“Star av Big Bang”: ett mystiskt föremål som kan vara i vår galax

43

“Om vi riktigt förstår, kan det vara stjärnor med låg massa, som har en sammansättning av exklusiva Big Bang”, säger astrofysikern Kevin Schlaufman från Johns Hopkins University. “Även om vi inte finna ett sådant föremål i vår galax, kan det finnas.” Nyligen blev det känt att astronomer har upptäckt en av de äldsta stjärnorna i Universum, med en kropp som nästan helt består av material ut i processen av Big Bang.

Upptäckten av denna stjärna av ålder av nästan 13,5 miljarder år innebär att det kan finnas andra stjärnor med låg massa och ett lågt innehåll av metaller, reliker av Big Bang — kanske de första stjärnorna i Universum var en sådan.

Den nyupptäckta stjärnan är ganska ovanligt eftersom till skillnad från andra stjärnor med extremt lågt innehåll av metaller, detta ingår som en del av “smal” av vintergatan, vår galax, där vår Sol. Och eftersom denna stjärna är så gammal, forskarna tror att vår galaktiska grannar kan vara på minst 3 miljarder är äldre än man tidigare trott. Resultaten av forskare har publicerats i Astrophysical Journal.

Star — barn av Big Bang

“Denna stjärna är utan tvekan en av de 10 miljoner,” säger huvudförfattaren, Laufman, Docent i fysik och astronomi vid Johns Hopkins University. “Detta säger oss något väldigt viktigt om den första generationen stjärnor.”

De första stjärnorna i Universum efter Big Bang bestod helt och hållet av sådana grundämnen som väte, helium och lite litium. Då dessa stjärnor som produceras av de grundämnen som är tyngre än helium i sina kärnor och förmedlade dem till universum, för att sedan explodera i en supernova.

Nästa generation stjärnor som bildas av moln av material som är täckt med dessa metaller, och har inkluderat dem i sitt medlemskap. Metallinnehåll, eller metallicity, stjärnorna i universum ökat med upprepning av cykeln av födelse och död av stjärnor.

Den extremt låga metallicity av den nyupptäckta stjärnan indikerar att i den kosmiska släktträd kan vara endast en generation som skiljer oss från Big Bang. I själva verket är detta nytt rekord-breaker bland stjärnorna med lägsta innehåll av tungmetaller i dem så mycket som det är med planeten merkurius. För jämförelse, Solen har gått igenom tusentals generationer i träd och har ett heavy metal innehåll motsvarar innehållet i fjorton av Jupiter.

Astronomer har upptäckt ca 30 gamla “ultrametric metal-stjärnor i den ungefärliga massan av Solen. Stjärnan, som upptäcktes av Laufman och hans team, har en massa på endast 14% av solar.

Denna stjärna är en del av ett system av två stjärnor som roterar kring ett gemensamt centrum. Astronomer har funnit att små, nästan osynliga sekundära stjärnan efter en annan grupp av astronomer har upptäckt en ljusare “main” – stjärna. Laget uppmätt sammansättning av de största stjärnorna genom att studera den optiska spektrum av dess ljus i hög upplösning. Närvaron eller frånvaron av mörka band i spektrumet av en stjärna kan avslöja de element som den innehåller, såsom kol, syre, väte, strykjärn, och allt annat. I det här fallet stjärnan hade extremt låga metallicity. Innan astronomerna har visat ovanligt beteende för stjärnan systemet, vilket indikerar närvaron av en neutronstjärna eller ett svart hål. Laufman och hans team förnekade detta, men i processen upptäckte liten följeslagare för den ljusa stjärna.

Det finns en liten följeslagare visade sig vara en stor upptäckt. Ett team av Laufman kunde för att få hans vikt, att studera liten “vicka” på en stjärna som orsakas av den gravitationella attraktionen av de yngre stjärnorna.

Sedan 1990-talet, forskare började att tro att i de tidigaste stadierna av Universum skulle kunna uppstå bara i massiv stjärna — och det var omöjligt att följa eftersom de snabbt brände sitt bränsle och dog.

Men som astronomiska simuleringar blev mer sofistikerade, blev det tydligt att det i vissa situationer en stjärna från den tiden med en särskilt låg vikt kan fortfarande existera även efter mer än 13 miljarder år sedan Big Bang. I motsats till massiva stjärnor, stjärnor med låg massa kan leva under mycket lång tid. Jag tror att röda dvärgar kan leva för biljoner år.

Otroligt, är det inte? Berätta för oss i vår chatt i Telegram.