Flercelliga organismer dök upp mycket tidigare än väntat

36

Fram till nu var det tänkt att det mesta Jorden var bebodd av en stationär encelliga organismer och flercelliga varelser dök upp på det bara 600-650 miljoner år sedan. En ny upptäckt som forskarna har helt fel denna teori anses nu som de första djuren började röra sig på ytan av planeten mycket tidigare, för många miljarder år sedan. Detta framgår av fossil som finns i landet i det Afrikanska landet Gabon.

Первые многоклеточные организмы

Upptäckten gjordes av en grupp paleontologer från danska Centrum för studier av utvecklingen på Jorden. Med hjälp av geometriska och kemiska metoder för arkeologisk Datering, de fann den ungefärliga tiden för bildandet av spår och små hål i de fossila fynden. Deras åldrar uppgick till ca 2,1 miljarder år — det visar sig att det är mycket gamla vid denna punkt spåren av flercelliga organismer.

Первые многоклеточные организмы

Spår utgör en liten “hål” med en diameter på ett par millimeter. Efter att ha granskat dem, paleontologer och kom fram till att de var gjort av organismen, som liknar en snigel som levde i vatten med syre innehåll. Forskare har föreslagit att kroppen bestod av sammanlagt encelliga varelser som gick samman och bildade en “koloni” som liknar slem. Mest troligt, de flyttade i jakt på mat — det andra gropar i de fossiliserade resterna.

Vad det än var, det är mer en upptäckt som kan bidra till att fylla de luckor i historien om utvecklingen av levande organismer. Det är anmärkningsvärt att det första antagandet av tidigare uppkomsten av komplexa livet dök upp i och med 2017 — läs mer om det kan du läsa i våra särskild artikel.

Vill du läsa fler nyheter om vetenskapliga upptäckter? Så känn dig fri att prenumerera på vår kanal på Yandex.Zen, som publicerar material som inte finns på hemsidan!