Astronomer har opdaget en planet, der er ved at forsvinde på en rekord sats

47

I rum, der er en meget eksotisk klasse af exoplaneter. Forskerne kalder dem “hot Neptun”. De er så sjældne, at der blandt 3869 bekræftet verdener var blevet opdaget kun et par sådanne planeter. Men deres sjældenhed kan være i stand til at forklare den seneste opdagelse er gjort af et internationalt hold af astronomer. Denne opdagelse er kaldet Gliese 3470 b. Denne exoplanet, der har en interessant funktion – det fordamper med utrolig høj hastighed. Om deres observationer, forskerne rapporteret i tidsskriftet Astronomy & Astrophysics.

Åbning ekzoplanety bidrager til den hypotese, at sådan et lille antal af kendte varme Neptun kan være på grund af det faktum, at der i virkeligheden, planeter i denne klasse, blive til miniature er en af de mest almindeligt anvendte klasser af exoplaneter ved teleskopet “Kepler”.

En varm Neptun er en kæmpe planet, størrelsen og massen svarende til Neptun eller Uranus, men der er meget tættere på stjernen (i en afstand, endnu mindre end afstanden mellem jorden og Solen). Hertil kommer, som navnet antyder, er disse planeter er meget varmt — det atmosfæriske temperatur er ca 927 grader Celsius.

Der er andre “naturopathie” af planeten, men de er som regel meget længere væk fra deres stjerner. Så vi står over gåden om enten et varmt Neptun – er meget sjældne i sig selv, eller de blive vist som normalt, men derefter forsvinder et eller andet sted. Og måske de bliver til noget andet, som det fremgår af resultaterne af den nyeste forskning.

Generelt, Gliese 3470 b er ikke den første, der opdagede planet med en dampende atmosfære. For eksempel, for et par år siden blev opdaget Gliese 436 b, som også er fordampet, men ikke på sådan en høj hastighed. Et internationalt hold af astronomer i den nye undersøgelse konstaterer, at den “nye” planet, selv om det er omtrent samme afstand fra stjernen, som Gliese 436 b, men er meget varmere og fordamper 100 gange hurtigere. Og hvis dette fortsætter yderligere, så Gliese 3470 b før eller senere blive til mininatur eller endda super-jords-planeter, siger forskere.

“Gliese 3470 b taber masse meget hurtigere end nogen andre, vi har set tidligere på planeten. Bare et par milliarder år, halvdelen af denne planet, kan forsvinde,” — sagde fysikeren David Singh fra Johns Hopkins Universitet og en af forfatterne af undersøgelsen.

Begge planeter (Gliese 436 b og Gliese 3470 b) centreret omkring 6 millioner kilometer fra deres stjerner (1/10 af afstanden mellem Solen og merkur). Gliese 436 b kredser gamle stjerner klasse rød dværg, men mere kold og stabil i alderen fire til otte milliarder år. Gliese 3470 b også roterer omkring en rød dværg, men mere unge – dens alder er omkring to milliarder år. Stjernen er varmere og mindre stabil. Således Gliese 3470 b er udsat for en meget mere kraftfuld stjernernes stråler, hvilket fører til sidst til et hurtigt tab af atmosfære.

På trods af det faktum, at planeterne har sammenlignelige størrelser, Gliese 3470 b har en lavere massefylde i forhold til Gliese 3470 b. Thus, dens kraft af tyngdekraften holder atmosfæren er mindre udtalt i forhold til sidstnævnte. Denne observation tyder på, at omfanget af atmosfærisk fordampning i tilfælde af hot Neptun kan være en af de afgørende værdier i det faktum, at disse planeter er ikke så meget.

I fremtiden håber forskerne, at yderligere undersøgelse af data planeter ved hjælp af fremtiden space telescope “James Webb”, som er planlagt til at blive lanceret i 2021.

For at diskutere nyheder i vores Telegram chat.