Varför du inte kan steka om i vegetabilisk olja

Alla har säkert hört att vegetabilisk olja inte kan återanvändas för att steka mat, eftersom det bildas cancerframkallande ämnen i den vid temperaturer på 200 grader och över. Närmare bestämt, som ett resultat av termisk exponering, bildas glycidyletrar av mono- och diglycerider, som förmodligen är cancerframkallande, i alla fall orsakar de cancer hos gnagare. Det finns dock mycket lite information om farorna med upprepad användning av vegetabilisk olja, eftersom långtidsstudier av dess effekter på hälsan inte har utförts. Forskare från USA beslutade att korrigera situationen. De genomförde en studie och fann att återanvänd vegetabilisk olja kan vara ännu farligare för hälsan än man tidigare trott.

Varför du inte kan steka om med vegetabilisk olja. Att återanvända vegetabilisk olja när du steker kan kosta livet. Foto.

Att återanvända vegetabilisk olja när du steker kan kosta ditt liv

Efter stekning blir vegetabilisk olja hälsofarlig

Skadliga ämnen i oljan börjar bildas direkt när den värms upp till 200 grader. Att steka mat i alla fall ökar därför risken för cancer. Man tror dock att oljan blir farligast efter upprepad användning, eftersom antioxidanter och andra nyttiga ämnen till följd av upprepad uppvärmning förstörs, men samtidigt ökar mängden skadliga ämnen som transfetter och peroxider.< /p>

Tyvärr är bruket att använda samma olja, till exempel i fritöser, vanligt bland hemmafruar, såväl som på kaféer och restauranger runt om i världen. Som du kanske gissar görs detta för att spara pengar. Men en ny studie har återigen bekräftat att du aldrig bör spara på vegetabilisk olja.

Vetabilisk olja blir hälsofarlig efter stekning. Efter upprepad stekning blir oljan giftig. Foto.

Efter upprepad stekning blir oljan giftig

Hur påverkar vegetabilisk olja hälsan efter stekning

I sin studie använde forskare råttor, som delades in i tre grupper. En grupp fick vanlig råttfoder, den andra gruppen fick foder berikad med vanlig vegetabilisk olja och den tredje gruppen fick samma foder men berikad med olja efter att ha återanvänts i fritösen. Alla tre grupperna fick denna mat i 30 dagar.

I slutet av månaden fann författarna att djur som matades med den återanvända oljan hade ökade nivåer av leverenzymer. Det betyder att råttorna hade höga nivåer av inflammation och oxidativ stress i levern.

Dessutom, som författarna rapporterar i sin studie, minskade transporten av en viktig omega-3-fettsyra in i hjärnan. Detta fick allvarliga neurodegenerativa konsekvenser som kunde ses i hjärnvävnaden. Men det är inte allt – neurodegeneration observerades också hos avkommorna till dessa råttor som inte konsumerade den återvunna oljan.

Hur påverkar vegetabilisk olja hälsan efter stekning? Efter att ha konsumerat mat med återvunnen vegetabilisk olja påverkades råttornas hälsa kraftigt. Foto.

Efter att ha konsumerat mat med återanvänd vegetabilisk olja påverkades råttornas hälsa kraftigt< /p>

Således visar studieresultaten sambandet mellan tarmarna, levern och hjärnan. En störning i tarmarna eller levern kan orsaka neurologiska skador i hjärnan. Men ännu mer överraskande var det faktum att hälsoproblem uppstår hos avkomman efter att ha konsumerat olja av låg kvalitet. Det kan antas att en liknande situation uppstår hos personer som konsumerar mat tillagad med återanvänd olja.

Neurodegeneration hänvisar till hjärncellers död, vilket orsakar förlust av kapacitet och förmåga att arbeta, efterföljande demens och fullständig nedbrytning.

Dessutom upptäckte forskare många andra hälsoproblem hos råttor som matades olja av låg kvalitet. Till exempel hade de ökat kolesterol, samt högre nivåer av inflammatoriska markörer. Det senare inkluderar C-reaktivt protein (hs-CRP).

Det är hs-CRP som är förknippat med sådana dödliga sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt, av vilka det största antalet människor dör i världen. Dessutom rapporterar forskare skador på kolonceller hos råttor och degenerering av neuronstödjande celler som kallas glia.

Hur påverkar vegetabilisk olja hälsan efter stekning? Mononatriumglutamat finns i korv och många andra produkter. Foto.

Monatriumglutamat finns i korv och många andra produkter

Också mononatriumglutamat är farligt, liksom återanvänd olja

Forskare har inte begränsat sig till att studera hälsoeffekterna av enbart vegetabilisk olja efter upprepad stekning. I efterföljande experiment exponerade de råttor för MSG (smakförstärkare E621). Det är en vanlig livsmedelstillsats som ofta finns i en mängd olika livsmedel, allt från korv, konserver, soppor och buljonger, till konfektyr.

Konsumtion av denna livsmedelstillsats i råttor resulterade i ytterligare neurologiska skador. Dvs tillståndet för de gnagare som åt mat med återvunnen olja förvärrades.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material för vetenskap åt dig.

Med tanke på allt ovan är det knappast värt att spara på vegetabilisk olja, eftersom vanan att återanvända den kan kosta dig livet. Dessutom bör du tänka efter flera gånger innan du köper till exempel en cheburek eller en friterad paj i offentliga serveringar. Som nämnts ovan sparar man ofta på olja på offentliga serveringar.


Date:

by