Forskere har opdaget en anden årsag til synstab – tarmmikroflora

Der er mange forskellige årsager til synstab, for eksempel kan det opstå på grund af infektioner som konjunktivitis eller keratitis, utilstrækkelig blodcirkulation, tab af følsomhed i synsnerven, ændringer i øjeæblets form osv. En nylig undersøgelse foretaget af videnskabsmænd fra Kina og Storbritannien viste en anden, meget uoplagt årsag til synstab – tarmbakterier. De kan forringe perifert syn og nattesyn og kan også forårsage fuldstændig blindhed. Desuden forårsager bakterier synsnedsættelse i en tidlig alder, selvom dette kun bliver muligt, hvis der er en mutation i et af generne.

Forskere har opdaget en anden årsag til synstab - tarmmikroflora. Forskere har opdaget en sammenhæng mellem syn og tarmbakterier. Foto.

Forskere har opdaget en sammenhæng mellem syn og tarmbakterier

Hvordan tarmbakterier er forbundet med syn

Et team af forskere gennemførte en undersøgelse på mus, hvorunder de fandt bakterier fra tarmen i beskadigede områder af øjnene. Disse bakterier var dog kun til stede i gnavere, der havde mutationer i genet (CRB1). Det skal bemærkes, at mutationer i det samme gen er hovedårsagen til arvelige øjensygdomme hos mennesker.

Øjensygdomme forbundet med denne mutation opstår i en tidlig alder på grund af abnormiteter i nethinden. Husk på, at nethinden er vævet på bagsiden af ​​vores øjne, der omdanner lysbølger til specifikke signaler, der rejser til hjernen. Der konverteres disse signaler til et billede (vision). På grund af skader forbundet med genmutationen bliver nethinden unormalt tyk, hvilket resulterer i mindre effektiv udførelse af dens opgave.

Hvordan tarmbakterier er relateret til syn. Tarmbakterier beskadiger formodentlig øjets nethinde. Foto.

Tarmbakterier mistænkt for at beskadige nethinden

Tilstedeværelsen af ​​bakterier i beskadigede områder af øjet betyder dog ikke, at de er årsagen til problemerne. For at finde ud af, om bakterierne forårsager synsproblemer, reducerede forskerne deres befolkning i nogle gnaveres øjne. Herefter oplevede de angiveligt ikke signifikant nethindeskade, som hos andre mus med genmutationen. Derudover, da de genoprettede ekspression af Crb1-proteinet, som er kodet af CRB1-genet, havde musene mindre retinal skade. Forfatterne af undersøgelsen rapporterer dette i tidsskriftet Cell. Som det viste sig, påvirker dette protein direkte tilstedeværelsen af ​​bakterier i øjet.

Hvorfor tarmbakterier forårsager synstab

De fleste tarmbakterier er gavnlige og spiller en vigtig rolle for menneskers sundhed. CRB1-mutationen tillader ifølge forskerne imidlertid tarmbakterier at nå øjnene, hvor de forårsager synstab.

Crb1-proteinet nævnt ovenfor blev tidligere antaget kun at være til stede i hjernens pigmentepitel og nethinden. (RPE), det vil sige ekstern barriere mellem blodet og nethinden. Forskerne opdagede dog også, at proteinet også kommer til udtryk i tarmvæggen. Der giver det en vital barriere mellem tarmene og resten af ​​kroppen.

Hvorfor tarmbakterier forårsager synstab. På grund af mutationer i gener kan tarmbakterier komme ind i blodbanen. Foto.

På grund af mutationer i gener kan tarmbakterier komme ind i blodbanen

Det muterede CBR1-gen udtrykker ikke en tilstrækkelig mængde af Crb1-proteinet, hvilket får barrieren til at blive mindre effektiv, hvilket tillader bakterier at sprede sig i hele kroppen. Især gennem blodbanen kommer de ind i øjets nethinde, og det fører til skader.

Nu skal forskerne bare finde ud af det vigtigste – om denne mekanisme virkelig forårsager blindhed hos mennesker, og om behandlinger rettet mod at fjerne bakterier fra øjet kan forhindre blindhed. Derfor planlægger teamet at udføre kliniske undersøgelser i den nærmeste fremtid.

Genterapi for øjensygdomme

En undersøgelse har vist en mulig årsag til sammenhængen mellem øjensygdomme og en enkelt genmutation. Der er dog omkring hundrede andre gener, som også påvirker de lysfølsomme fotoreceptorceller i nethinden. De kan forårsage en række sygdomme, såsom retinitis pigmentosa. Mindst 28 flere gener er forbundet med Leber medfødt amaurose.

Genterapi til øjensygdomme. Genterapi er et lovende område inden for oftalmologi. Foto.

Genterapi — en lovende retning inden for oftalmologi

Derfor er genterapi en lovende retning inden for oftalmologi. Derfor håber forskerne, at yderligere forskning vil give os mulighed for at udvikle nye metoder til behandling af mange sygdomme, der i øjeblikket betragtes som uhelbredelige.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Lad os endelig minde dig om, at tarmbakterier påvirker mange andre funktioner i kroppen. For eksempel kædede forskere tidligere forstyrrelser i tarmmikrofloraen sammen med kronisk træthed. Desuden har en række undersøgelser vist, at bakterier påvirker hjernens funktion, og mobiliteten kan endda afhænge af dem.


Date:

by