og Nabisco, og udviklede derefter markedsføringsstrategier, smagsvarianter og farver for at udvide sortimentet, samt fede, søde og salte fødevarer, som er forbundet med fedme ved at aktivere vores belønningssystemer og opmuntre os til at forbruge mere – skriver ScienceAlert.

Virksomheder spiller en stor rolle i at forurene miljøet og forringe verdens befolknings sundhed. Billede: www.quickwastecollection.co.uk

Mange års erfaring har vist, at disse effektive taktikker faktisk deles og overføres strategisk fra en branche eller virksomhed til en anden. For at forhindre, at situationen forværres yderligere, anbefaler forskere at stille strenge krav til virksomheder, herunder produktregistrering og åben adgang til videnskabelig forskning.

Dette er interessant: Forskere har opdaget en uventet årsag til depression: luftforurening< /p>

Krav, som eksperter bemærker, skal komme fra både staten og offentligheden. Ellers vil miljøets tilstand, og sammen med den befolkningens sundhed, forringes, og selv minimal kontrol over ens egen krop kan simpelthen glemmes.

Hvordan opretholder man sundheden?

På trods af at livet er fyldt med ulykker og uforudsigelige hændelser, er opretholdelse af et sundt image ikke en meningsløs aktivitet. Dette bekræftes af hundredvis af tidligere udførte videnskabelige undersøgelser. Det er også nødvendigt at huske og forstå, at sundhed og livsstil kræver arbejde, styrke og tålmodighed. Og selvfølgelig regelmæssige besøg hos lægen.

Med hensyn til ernæring anbefaler forskere fra Harvard University at introducere så mange fiberrige fødevarer som muligt i din kost – fuldkorn, frisk frugt og grøntsager. Faktum er, at disse fødevarekomponenter reducerer inflammation, hvilket kan føre til skader på væv, led, arterievægge og organer.

Hvordan holder man sig sund? Korrekt ernæring er nøglen til sundhed. Billede: images.contentstack.io. Foto.

Korrekt ernæring er nøglen til sundhed. Billede: images.contentstack.io

Dette er interessant: Hvorfor at tabe sig, når du er overvægtig, ikke forbedrer dit helbred

Et andet element i en sund kost er at undgå forarbejdede fødevarer. Slik, fødevarer lavet med meget raffinerede korn og sødede drikkevarer kan forårsage stigninger i blodsukkerniveauet, hvilket får dig til at føle dig konstant sulten. Husk på, at højt blodsukker er forbundet med udvikling af diabetes, fedme, hjertesygdomme og endda demens.

Middelhavsdiæten opfylder alle kriterier for et godt helbred, og der er stærke beviser for, at den er effektiv til at forebygge hjerteanfald, slagtilfælde og for tidlig død. Kosten indeholder masser af olivenolie, frugt, grøntsager, nødder og fisk, lidt rødt kød og forarbejdet kød og moderate mængder ost og vin, siger Harvard Health-webstedet.

Men det er ikke kun i ernæring – fysisk aktivitet er også afgørende for et godt helbred, da det reducerer risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde, type 2-diabetes, bryst- og tyktarmskræft og depression. Fysisk aktivitet forbedrer søvn og udholdenhed, så eksperter anbefaler, at du bruger omkring 150 minutter hver uge, endda rask gang.

Hvordan holder man sig sund? Styrketræning, som er vigtig for at opretholde balance, knoglesundhed, blodsukkerkontrol og mobilitet, anbefales 2-3 gange om ugen. Billede: www.globality-health.com. Foto.

Styrketræning, som er vigtig for balance, knoglesundhed, blodsukkerkontrol og mobilitet, anbefales 2-3 gange om ugen . Billede: www.globality-health.com

Læs også: De nemmeste måder at tjekke dit helbred på på 1 minut

En anden vigtig del af opretholdelsen af ​​en sund livsstil er at reducere stress. Og det er ikke overraskende – der er en direkte sammenhæng mellem stress og forskellige lidelser. Heldigvis er der mange kendte måder at håndtere stress på, som min kollega Ramis Ganiev tidligere talte mere detaljeret om, jeg kan varmt anbefale at læse. Vær sund!


Date:

by