De äldsta spåren av människor i Europa har upptäckts – människor levde i Karpaterna för 1,4 miljoner år sedan

Tills nyligen var åldern för de äldsta verktygen som hittades i Europa 1,1-1,2 miljoner år. De upptäcktes i Frankrike och Spanien. Naturligtvis talar vi inte om Homo Sapiens, eller ens neandertalare, utan en äldre fossil art som var den direkta förfadern till Homo sapiens. En nyligen genomförd studie visade att dessa forntida människor kom till Europa ännu tidigare – de bosatte sig i Karpaterna för mer än 1,4 miljoner år sedan. Detta bevisas av dateringen av antika verktyg som upptäcktes på 80-talet i byn Korolevo i Transcarpathian-regionen.

De äldsta spåren av människor i Europa har upptäckts — människor levde i Karpaterna för 1,4 miljoner år sedan. Den äldsta mänskliga bosättningen i Europa låg i Transcarpathia. Foto.

Den äldsta mänskliga bosättningen i Europa låg i Transcarpathia

Innehåll

  • 1 Spår av forntida människor i Karpaterna
  • 2 De äldsta stenverktygen i Europa
  • 3 Människor migrerade från Kaukasus till Europa
  • 4 Vilken typ av människor levde i Karpaterna för en och en halv miljon år sedan

Spår av forntida människor i Karpaterna

Forntida stenredskap upptäcktes vid utgrävningar i 70- och 80-talet, som genomfördes på Korolev-platsen i Transcarpathian-regionen. På denna plats upptäckte sovjetiska arkeologer en bosättning av gamla hominider som levde länge. Detta bevisas av närvaron av flera kulturella lager.

Bland artefakterna upptäcktes yxor, huggar, kärnor, flingor etc. Förmodligen hörde stenredskapen till det nedre paleolitiska folkets kulturer. Dessa var relativt enkla instrument.

Spår av forntida människor i Karpaterna. Stenverktyg upptäckta på en plats i Korolevo. Foto.

Stenverktyg upptäckt på en plats i Korolevo

Till en början, när de daterade fynden, förlitade sig arkeologer på de magnetiska egenskaperna hos jordlagren där artefakterna upptäcktes. Då visade studier att verktygens ålder var 900 tusen år. Detta gjorde dem till en av de äldsta i Europa, men inte den äldsta. Som nämnts ovan var verktygen som upptäcktes i Frankrike och Spanien äldre. Dejtingteknologier som användes för 30-40 år sedan kan dock inte kallas korrekta.

De äldsta stenverktygen i Europa

Europeiska paleontologer och geologer bestämde sig för att datera om fynden från Korolevo-platsen för att mer exakt bestämma deras ålder. För att göra detta använde de teknik baserad på kosmogena nuklider – sällsynta isotoper som bildas när kosmiska strålar med hög energi kolliderar med kemiska grundämnen i mineraler på jordens yta.

Som du kanske kan gissa ackumuleras inte kosmogena nuklider i jordens djup. De uppstår endast när mineralet är på ytan, det vill säga när kosmiska strålar interagerar med atomer av stabilt kväve-14 och magnesium-26. Förändringar i koncentrationen av dessa kosmogena nuklider i fynden och marken ovan kan mycket exakt visa hur länge sedan mineralet ”begravdes” i jordlagren.

De äldsta stenverktygen i Europa. Platsen i Transcarpathia där utgrävningar utfördes. Foto.

Platsen i Transcarpathia där utgrävningar utfördes

Beräkna förhållandet mellan kosmogena nuklider i sedimentlagret fann teamet att artefakterna var 1,4-1,42 miljoner år gamla. Författarna till arbetet rapporterar detta i tidskriften Nature.

Människor migrerade från Kaukasus till Europa

Ny datering har visat att stenredskap som upptäckts i Karpaterna är de äldsta i Europa, men inte de äldsta mänskliga verktyg som någonsin upptäckts. Till exempel är åldern för stenverktyg som finns i Kaukasus 1,78-1,85 miljoner år.

Upptäckten som gjorts täcker alltså tidsgapet mellan människor som levde i Kaukasus för 1,78-1,85 miljoner år sedan och i Europa för 1,1-1,2 miljoner år sedan. Det blev materiella bevis för att de centrala och östra regionerna i Europa var bebodda av grupper av forntida människor som kom från öster, och inte från söder.

Människor migrerade från Kaukasus till Europa. Karta över migrationen av forntida människor. Foto.

Karta över migration av forntida människor

Vilken typ av människor levde i Karpaterna för en och en halv miljon år sedan

Enligt forskare var förfäderna till människorna som levde i Karpaterna populationer av Homo erectus (Homo erectus, som är den direkta förfadern till moderna människor), som bosatte sig i Mellanöstern för 8 miljoner år sedan. Spår av dessa människor hade tidigare hittats i flera regioner i Levanten. Forskare tror att dessa människor började tränga in i Europa genom Anatolien under nästa mellanistid. Tack vare det varma klimatet kunde Homo erectus spridas långt norrut. Migrationen skedde genom Mellersta Donaus lågland.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material tillägnat vetenskap åt dig.

Forskare hoppas också att framtida utgrävningar och upptäckta artefakter kommer att göra det möjligt att förstå hur länge Homo erectus var i Europa under istiden. Denna information är mycket viktig, eftersom den kommer att avslöja historien om framväxten av de gemensamma förfäderna till moderna människor, neandertalare och denisovaner.

Slutligen föreslår vi att du bekantar dig med ett annat, inte mindre intressant fynd & #8212; verkstad för tillverkning av stenverktyg, 1,2 miljoner år gamla. Den upptäcktes av arkeologer i Etiopien.


Date:

by