Du Vide Om Influenza Sæson, men Vidste Du Om Gonoré Sæson?

67

Gonoré er forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae, ovenfor, er sommeren sygdom, ifølge et nyt papir. Billede: Oregon State University (Flickr)

Som et urværk, influenza-virus, der stikker sit grimme hoved, hver vinter og gør vores liv elendigt. Men influenza er ikke den eneste kim, der kan lide et bestemt tidspunkt af året, ifølge en ny rapport, der blev offentliggjort i denne uge i PLOS Patogener. Tilsyneladende hver af smitsomme sygdomme, herunder polio, gonorré, og også HIV, er sæsonbestemt, men ikke altid af de samme grunde.

I de seneste år, forfatter, Micaela Martinez, en smitsom sygdom, som økolog ved Columbia University ‘ s Department of Environmental Health Sciences, blevet især interesseret i at forstå, når visse sygdomme strejke. Det var en fascination, der begyndte med hendes arbejde med barndom lidelser, der har tendens til at dukke op som sæsonåben epidemier, som mæslinger, skoldkopper, og polio.

“Hvad jeg var at finde, er, at der ikke er nogen bestemt tidspunkt af året, hvor alle sygdomme er udbredte, og en tid af året, hvor de er alle gået. For hver af smitsomme sygdomme, der er en tid af året for at smitte, og hver infektion har sin egen sæson,” Martinez fortalte Gizmodo. “Og for nogle sygdomme, hvor udbrud er virkelig eksplosiv, kan du næsten sætte en kalender ved dem.”

Verdens mest gruopvækkende kalender. Illustration: Micaela Martinez (PLOS Patogener)

Ja, i hendes seneste papir, Martinez fundet en sæsonbestemt mønster for hver smitsom sygdom, hun var i stand til at grave noget relevant forskning. Listen over sygdomme i hendes kalender—69 i alt omfatter dem, der forårsages af parasitter, som dracunculiasis (ellers kendt som Guinea-orm sygdom); dem, der forårsages af bakterier, som Lyme; og virale sygdomme som skoldkopper. Martinez også kigget på akutte infektioner, der normalt sidste for en kort stund, som influenza, og kroniske infektioner, som forbliver skjult i årevis, uden at det forårsager symptomer, såsom hepatitis B og C.

Årsagerne til en sygdom timing er mere oplagt i nogle tilfælde end i andre. Lyme, for eksempel, er udbredelsen af en hun-skovflåt bid, især fra flåter, der er i den umodne, eller nymfe, fase i deres livscyklus. Og i USA, teenager flåter begynder at dukke op i massevis rundt om sommeren, der er også peak Lyme sæson. For influenza, vinter vejret normalt holder luften tør og kold, som hjælper virus holde sig i live længere og måske endda sænke vores naturlige forsvar mod det.

Men for andre sygdomme, der er stadig masser, vi ikke ved om, hvorfor de er sæsonbestemt.

Martinez oprindeligt beregnet til kun at se på akutte infektioner, forventer, at sæsonudsving ikke ville blive set i kroniske infektioner. En person med genital herpes, for eksempel, er ikke syg hele tiden, i stedet deres symptomer synes at komme og gå tilfældigt, afhængigt af hvor aktiv kim er inde i deres krop. Men når Martinez udvidet sin søgen, blev hun overrasket over, at selv disse infektioner, alle havde deres egne sæsonåben ur (med herpes, symptomer synes at være mere almindelige i foråret)

En kronisk infektion fremhævet af Martinez er helvedesild, der forårsages af det samme virus, der er ansvarlig for skoldkopper. Den virus bag helvedesild skjuler sig i vores nerveceller efter at vi er kommet bedre fra skoldkopper, og det er kun, årtier senere, at det reemerges, der forårsager den smertefulde sygdom. Disse nye sager synes at klynge omkring slutningen af foråret og sommeren. Og tidligere forskning ved Martinez og andre har foreslået, at klimaet i sig selv, især mængden af solskin, kan hjælpe med at genoplive virus i nerve celler.

“Det kunne være, at UV-stråling, hovedsagelig undertrykker lokal immunitet, som ville generelt holde virus i skak inde i disse neuroner,” sagde hun. På den anden side, kan det være noget helt andet sted om foråret og sommeren, der påvirker kroppens forsvar mod virus.

Martinez håber, hendes papir vil udløse mere interesse i at besvare disse og andre spørgsmål, samt i at udforske sæsonudsving som et centralt aspekt af smitsomme sygdomme i almindelighed. For mange bakterier, der er overraskende lidt at intet af det, vi vide om, når de topper og hvorfor. Og de fleste af den tid, den forskning, vi har kun fokuserer på en bestemt del af verden, som kan forvrænge billedet. I tilfælde af influenza, for eksempel, det rammer den Nordlige Halvkugle i efteråret og vinteren, men den køligere områder på den Sydlige Halvkugle i foråret og sommeren.

At viden, bortset fra at hjælpe en person med at planlægge verdens værste beefcake kalender, kan have store konsekvenser for folkesundheden. Med herpes, for eksempel, antivirale midler kan forkorte varigheden af symptomer, og reducere risikoen for overførsel under nogen aktive udbrud, så det kan være umagen værd for læger at have en større bestand af medicin i en højsæson. Polio, på den anden side, er tæt på at være udryddet på verdensplan, tak til masse-vaccination programmer. Men at slippe af med disse sygdomme, der kan forebygges ville være nemmere, hvis vi vidste præcis, hvornår du skal vaccinere et bestemt sted i verden (polio er generelt en summertime sygdom, for grunde, der er stadig uklart).

“Det hele kan koges ned til, at have information til at blive klogere om hvordan til behandling af infektioner, især for kronisk dem, og hvordan man kan forhindre epidemier af den akutte infektioner,” Martinez sagde.

[PLOS Patogener]

Dele Denne Historie