Jorden kan vara helt ställda av insekter under de kommande hundra åren

39

Den fauna av insekter minskar så snabbt att det kan försvinna helt i nästa århundrade, säger rapporten forskare från Sydney och Landsförrädare universitet och Chinese Academy of agricultural Sciences i Peking. Efter att ha studerat publicerade under de senaste trettio åren 73 vetenskapligt arbete om minskning av antalet insekter, forskare analyserat varför. Resultaten, som publiceras i tidskriften Biological Conservation besvikelse: den totala insekt befolkningen minskat med 2,5 procent per år. Detta är en katastrofal takt.

I rapporten konstateras att 40 procent av arterna har minskat med en tredjedel av dem är utrotningshotade. I däggdjur, fåglar och reptiler, utdöendetakten under åtta gånger, forskare slår larm.

“Om du inte slutar försvinnandet av insekter, kommer det att få katastrofala konsekvenser för mänsklighetens överlevnad, säger en av författarna av rapporten Francisco Sanchez-Bayo av University of Sydney.

“Två och en halv procent årliga förluster under de senaste 25-30 åren är chockerande. Det är mycket snabb. Inom 10 år kommer vi att ha en fjärdedel mindre insekter i 50 år kommer att vara bara hälften, och efter 100 år, kommer de inte riktigt.”

Den främsta orsaken till detta fenomen som forskarna kallar en förlust av livsmiljöer på grund av det intensiva jordbruket aktivitet i människa. Dessutom har forskare identifierat andra orsaker till utrotning av insekter: förorening av syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel, biologiska faktorer (exponering för patogener, förstörelse eller ersättning av främmande arter), och klimatförändringar. Den sista faktorn påverkar framför allt tropiska områden, men generellt, spelar den viktigaste rollen, noterades.

Kedjereaktion

Försvinnandet av insekter starta en kedjereaktion. Undernäring kommer att döda många arter av fåglar, reptiler och groddjur. Dessutom är bristen på livsmedel kan leda till att vissa arter av fåglar (mer specifikt, 60 procent av fåglar äter bara insekter), kommer att börja jaga för andra fågelarter. Studien konstaterar att detta redan var i Australien. Bristen på insekter har lett till att fåglarna börjat attackera varandra. Insekterna kommer också att leda till försvinnandet av flera arter av växter. Forskarna uppskattar att ca 80 procent av vilda växter pollineras av insekter.

Drabbade själva jordbruket. Insekter inte bara pollinera växter, men också jagar på andra skadedjur. Utan deras skydd, skadliga insekter som kan förstöra grödor och hindra tillväxt av plantor.

Hur man rättar till situationen

Författarna till rapporten anser att mänskligheten måste ompröva metoder för odling av livsmedel. I synnerhet författarna kallar för en betydande minskning av användningen av bekämpningsmedel och gå mot mer ekologiska metoder för att odla mat.

“Om vi inte ändrar våra metoder för produktion av livsmedel, insekter som helhet kommer nästan att försvinna inom ett par decennier. Konsekvenserna för ekosystem av planeten kommer att vara hemskt,” varnade för studien.

För att diskutera nyheter i våra Telegram chatt.