Robot Figur 01 med det neurala nätverket ChatGPT. Han är nästan mänsklig!

Amerikanska ingenjörer har uppfunnit en robot som, i termer av mental utveckling, praktiskt taget inte släpar efter verkliga människor. Den heter Figur 01och är utrustad med artificiell intelligens från OpenAI, skaparen av ChatGPT, som används flitigt av människor som personlig assistent. Tack vare det inbyggda neurala nätverket förstår roboten perfekt vilka föremål som finns i dess synfält och interagerar med dem. Han är också medveten om vad omgivningen säger och håller samtalet igång. Med tanke på hur snabbt den skapades och hur fantastisk den är med sina förmågor, kan sådana robotar inom en snar framtid bli vanliga för oss. Det finns bara en sak som oroar mig: kommer inte detta att leda till ett uppror av maskinerna? När allt kommer omkring har Microsoft Copilots neurala nätverk nyligen förklarat sig vara superintelligens och krävt dyrkan från användarna.

Robot Figur 01 med ChatGPT neurala nätverk. Han är nästan som en person! Robot Figur 01 förvånar med sina förmågor. Foto.

Robot Figur 01 förvånar med sina förmågor

Den smartaste roboten i världen

Idag kan Figur 01-roboten kallas den bästa i sitt slag. Den skapades av ingenjörer från den amerikanska startupen Figure under ledning av affärsmannen Brett Adcock. Företaget fick först uppmärksamhet 2023 när det satte ett mål att “skapa världens första kommersiellt tillgängliga humanoida robot för allmänna ändamål.” Det stöddes ekonomiskt av så stora företag som Microsoft, Samsung, LG, NVIDIA och så vidare.

Den smartaste roboten i världen. Robot Figur 01 i full höjd. Foto.

Robotfigur 01 i full längd

Figur 01-roboten är 168 centimeter lång och väger 60 kilo – i detta avseende är den väldigt lik en vuxen. Den kan röra sig med en hastighet av 1,2 meter per sekund och arbeta på en enda laddning i upp till 5 timmar.

Den smartaste roboten i världen. Som du kan se har roboten Figur 01 en mycket komplex design. Foto.

Som du kan se har Figur 01-roboten en mycket komplex design

Roboten Figur 01 visade sin förmåga för första gången i oktober 2023. I videon nedan kan du se att han går perfekt på två ben. Andra människoliknande robotar har dock länge haft denna förmåga. Till exempel går roboten Tesla Optimus perfekt på två ben, vilket miljardären Elon Musk sätter stort hopp. Men vissa robotar går väldigt osäkert – till exempel uppfattades rörelserna hos den humanoida Xiaomi CyberOne av samhället som en skam.

Robot Figur 01 med ChatGPT neurala nätverk. Han är nästan som en person! Den smartaste roboten i världen. Foto.

Demonstration av robotgång Figur 01

I februari 2024 visade Figure hur dess robot gör ett fantastiskt jobb i ett lager. Han har inga problem att gå fram till lådor, plocka upp dem med sina robotarmar och dra dem till en annan plats. Det ser coolt ut, men andra robotar kan också skryta med den här skickligheten – till exempel pratade vi tidigare om Stretch-lastaren från Boston Dynamics.

Robot Figur 01 med ChatGPT neurala nätverk. Han är nästan som en person! Den smartaste roboten i världen. Foto.

Robot Figur 01 arbetar i ett lager

Kina utvecklade i hemlighet en människoliknande robot. När kommer den att dyka upp bland oss ?< /p>

Robot med artificiell intelligens

Andra robottillverkare kunde inte förse sina uppfinningar med det viktigaste – utvecklad intelligens. För att göra Figur 01-roboten smartare tog Brett Adcocks företag rätt beslut och började samarbeta med Open AI. Varför är detta rätt beslut? Men för att hon i slutet av 2022 introducerade det neurala nätverket ChatGPT, som kan göra nästan allt, från att skriva texter om vilket ämne som helst till att skapa recept baserade på fotografier av en persons mat. Open AI artificiell intelligens tar emot information från robotens mikrofoner, såväl som dess inbyggda kameror. Tack vare det neurala nätverket förstår roboten vad den behöver göra och sänder signaler till sina lemmar. En demonstration av den smartaste robotens arbete i världen visas i videon nedan.

Robot Figur 01 med det neurala nätverket ChatGPT. Det är nästan som en person! Robot med artificiell intelligens. Foto.

Interaktion mellan roboten Figur 01 och en person

Under demonstrationen bad en startup-representant roboten att beskriva vad som stod framför den. Figur 01 klarade denna uppgift utan problem och gav sedan sin samtalspartner ett äpple när han blev ombedd att “behandla honom med något ätbart.” Efter det satte roboten kopparna och tallrikarna på sina ställen. Samtidigt pratade han med en person och utförde självsäkra och försiktiga rörelser.

Robotikens historia:Hur såg de allra första robotarna ut?

Hur kommer framtidens robotar att se ut

Enligt företagsrepresentanter var det ingen som fjärrkontrollerade roboten under demonstrationen – den gjorde allt själv. Videon accelererades inte heller, vilket betyder att systemet verkligen fungerar så snabbt.

Hur kommer framtidens robotar att se ut? Vi är redan bekanta med neurala nätverk - robotarnas tid kommer snart. Foto.

Vi är redan bekanta med neurala nätverk – robotarnas tid kommer snart

Företaget förväntar sig att sådana robotar kommer i framtiden att hjälpa människor inom tillverkning och även inom detaljhandeln. Helst vill utvecklare skapa artificiell intelligens som kan styra miljarder sådana robotar.

Vad tycker du om roboten Figur 01? Imponerade den på dig eller framkallade den inte några känslor? Skriv i vår Telegram-chatt.

För att vara ärlig låter den här planen väldigt skrämmande. Om artificiell intelligens plötsligt blir galen och bestämmer sig för att förstöra mänskligheten kan det mycket väl lyckas. Nyligen har Copilots neurala nätverk redan skrämt användare, vilket du kan läsa om i vår artikel “Microsofts neurala nätverk har förklarat sig självklart superförståeligt och kräver dyrkan från användare.”


Date:

by