Honor 500 arter av fisk kan snabbt förvandlas till män. Hur och varför gör de det?

23

Nästan alla av oss är övertygade om att kön av alla levande organism bestäms under utveckling i livmodern och fortsätter genom hela livet. Men i naturen finns det ca 500 arter av fisk, som vid behov kan ändra sitt kön och sin tur från kvinnor till män och Vice versa. Hur och varför de gör det, för forskarna är fortfarande ett mysterium, men en grupp forskare från Nya Zeeland har äntligen kunnat svara på denna fråga. De förklarade denna process av exempel på fisk som kallas för en blå-crested calasoma att bo i Västindien.

Dessa tropiska fiskar lever i grupper där det finns flera honor och endast en hane. Det manliga könet sticker ut bland dem blå färg i huvudet, och är engagerade i sökandet efter mat och skydd av kvinnor från rovdjur. Denna livsstil är mycket farligt, så hanarna är ofta försvinner eller dödas, så att en av honorna Willy-nilly, att förvandlas till en manlig och ta deras flickvänner under hans skydd.

Varför fisk byta kön?

Kön förändring sker på rekordtid, honan tar på sig en maskulin karaktär i en fråga om minuter, och färgen på hennes huvud för att ändra i ett par timmar. Äggstockarna bildas i kvinnliga könsceller, ägg tur i manliga testiklar på bara 10 dagar, och börjar producera spermier.

Individer calasoma en blå-blå hane crested och gul hona

Forskare har inte kunnat förklara exakt hur denna process sker, men nu mysterium slutligen avslöjas. Forskarna genomförde ett experiment där själv bort män från flera sh-grupper och därmed tvingar kvinnor att ändra sitt kön. Under denna process, forskare noga följt alla de förändringar som sker inom de organismer som fisk.

Rekommenderar att läsa: the great White shark tål en hel del — även innehållet av tungmetaller i blodet

De tror att efter förlusten av en hane, honorna börjar uppleva en hel del stress, som cellerna i de kvinnliga könsorganen snabbt börjar att dö. Vid samma tid, deras kroppar börjar att producera manliga celler, som senare bildade manliga kroppar. I alla dessa processer hos kvinnor, respektive, börjar förändras i utseende och karaktär.

Vilken fisk kan byta kön?

Enligt forskare, samma processer sker i organismer och andra fantastiska fiskar som kan förändra ditt kön. De mest kända företrädarna för dessa typer är clown fisk, men i sina grupper, kön förändringen är precis den motsatta. Det faktum att de flesta av dem är födda män, och den viktigaste fisken i gruppen är stora honor. När honan dör, en av de manliga byter kön till kvinna.

Clown fisk

Efter publiceringen av forskningsresultat, var den forskare som inte håller med dem. Till exempel, Professor Matthew G. från State University of Georgia undrade varför fiskar inte byta kön när man upplever den dagliga stressen? I sitt yttrande, forskare från Nya Zeeland uppenbarligen missat något, och sex reassignment processen är igång och även för vissa andra, okända i detta ögonblick anledning.

Om du är intresserad av nyheter inom vetenskap och teknik, prenumerera på vårt Telegram kanal. Där kommer du att hitta meddelanden av färska råvaror av vår hemsida!