Hvorfor er Det Døde Hav så salt?

Ikke alle ved, at Det Døde Hav faktisk er en sø, det vil sige, at det ikke er forbundet med andre have, og ikke er en del af verdenshavene. Derudover er den ikke død i ordets fulde betydning, da bakterier og nogle andre typer mikroorganismer lever i den. Men det er et af de salteste vandområder på planeten, som er cirka 8-10 gange saltere end nogen af ​​de eksisterende have og oceaner. På grund af det høje saltindhold er vandtætheden i Det Døde Hav så høj, at det er umuligt at drukne i det. Konsistensen af ​​vandet i det er mere som olivenolie blandet med sand.

Hvorfor er Det Døde Hav så salt? Salthavet er et af de mest saltede vandområder på planeten. Fotokilde: planetofhotels.com. Foto.

Salthavet er et af de salteste vandområder på planeten. Billedkilde: planetofhotels.com

Hvor salt er Det Døde Hav?

Det Døde Hav er ikke det salteste vandområde på Jorden, men det er det andet. På førstepladsen er Gaetale-dammen, der ligger i Danakil-depressionen i Etiopien. Dette reservoir har et saltindhold på 43,3%, hvilket er en utrolig værdi. Det Døde Hav er underlegen Gaetale-dammen med 9 %, da saltindholdet i det er 34 procent.

Til sammenligning er saltindholdet i verdenshavene i gennemsnit 3,5 procent. For at forstå, hvilken slags vand der er i dette reservoir, kan du tage en krukke, fylde den en tredjedel med salt og tilføje vand. Saltet skal helt opløses. På grund af denne tæthed kan enhver person, der ikke engang ved, hvordan man svømmer, roligt ligge på vandet i Det Døde Hav og for eksempel læse en avis.

Men det mest interessante er, at saltindholdet i reservoiret konstant stiger. Dødehavsobservatoriet opdagede endda, at salt begyndte at udfælde i bunden. Som et resultat ophobes saltkrystaller i bunden af ​​søen og ophobes. Hvert år øges lagtykkelsen med flere centimeter.

Hvor salt er Det Døde Hav? Saltkrystaller ophobes på bunden af ​​Det Døde Hav: Fotokilde: iflscience.com. Foto.

Saltkrystaller ophobes på bunden af ​​Det Døde Hav: Fotokilde: iflscience.com

Saltopbygningen sker på grund af en proces kendt som dobbelt diffus konvektion. Varmt vand bevæger sig til køligere lavere lag, hvilket får dets evne til at holde på salt til at falde. Som et resultat sætter saltet sig ud i form af krystaller. Denne proces sker ret hurtigt, da Det Døde Hav næsten har nået grænsen for dets evne til at holde salt.

Hvorfor er Det Døde Hav meget salt

Som nævnt ovenfor er Det Døde Hav ikke forbundet med andre have og oceaner. Det betyder, at vandet, der kommer ind i Det Døde Hav fra Jordanfloden, kun har én vej ud – fordampning. Men, som vi ved fra fysiktimerne, fordamper rent vand uden de urenheder, det indeholder. Enkelt sagt samler alle mineraler og salte sig i Det Døde Hav, hvilket får det til at blive mere og mere salt med tiden.

Derudover er saltindholdet ifølge videnskabsmænd steget på grund af menneskelige aktiviteter, såsom dæmninger og omlægninger Vand til landbruget har betydet, at søen får mindre vand fra åen end tidligere. Som et resultat fortynder mindre ferskvand saltvandet i Det Døde Hav.

Hvorfor er Det Døde Hav meget salt? Vandet i Det Døde Hav er så salt, at det er umuligt at drukne i det. Fotokilde: iflscience.com. Foto.

Vandet i Det Døde Hav er så salt, at det er umuligt at drukne i det. Fotokilde: iflscience.com

Til alt dette skal tilføjes det varme klima i regionen, som et resultat af hvilket vandet hurtigt fordamper. Dets niveau falder med en hastighed på omkring 1,2 meter om året, derfor stiger vandtætheden konstant. Salt ophobes særligt hurtigt i de nederste lag nær bunden. Derudover er der mange kilder rige på mineraler langs Det Døde Havs kyster.

Årsagen til det store antal salte kilder skyldes tektonisk aktivitet. Som følge heraf opstod ét stort og meget salt reservoir. Som du måske kan gætte, kan hverken fisk eller dyr eksistere under sådanne forhold. Derfor fik søen navnet “Dead”. Siden 30'erne er det dog blevet kendt, at den ikke er helt død. Den indeholder mikroskopiske ekstremofile organismer. Forresten, Det Døde Hav — langt fra det mest ekstreme miljø, hvor der findes liv.

Hvorfor er Det Døde Hav meget salt? Vandet i Det Døde Hav og søer i nærheden kan blive rødt. Fotokilde: dzeninfra.ru. Foto.

For eksempel findes Archaea i antal fra tusind til ti tusinde pr. kubikmillimeter vand. I 1992 forvandlede en opblomstring af grønne alger Dunaliella parva bogstaveligt talt overfladen af ​​reservoiret og gjorde det rødt. Som et resultat blev det som et “blodigt” hav. Ifølge videnskabsmænd var denne farve forbundet med indholdet af en stor mængde af stoffet bakterioruberin.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde vil du altid være opmærksom på nye videnskabelige opdagelser!

På grund af et fald i tilstrømningen af ​​nyt vand og aktiv fordampning kan Det Døde Hav desværre lide samme skæbne som Aralhavet. Det vil sige, at det med tiden simpelthen forsvinder.


Date:

by