Under isen på Grönland finns en enorm krater: hur många?

24

I November 2018 under Grönlands glaciär Hiawatha finns en enorm krater med en diameter av cirka 31 mil. Geologer var mycket förvånad över att finna, eftersom de redan tenderar att tro att tjocka lager av is anpassar till fullo som depression. De bestämde sig för att inte stanna där och fortsatte söka efter andra is kratrar. Resultatet blev inte vänta på sig — det visade sig att de inte långt bort finns en annan, större krater med en diameter på 36,5 km.

Огромный кратер в Гренландии

Man tror att både kratern bildades av fallande meteoriter. På ytan av Jorden är ca 200 kratrar, och ett par av harpa är den enda sak under en tjock skorpa av is. De upptäcktes av en grupp av NASA-forskare, under ledning av Joseph McGregor. För sin forskning, som de använt data från IceBridge luftfartyg som har tidigare hjälpt till att hitta en farlig hålighet under glaciären, Thwaites.

Ursprungligen forskarna antog att kratrar bildades från samma meteoritnedslag. Kanske en gång i tiden föll till Jorden dubbel asteroid system, och kanske en asteroid helt enkelt splittrats i två delar under återinträde i atmosfären. Men, geologer snabbt övergav denna teori: randen av nya och gamla kratern är mycket olika, dvs de kan inte bildas på samma gång.

Ålder kratern Hiawatha är beräknad på 100 000 år, och den andra kratern var förmodligen bildas i mer urminnes tider. Detta framgår av en stark erosion, möjligen, till en början kratern var tio gånger djupare och dess djup var mer än 800 meter. Forskarna har för avsikt att noga undersöka prover av stenar, som de har fortfarande tvivel om dess ursprung.

Den nya kratern medan det är inget officiellt namn, men författarna vill ge honom namnet för att hedra den bortgångne vetenskapsman Stan Patterson, som återställde den klimatologiska data för de senaste 100 000 åren genom studier av iskärnor på Grönland. Forskarna är förvånade och glada över den till synes studerade tillsammans och hela Jorden kan du hitta sådana enorma kratrar.

Vad tror du, vad andra sådana hemligheter är förenat med Marken? Deras fantastiska antaganden känn dig fri att skriva i kommentarer och diskutera nyheter mer i våra Telegram chatt!