En närbelägen supernova kan förstöra stora djur miljoner år sedan

32

Trots det faktum att Jorden flyter ut i intet, hon är inte i ett vakuum. Planeten är ständigt bombarderas med alla möjliga saker från rymden, inklusive en daglig ström av micrometeorites och strålning flöde av Solen och mer avlägsna stjärnor. Ibland saker från rymden kan lemlästa eller döda oss — kom ihåg att den stora asteroiden som dödade dinosaurierna. De flesta av star dust falla på jorden och månen, och sedan fredligt lösa, återstående begravd tills dess, tills forskarna kan inte gräva.

Supernova förstör arter?

Om mörk materia existerar, är det förmodligen tillhör den senare kategorin. Om den hypotetiska svagt interagerande tunga partiklar (mesiga) verkliga, deras kollisioner med vanlig materia, kan lämna spår i de fossila fynden i djupet av jordens arter. Vi har tidigare skrivit om vad en grupp fysiker föreslog att en sådan typ av sökning för mörk materia.

Men att söka rymden som på Jorden har en lång historia. Andra forskare har visat att det är möjligt att hitta fossiler av astrofysikaliska partiklar i jordens skorpa. En del forskare spekulerar om hur dessa kosmiska händelser påverkar Mark — eftersom de kan ändra på utvecklingen. En ny studie tyder på att den energi som partiklar, exploderande stjärnor kan ha bidragit till utrotning av många megafauna bland annat förhistoriska monster haj Megalodon, som dog ut ungefär samtidigt.

“Intressant sammanträffande,” säger Adrian Melott, en astrofysiker från University of Kansas och författaren av det nya arbetet.

När en stjärna dör, dess tarmar utspridda i rymden. Bland dessa fantastiska lämningar är isotoper, eller varianter av sådana element som järn. En av dessa isotoper, järn-60, är sällsynt på Jorden men som rikligt förekommer i en supernova. År 2016 och 2017 astrofysiker har upptäckt järn-60 på havsbotten av Jorden och månen, och tillskrev sitt ursprung till två gamla supernovor i den galaktiska närheten av Jorden. Enligt forskarna, en händelse som inträffade för ungefär 2.6 miljoner år sedan, och den andra från 6,5 till 8,7 miljoner år sedan.

“Det är många saker skulle inte ha lämnat ett särskilt sediment, säger Melott. Men järn-60 blad. “Detta är en direkt anspelning på händelsen”.

Beväpnad med denna antydan, Malott ställde frågan som forskare har funderat sedan 1950-talet år minst: hur gör dessa supernova kan påverka Jorden och livet här? I sin nya artikel beskriver han hur en supernova kan producera en ström av subatomära partiklar — myoner som kan skada DNA, vilket leder till omfattande mutationer av organismer och även utrotning av arter.

Myonen är en slags super-tung elektroner. De kan simma genom Jordens atmosfär ännu lättare än protoner och elektroner. “De faller till marken, falla på dig, några av dem kommer att interagera med dig och skada din DNA, säger Melott. “De är i en bra position för att påverka det jordiska livet.”

Malott föreslog att en supernova ungefär 2.6 miljoner år sedan, kan öka flödet av myoner som passerar genom atmosfären, flera hundra gånger. Tillsammans med kollegor, beräknade han att förekomst av cancer kan öka med 50% för djur storleken av en man. Malott sade att mammut eller Megalodon är storleken på en skolbuss — bestrålning dos kan vara ännu värre.

Tanken att supernovor kan påverka livet på Jorden är inte något nytt. Paleontologen Otto Schindewolf 1950-talet föreslog att supernovor kan orsaka mutationer i stora djur. Men hans teori inte vinna popularitet. 1968 gdu astronomer K. D. Terry och W. H. Tucker föreslog att massutrotningen kan ha orsakats av en explosion av stjärnorna i närheten, och eftersom denna teori flera gånger hänvisat till.

Men de flesta teorier sätta orsakerna till extinktionen är klimatförändringar, snarare än direkt mutation. Supernova-explosioner kan förstöra ozonskiktet på Jorden som kan orsaka skador på de marina plankton och korallrev. En supernova kan också generera ett överskott av kosmisk strålning, vilket kan leda till bildandet av moln, och de, i sin tur, att en “kosmisk strålning vintern”, säger Henrik Svensmark från Danmarks Tekniska Universitet.

Arbete Svensmark visar att geologiska data på Jorden i vissa fall sammanfaller med den förväntade flödet av kosmiska strålar i samband med supernova. Och i 1995, fysikerna John Ellis, David Schramm kom till slutsatsen att katastrofala supernova kan förväntas varje par hundra miljoner år i enlighet med graden av massutrotning.

Med beaktande av hypotesen, Melott att en enda supernova 2.6 miljoner år sedan, ledde direkt till utrotning av en art, som han citerar några bevis. På gränsen till Pliocen och Pleistocen 2.6 miljoner år sedan utrotade ca 36% av marina arter, främst i kustnära vatten. De större djuren att fånga en högre dos av myoner i regionerna.

Men till skillnad från järn-60 och vinov, myoner lämnar nästan inga spår i den fossila dokumentationen, vilket gör en direkt koppling mellan myoner och förintelser är nästan omöjligt att bevisa. “Dessa myoner inte skulle lämna några spår, säger Melott.

Även om duschar av myoner och järn-60 från den döende stjärnan kan inte vara direkt kopplade till förintelser, deras närvaro visar på en djup sanning: Jorden och allt på den, är en del av Universum. Stjärnan kan lagra svar till mysterier i vårt öde.

Vad tycker du, ska vi se en supernova explosion och efterföljande utrotning av arter? Berätta för oss i vår chatt i Telegram.