Details van het onderzoek Hoe de Telefoon Bedrijven ten Prooi aan de Families van de Gevangenen in Plaatselijke Gevangenissen

24

Foto: AP

Een verslag gepubliceerd op maandag door de Gevangenis Beleid beschrijft de roofzuchtige praktijken van de gevangenis technologie bedrijven in de stad – en provincie-uitvoeren van gevangenissen, waar de gedetineerden en hun families blijven betalen “astronomische tarieven” voor telefoongesprekken die kosten zou de gemiddelde consument vrijwel niets.

Terwijl de kosten van het plaatsen van een oproep van een staatsgevangenis heeft echter gestaag de afgelopen tien jaar, landelijk inspanningen van de hervorming hebben gedaan, beetje het bizarre kosten in plaatselijke gevangenissen, die worden bezet door een overvloed van armoede geteisterde voorhechtenis verdachten—gevangenen die nog niet is veroordeeld voor het delict waarvoor ze zijn gevangen gezet, maar die niet in staat zijn om de borgtocht.

Volgens de studie zijn de gemiddelde kosten van het plaatsen van een telefoontje van een lokale gevangenis is meer dan drie keer een oproep geplaatst van een staatsgevangenis. Echter, in sommige gevallen zijn extremer dan anderen. In Illinois gevangenissen, bijvoorbeeld, de kosten van het plaatsen van een oproep is 52 keer hoger dan in de toestand van de gevangenissen. In Arkansas, zijn de kosten slechts drie keer hoger, maar een 15-minuten gesprek kan kosten omhoog van $25.

Screenshot: De Gevangenis Beleidsinitiatief

In 2017 spraak, Texas Supreme Court Chief Justice Nathan Hecht opgemerkt dat ongeveer 75 procent van de mensen in Texas gevangenissen niet veroordeeld is, volgens de Texas Tribune. De gemiddelde kosten van een 15-minuten gesprek van een Texaanse gevangenis is $6.50, in tegenstelling tot $0,90 per minuut in een staatsgevangenis.

De exorbitante kosten van de gedetineerde roept al lange tijd een doelstelling van de hervorming van het strafrechtstelsel advocaten die kenmerk van de buitensporige tarieven op de roofzuchtige praktijken van de gedetineerde bellen providers. Volgens de studie, deze praktijken omvatten het opleggen van verborgen kosten bedoeld om omzeiling van de regelgeving die dop tarieven, of wat gevangenen en hun gezinnen betalen per minuut, per gesprek. Deze omvatten “kosten voor het openen van een account, een account hebt, fonds een account, een account sluiten, een terugbetaling te krijgen, [of] het ontvangen van een papieren factuur,” de auteurs van de studie te schrijven.

In 2015, de Federal Communications Commission (FCC) opgemerkt dat de extra kosten kunnen “verhoging van de kosten van de gezinnen in contact te blijven via de telefoon met dierbaren die zijn opgesloten door zo veel als 40%.”

De studie bovendien merkt op hoe Securus, één van de grootste gevangenis telefoon aanbieders, gaat de extra mijl te duwen families van de gevangenen gebruik van de telefoon-systeem in de minste kosten-efficiënte manier:

Plaats van de gezinnen aanmoedigen om het maken van pre-paid accounts—of om geld toe te voegen aan een lege account—Securus in plaats daarvan stuurt mensen om te betalen voor iedere oproep afzonderlijk. Door emotioneel manipuleren van familieleden in het betalen voor enkelvoudige gesprekken in plaats van het aanmaken van accounts, het bedrijven rijden tot vergoeding van de omzet. Andere diensten—zoals het opladen van gezinnen om te luisteren voicemails van hun dierbaren in de gevangenis—op dezelfde manier manipuleren van de consumenten en het verhogen van de inkomsten uit provisies. Noch de veiligheid, noch de consument “gemak” voordeel van deze onnodige, maar zeer winstgevende call producten.

De studie attributen de prijs van de verschillen tussen de gevangenis versus de gevangenis gesprekken, aan de telefoon bedrijven begrijpen dat de lokale ambtenaren die gevangenissen zijn doorgaans kwetsbaar voor roofzuchtige contracten. Het rapport merkt op, bijvoorbeeld, dat de meeste gevangenissen zijn niet veroorloven dure consultants te onderhandelen over de telecommunicatie-contracten. “Lokale gevangenissen zijn niet aanzienlijk duurder zijn om te dienen dan staat gevangenissen,” aldus het rapport. “Integendeel, telefoon providers hebben geleerd hoe om te profiteren van de inherente zwakheden in hoe de lokale gevangenissen, in tegenstelling tot de gevangenis staat, aanpak verdragsluitende.”

Maar de gevangenis telefoon providers ook beloon hoge tarieven door het aanbieden van de gevangenis voorzieningen een percentage van hun inkomsten in de vorm van “commissies.” Als de Gevangenis Beleid Initiatief legt uit:

De gevangenis telefoon bedrijven begonnen met het aanbieden van de commissies aan de gevangenis in om te winnen van de contracten van bedrijven die niet voor hen. Wat ze niet had verwacht was dat sheriffs zou afhankelijk worden van dit nieuwe inkomen. De bedrijven werden gedwongen in een “wapenwedloop,” concurreren om weg te geven meer en meer van hun inkomsten uit de telefoongesprekken; de aangeboden commissies schoof steeds dichter bij 100%.

Een ander lichtend voorbeeld is de relatie tussen de gevangenis-telefoon en geld-overdracht van ondernemingen, die, zoals in het rapport details, prooi voornamelijk op de families van de gevangenen die in armoede leven. Te weten, van betalingen naar de gevangenis-telefoon rekeningen door mensen die niet beschikken over de bankrekeningen zijn meestal gemaakt via money transfers met bedrijven zoals western union of MoneyGram, die een toename van de kosten van het overmaken van geld naar bepaalde gevangenis telefoon ondernemingen, waarvoor zij ontvangen een terugslag.

Volgens het rapport, de western union en MoneyGram zowel gratis families gedwongen om te vertrouwen op Securus een $12 voor een vergoeding, terwijl betalingen aan andere aanbieders kost slechts half zo veel. “De verklaring is dat Western Union en MoneyGram het verzamelen van een deel van deze vergoeding op de rekening van de telefoon aanbieders, iets dat de FCC de bedoeling om te verbieden,” aldus het rapport toe te voegen: “Gezinnen en voorzieningen zou het recht om deze verborgen kosten een vorm van uitbuiting.”

Sinds gevangenissen niet houden doorgaans gevangenen voor zeer lange conclusie van het rapport is, is het moeilijker voor gezinnen beïnvloed door de hoge kosten uitoefenen van politieke druk op beheerders die onderhandelen over de telefoon contracten. “Veel staat wetgevende—en bij uitbreiding het Openbaar Nut, Commissies en andere regelgeving en maatschappelijke organisaties—betalen zeer weinig aandacht aan de individuele gevangenissen of de staat van de geaggregeerde gevangenis beleid,” zegt het.

Lees de complete Gevangenis Policy Institute verslag hier.

Deel Dit Verhaal